Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ σε offshore εταιρεία στις Παρθένους Νήσους, θυγατρική της Cosco, είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πειραιά ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών κ. Νίκος Γεωργίου, όπως είχαμε γράψει πέρυσι («ΠΑΡΟΝ», Ιούνιος 2016).
Η μηνυτήρια αναφορά, μετά την κατάθεσή της, ανετέθη με εισαγγελική εντολή για διεξαγωγή προανάκρισης στην 27η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία κάλεσε όλους τους προτεινόμενους μάρτυρες για εξέταση πριν από το καλοκαίρι του 2016. Φυσικά όλοι πίστευαν ότι παρά την πλήρως τεκμηριωμένη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Ένωσης Λιμενεργατών η υπόθεση θα έκλεινε με τον «κλασικό δικονομικό τρόπο» της αρχειοθέτησης, αφού από τον καιρό του διδύμου Βενιζέλου – Σαμαρά οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ δεν διώκονται ούτε ποινικά ούτε αστικά, ό,τι έγκλημα κι αν έχουν διαπράξει!
Ήδη όμως τελείωσε το 2016 και την υπόθεση αυτή οι γνωστοί μηχανισμοί φρόντισαν να την… «υπνώσουν», χωρίς καμιά επεξήγηση. Γι’ αυτό και πρόσφατα, με παρέμβασή τους στην Εισαγγελία Πειραιά, ο Νίκος Γεωργίου και ο συνήγορός του πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Στέλιος Μανουσάκης κατέθεσαν έγγραφο-φωτιά, που δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση και αποδίδει ευθύνες σε όσους συντέλεσαν στο ξεπούλημα του ΟΛΠ.
Το κλειδί της καθυστέρησης βρίσκεται προφανώς στην κατάθεση του κ. Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος προσκόμισε έγγραφο του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα προς τη Βουλή, στο οποίο δηλώνει ότι την απόφαση για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ «έλαβε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας», όπως και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία απλώς τροποποίησε το ποσοστό του 67% σε δύο δόσεις (51%-16%). Όπως είχε επισημάνει ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτης, «ο φάκελος με τη συγκεκριμένη δικογραφία θα πρέπει να αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου», αφού ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Πιτσιόρλας για την υπόθεση του ξεπουλήματος θεωρεί υπεύθυνους υπουργούς και όχι το ΤΑΙΠΕΔ! Δηλαδή, ούτε το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε οι σύμβουλοί του, ούτε η «τρόικα» πρότειναν την πώληση ποσοστού 67% των μετοχών και μάλιστα χωρίς μελέτες ή γνωμοδοτήσεις, αλλά ό,τι έγινε, έγινε με πολιτική εντολή υπουργών.
Ο κ. Στ. Πιτσιόρλας, είτε για να καλύψει εαυτόν και το ΤΑΙΠΕΔ από μελλοντικές πολιτικές διώξεις είτε για να ρίξει ευθύνες σε Σαμαρά, Βενιζέλο, Βαρβιτσιώτη και Χαρδούβελη, κατέθεσε στη Βουλή γραπτώς ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρότεινε την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ (και ΟΛΘ), αλλά το Μαξίμου! Μόνο που με όσα γράφει δεν εκθέτει το Μαξίμου της ΝΔ αλλά και το Μαξίμου του ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρα, Τσακαλώτο, Δρίτσα), αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπούλησε το 2016 το εθνικό μας λιμάνι με την ίδια προκήρυξη της ΝΔ!
Η υπόθεση του ξεπουλήματος του ΟΛΠ, μετά το έγγραφο Πιτσιόρλα, μπαίνει σε νέα φάση, αυτή της δίωξης με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και όπως φαίνεται και από την ερώτηση του Γιάννη Πλακιωτάκη, θα ανοίξουν πολλά μέτωπα με απροσδιόριστες εκπλήξεις. Τα «εγκλήματα σε βάρος της Ελλάδας», όπως είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο εισηγητής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού K. Fleckenstein, «αργούν αλλά θα αποκαλυφθούν».