Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Εμπλοκή με τις ΣΣΕ στα περιφερειακά λιμάνια


Λιμάνι
Aνησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους εργαζομένους στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, στο συνδικαλιστικό τους σωματείο, Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), αλλά και στις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, λόγω σοβαρής εμπλοκής που προέκυψε με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων.
Γεγονός που πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των 10 λιμανιών, καθώς η ΟΜΥΛΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και ξεκαθαρίζει πως εάν το ζήτημα δεν λυθεί, θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ένα ενημερωτικό έγγραφο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο έφτασε στις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων αλλά και στην ΟΜΥΛΕ, είναι αυτό που προκάλεσε την αναστάτωση, καθώς βάζει στοπ στην υπογραφή της ΣΣΕ όπως έχει σήμερα, εντοπίζοντας κάποιες αναγκαίες διορθώσεις στο κείμενο-σχέδιο που έχουν στείλει τα σωματεία με τις διοικήσεις των Οργανισμών.
Ωστόσο, κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα σοβαρές, όπως η μείωση των ωρών εργασίας τα Σαββατοκύριακα (είναι γνωστό ότι τα λιμάνια δεν κλείνουν ποτέ και οι εργαζόμενοι δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα, οπότε αυτόματα θα προκύψει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των λιμανιών), επιδόματα που αφορούν παιδιά, κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.ά.
Σύμφωνα με συνδικαλιστές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είχαν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή της ΣΣΕ που αφορά περίπου 350-400 εργαζομένους στα 10 λιμάνια της χώρας.
Αίτημά τους η υπογραφή της ΣΣΕ όπως έχει μέχρι σήμερα. Το εμπλεκόμενο υπουργείο Ναυτιλίας, όπως και οι διοικήσεις των Οργανισμών είχαν εγκρίνει το κείμενο-σχέδιο που είχε συνταχθεί.
Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2018 στην υπόθεση μπαίνει και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ζητά να ελέγξει το κείμενο-σχέδιο για τις συμβάσεις.
Πριν από λίγες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιστρέφει στην ΟΜΥΛΕ και στις διοικήσεις των Οργανισμών το κείμενο με συγκεκριμένες αναγκαίες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπογραφεί η ΣΣΕ.
Γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση όλων των εμπλεκομένων, καθώς όπως έλεγε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων στην «Εφ.Συν.», «δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να υπογράψουμε ΣΣΕ χειρότερη από τότε που ήμασταν στα μνημόνια και εν πάση περιπτώσει αυτό δεν συνάδει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναστήσει τις συμβάσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για λάθος υπηρεσιακών παραγόντων».

https://www.efsyn.gr/arthro/emploki-me-tis-sse-sta-perifereiaka-limania 

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Επιτρέπεται χορήγηση ρεπό αντί αμοιβής των υπερωριών;

Επιτρέπεται χορήγηση ρεπό αντί αμοιβής των υπερωριών;

Παρ, 11/09/2015 - 10:06 -- prosongr
Επιτρέπεται η χορήγηση ρεπό στον εργαζόμενο αντί αντίστοιχης αμοιβής για υπερωρίες που εργάσθηκε; Ποια είναι η νόμιμη διευθέτηση του χρόνου εργασίας;
Δεν είναι νόμιμο ο εργοδότης με μονομερή απόφαση να συμψηφίζει τις οφειλόμενες αποδοχές για υπερωρίες που πραγματοποίησε ο εργαζόμενος, με παροχή ημερών ανάπαυσης (ρεπό) ώστε να αναπαυθεί ο εργαζόμενος αντί να του καταβάλλει τις αντίστοιχες αποδοχές.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιτρέπεται μόνο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει το άρθρο 42 του Ν.3986/2011.
Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, ο εργαζόμενος επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης ) να εργάζεται ημερησίως περισσότερες ώρες (έως 10 ώρες) και σε άλλη χρονική περίοδο (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) να εργάζεται λιγότερες ώρες αντίστοιχα, ή να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών ανάπαυσης.
Κατά τα διαστήματα αυτά (αυξημένης – μειωμένης απασχόλησης ) καταβάλλονται στον εργαζόμενο οι αποδοχές που προβλέπονται για εργασία 40 ωρών την εβδομάδα, ή αν το ωράριο είναι μικρότερο των 40 ωρών, αντίστοιχη αμοιβή που προβλέπεται για το εβδομαδιαίο αυτό ωράριο (ανεξάρτητα αν κατά την αυξημένη περίοδο εργάζεται περισσότερες ώρες ενώ κατά την μειωμένη περίοδο αντίστοιχα εργάζεται λιγότερες ώρες η αμοιβή είναι η ίδια, ενώ δεν καταβάλλονται προσαυξήσεις).
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται είτε σε εξαμηνιαία βάση, είτε σε ετήσια βάση.
Για να μπορέσει όμως να οργανωθεί ο χρόνος εργασίας με τον παραπάνω τρόπο, θα πρέπει να καταρτιστεί επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας ή να υπάρχει συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.
Επίσης με επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μπορεί να καθορίζεται άλλο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.
Από τα παραπάνω προκύπτει ευθέως ότι δεν μπορεί ο εργοδότης να χορηγεί ημέρες ανάπαυσης στους εργαζόμενους αντί των αποδοχών που δικαιούνται για τις παραπάνω ώρες που εργάσθηκαν (υπερωρίες) εφόσον δεν υπάρχουν στην επιχείρηση νόμιμοι εκπρόσωποι των εργαζομένων (σωματείο, συμβούλιο εργαζομένων, ένωση προσώπων) έστω και αν συμφωνήσουν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ή υπάρξουν ατομικές συμφωνίες με κάθε εργαζόμενο χωριστά.
Σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν.3986/2011 οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι συμφωνίες περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 1876/1990, δηλαδή όπως οι Σ.Σ.Ε – Δ.Α. Κατά τα παραπάνω, η οργάνωση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3986/2011 δεν αποτελεί τροποποίηση ή αλλαγή του χρόνου εργασίας (εφόσον υπαγορεύεται ρητά από ειδική διάταξη νόμου) και δεν εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί υποβολής συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού.
Τέλος όπως προκύπτει από τα παραπάνω, απαγορεύεται η παροχή εργασίας συνεχόμενες ημέρες χωρίς την χορήγηση εβδομαδιαίων αναπαύσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό να λάβει ο εργαζόμενος αργότερα συνεχόμενες αναπαύσεις, καθόσον το σύστημα αυτό της οργάνωσης του χρόνου βρίσκεται εκτός του θεσμικού πλαισίου του άρθρου 42 του Ν. 3986/2011 και αντίκειται σε διατάξεις αναγκαστικού δικαίου που αφορούν την ανάπαυση του μισθωτού.
Βασίλης Τραϊανόπουλος
Επιθ. Εργασιακών Σχέσεων

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π 3-9-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π
.ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ τη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07 Σεπτ. για την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ για ΟΛΟΥΣ τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη
Συνάδελφοι ,     
   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. ενημερώνει όλους τους εργαζόμενους πως η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Αυγούστου2018 απέρριψε τις  προτάσεις  της  εργοδοσίας οι  οποίες  σε  καμία περίπτωση δεν έχουν στόχο   να   επιλύσουν   τα   οξυμένα   προβλήματα   των   εργαζομένων   στο   κλάδο.

  Η   Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε πως ο μόνος δρόμος για να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματα   μας  και   να   υπογράψουμε  Συλλογική  Σύμβαση  Εργασίας  είναι   ο  δρόμος  του αγώνα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν και να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση και περιφρούρηση της απεργία την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018.        

 Η ‘’COSCO’’ και οι εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της DPORT έχουν αποκλειστική ευθύνη για τη διατήρηση της εργασιακής  ζούγκλας μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Από τη μία  δεν τηρούν τη δέσμευση  τους για υπογραφή ΣΣΕ και από την άλλην δίνουν στον απεργοσπαστικό τους   μηχανισμό νομική μορφή φτιάχνοντας ένα εργοδοτικό  Σωματείο που για να πάρει έγκριση από το πρωτοδικείο Αθηνών( αφού ως γνωστόν πλέον έχουμε προβλήτες και στην Ομόνοια )  με διαβλητές κα νόθες διαδικασίες χρειάστηκαν μόλις 3 ημέρες. Αυτο το “συνδικάτο” της εταιρείας είναι ο δούρειος ίππος που θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να χτυπήσει τον αγώνα μας και την απεργία μας, γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλα επιχειρήματα εκτός της τρομοκρατίας, του τραμπουκισμού και της διάσπασης.  Φτιάξανε το νέο “σωματείο”    για να διαπραγματεύεται η  εταιρεία με τον εαυτό της. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες και το εργατικό κίνημα πως θα απαντήσει σε αυτές τις μεθόδους.        

 Είναι   ευθύνη   όλων   των   εργαζομένων   τώρα   να   δώσουμε την μάχη για την επιτυχία της απεργίας δε γίνεται να μας   πείσουν πως δε βγαίνουν τα κουκιά όταν στο λιμάνι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2018 πέτυχε αύξηση περίπου 30 %, μία αύξηση που επιτεύχθηκε μέσα από τη δική μας δουλειά, μέσα από τον δικό μας κόπο .Να  αναλάβει  το κινέζικο μονοπώλιο της ‘’COSCO’’ την ευθύνη   για την κατάσταση που έχουν εφαρμόσει μέσα στο  λιμάνι έχοντας σαν   στόχο μόνο   να μεγιστοποιούν   τα κέρδη  τους και  όχι     να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που διασφαλίζουν βασικά εργασιακά δικαιώματα.     

 Η εργοδοσία δεν έχει ούτε καν μία τυπική ευθιξία να βγει με ανακοίνωση να καταδικάσει και να καταγγείλει την θρασύδειλη , απρόκλητη και τραμπούκικη επίθεση σε βάρος  του Προέδρου του  Σωματείου μας από τον υποτιθέμενο επόπτη ασφαλείας.  Ενα χτύπημα που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων. Μάλιστα μέσω της ανακοίνωσης   του νέου  ΄΄Σωματείου΄΄ που η   εργοδοσία χρησιμοποιεί  ως φερέφωνο προσπαθεί   να   υποβαθμίσει   το   περιστατικό  ως     διαπληκτισμό   μεταξύ   εργαζομένων.Δηλώνουμε πως οι μπράβοι και οι άνθρωποι της νύχτας δεν έχουν καμία θέση μέσα στο λιμάνι και θα μας βρουν απέναντι τους.    
                         
  Τέρμα τα ψέματα είναι σε όλους ξεκάθαρο πως η εργοδοσία δεν θέλει να υπογράψει     Συλλογική   Σύμβαση   Εργασίας   και   χρησιμοποιεί   όλα   τα   μέσα   για   να   το αποφύγει. Εχει χρησιμοποιήσει όλο τον μηχανισμό που έχει στα χέρια της με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης για να μας χτυπήσει. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε την ευθύνη που πέφτει πάνω μας για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειες μας. Δεν περισσεύει κανείς.

 Ξέρουμε πως όλο αυτό το διάστημα το εργατικό κίνημα , τα σωματεία και διάφοροι φορείς έμπρακτα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας.   Καλούμε για άλλη μια φορά να εκφραστεί η αλληλεγγύη από το εργατικό κίνημα της χώρας και όχι μόνο με την έμπρακτη στήριξη μπροστά στην απεργία της Παρασκευής.  Συνάδελφοι μην πέσουμε στο λάκκο που μας στήνει η εργοδοσία παίζοντας το τελευταίο της χαρτί   με το διασπαστικό – εργοδοτικό Σωματείο που έστησε. 

Εχουμε πλέον τη δική μας πείρα από τους αγώνες μας που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν είναι άλλος από αυτόν του αγώνα. Ότι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια τα κέρδισε το Σωματείο με τους εργαζόμενους στο πλάι του όπως τα Βαρέα και  Ανθυγιεινά  για  όλους,  το  διάλειμμα   που  τέσσερα  χρόνια   δεν   μας το  έδιναν,   μέτρα ατομικής   προστασίας,   τα   κλουβιά   για   τους   εναερίτες   ,   οι   υπερωρίες   που   δεν πληρωνόντουσαν και άρχισαν με την ίδρυση του σωματείου να πληρώνονται και άλλα τα οποία είναι γνωστά σε όλους δεν μας τα χάρισε κανένας. Και προσπαθούν να μας πείσουν πως τα έκανε η εργοδοσία από μόνη της.
Κάθε ένα από τα παραπάνω τα διεκδικήσαμε με αγώνα   όχι   μέσω   του   κοινωνικού   αυτοματισμού   όπως   προσπαθεί   να   κοροϊδέψει   το εργοδοτικό σωματείου.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ‘’COSCO’’ NA ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΔΑΧΤΥΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
2. 6ΜΕΛΗΣ ΠΟΣΤΑ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ
3. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
4. ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
5. ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου