Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Σχεδόν δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού για τον ΟΛΠ και σχεδόν εικοσαημέρου για τον ΟΛΘ «κλείνουν» οι συμφωνίες με τους ανάδοχους για την εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικήσεις των δύο λιμένων σχηματοποίησαν τα τελικά κείμενα.
Το ρευστό του πολιτικού σκηνικού εν Ελλάδι αλλά και της διεθνούς οικονομίας γενικότερα, είναι οι βασικές αιτίες στις οποίες αποδίδεται η επίσπευση των διαδικασιών σχηματοποίησης των τελικών κειμένων των συμφωνιών σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, που αναμένεται να υπογραφούν νωρίτερα των αρχικών σχεδιασμών.

Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι οι διοικήσεις ολοκλήρωσαν τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων που εμφανίστηκαν και αφορούν σε Τελωνειακά ζητήματα αλλά και τα θέματα που εμφανίστηκαν όταν οι δύο ανάδοχοι ήγειραν αξίωση υιοθέτησης για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ του μοντέλου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, δηλαδή της μη ανάπτυξης σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων ανταγωνιστικών λιμένων ,στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας η οποία και βρίσκεται στη «δύνη του προϋπολογισμού».

Όλα δείχνουν ότι αύριο το μεσημέρι θα «πέσουν» οι υπογραφές στον Πειραιά, οπότε και θα αρχίσει να «τρέχει» ο χρόνος για επικύρωσή της από το Δ.Σ. του Οργανισμού, κατά πάσα πιθανότητα σε συνεδρίαση στο πρώτο διήμερο της προσεχούς εβδομάδας.

Επί των εξελίξεων έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αν. Παπαληγούρας.

Ωστόσο, προ της αποστολής των κειμένων για τα περαιτέρω προς εισαγωγή τους στο Ελεγκτικό και τη νομοπαρασκευαστική της Βουλής, δεν αποκλείεται η νέα ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ να «σορτάρει» την όλη διαδικασία και στα δύο λιμάνια πριν δώσει το «πράσινο φως», δεδομένου ότι στη Βουλή η κυβέρνηση προετοιμάζεται να δεχθεί σφοδρή επίθεση από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, η οποία και είναι η μοναδική της κυβέρνησης που έχει φτάσει σε τελικό στάδιο, χωρίς παρεκκλίσεις.

Χαρακτηριστικό του σκηνικού που ετοιμάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή είναι η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να ελέγξει κοινοβουλευτικά, σημείου προς σημείο, τις διαδικασίες που οδήγησαν στα τελικά κείμενα.

Ωστόσο, τα κείμενα των τελικών συμφωνιών θα πρέπει να υπογραφούν και από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, κάτι που δεν προβλέπεται προς της λήξεως των διαδικασιών του προϋπολογισμού και εκτός απρόοπτου, καθώς, το εσωκομματικό μέτωπο στη ΝΔ πιέζει για ανασχηματισμό, έχοντας μεταξύ των άλλων «στοχοποιήσει» την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου.

Πρόκειται για «χρονική καθυστέρηση» διαδικαστικού χαρακτήρα, η οποία ωστόσο έχει δέσμη παραμέτρων που δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν την είσοδο των συμφωνιών στη Βουλή και εφόσον το πολιτικό σκηνικό παραμείνει ως έχει.


seanation

Δεν υπάρχουν σχόλια: