Το ΣτΕ «παγώνει» έργα της Cosco...
...στο λιμάνι...
Η εμπλοκή στο έργο που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΟΛΠ-Cosco για την επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη του λιμανιού του Πειραιά, και το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από φορείς και συλλογικότητες της πόλης εδώ και πολύ καιρό, συνεχίζεται, καθώς το...
Συμβούλιο της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, έκανε δεκτές τις αιτήσεις δύο εταιρειών που είχαν ασκήσει προσφυγή σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία.
Τον Νοέμβριο του 2018 η πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, μετά από εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ηλία Μάζου έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε.» και ανέστειλε προσωρινά σύμφωνα με το άρθρο 372 του νόμου 44123/2016 την εκτέλεση των 1 και 2/2018 αποφάσεων της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που αφορούσαν την επέκταση του επιβατικού λιμένα.
Με την τωρινή απόφαση του ΣτΕ παρατείνει το «πάγωμα» των έργων επέκτασης, που θα ισχύει μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των κύριων αιτήσεων των δύο εταιρειών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εκδοθούν μέσα στο 2019.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου της επέκτασης του λιμένα (μπροστά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή Ακτή), όπου θα δημιουργηθούν νέες προβλήτες προκειμένου να καταπλέουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια (άνω των 350 μέτρων), προϋπολογισμού 136.283.800 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), προκηρύχτηκε από τον ΟΛΠ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου τον Ιούλιο του 2018.
«Περιβαλλοντική καταδίκη»
Υπενθυμίζεται ότι φορείς και συλλογικότητες εδώ και μήνες έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους στο συγκεκριμένο έργο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, για να υλοποιηθεί θα προηγηθεί μια τεράστια επιχωμάτωση 200 στρεμμάτων σε πρώτη φάση και σε συνδυασμό με το πολυώροφο εμπορικό κέντρο, που επίσης σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι Κινέζοι, «η περιβαλλοντική καταδίκη του Πειραιά» θα είναι μη αναστρέψιμη.
Πιστεύουν ότι το έργο είναι «περιττό» και «παράλογο», σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων, του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος του Πειραιά, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας του λιμανιού.
Από την πλευρά του ο ΟΛΠ υποστηρίζει ότι αυτό το έργο είναι αναγκαίο προκειμένου το λιμάνι του Πειραιά να προσελκύσει κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς και να γίνει home-port.
Παράλληλα όμως το ΣτΕ με τις αποφάσεις του εγείρει νομικά ζητήματα για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco.
Συγκεκριμένα, στις δύο δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται ότι δεν επιβλήθηκε με επαρκή δημοσιότητα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή (Cosco).
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η συναφθείσα Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Cosco συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος και των όρων της σύμβασης του 2002 για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κατ’ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου των δικαιωμάτων τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco.
Στις αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων σημειώνεται ακόμα ότι δεν τηρήθηκαν οι κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στη διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr