Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για τον ΟΛΠ

 
Σοβαρούς τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα της αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά καθώς το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι αντίθετο στην πώληση του συνόλου των μετοχών του Οργανισμού, όπως επιδιώκει η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας με προσωπική εμπλοκή- όπως έχει διαφανεί- του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής Δημήτρης Καρύδης μιλώντας σε σύσκεψη, που έγινε, την Δευτέρα, στη Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Στέφανου Χρήστου υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, στις 4/6, στον Πειραιά.

Ο κ. Βενιζέλος έχει ταχθεί αντίθετος με την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ, προτείνοντας την αξιοποίηση μέσω παραχωρήσεων δραστηριοτήτων και την θεσμοθέτηση της συμμετοχής στον Οργανισμό Δήμων, Επιμελητηρίων και άλλων φορέων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνεντεύξεις του εμμένει στην θέση της πλειοψηφίας της κυβέρνησης περί πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ ενώ σε συνέντευξη του, την περασμένη εβδομάδα, στην βρετανική εφημερίδα Lloyds List είπε μεταξύ άλλων ότι εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ για τη επέκταση της συμφωνίας ΟΛΠ - Cosco, βρίσκονται σε επεξεργασία τα ζητήματα για την πώλησή του προκειμένου ο σχετικός διαγωνισμός να βγει στον αέρα στις αρχές του 2014.

Πάντως, στην σύσκεψη δεν παραβρέθηκε κανένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας της Α’ ή της Β’ Πειραιά αλλά ούτε και εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά.

Αντίθετα, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Τζένη Βαμβακά, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς της Δημοκρατικής Αριστέρας Μαρία Ρεπούση και ο κ. Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Κερατσινίου- Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής και Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά Γιάννης Καρδαράς και Αντώνης Καλογερόγιαννης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, εκπρόσωποι των εργαζόμενων, φορέων κ.α.

Στην διάρκεια της συζήτησης μετά την παρουσίαση της πρότασης του Γ, Ανωμερίτη (για να διαβάσετε την πρόταση πατήστε εδώ) έγιναν τοποθετήσεις, οι οποίες σημαδεύτηκαν από διάφορες "παρεμβολές" και ανταλλαγή "πυρών".

Στην τοποθέτησή του ο κ. Δρίτσας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στο Δημόσιο από το ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών του ΟΛΠ και αντίθετος στην πώληση μετοχών του ΟΛΠ. Όπως παρατήρησε η πρόταση του κ. Ανωμερίτη κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την πώληση μετοχών, ωστόσο και πάλι δεν είναι σύμφωνη με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καρύδης κάποια στιγμή θέλοντας να "καρφώσει" τον κ. Δρίτσα του επεσήμανε ότι δεν είπε τίποτα για το θέμα της Cosco κάνοντας λόγο για "ρεαλισμό" αλλά ο τελευταίος του απάντησε ότι "η θέση μας για την Cosco αναφέρεται ξεκάθαρα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα φέρνω κάθε φορά όλο το πρόγραμμα".

Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δικαιολόγησε την "στροφή" του δικού του κόμματος στο θέμα αποδίδοντας την στην κρίση αν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει λόγο για "λάθος θέση" σε σχέση με την απομάκρυνση της Cosco.

Από εκεί και πέρα, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Μελά, που έκανε λόγο για ξεπούλημα του λιμανιού για να υπάρξουν  σχόλια παριστάμενων για την αλλαγή της θέσης του και λίγο αργότερα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού Πειραιάς Όλοι Μαζί Αντώνης Καλογερόγιαννης
 Ακολούθως, ο κ. Καρύδης στην τοποθέτησή του αφού επανέλαβε την θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε έλεγχο στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην προβλήτα της Cosco και την άμεση σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής, που προβλέπεται με το «νόμο Μουσουρούλη» και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Ο κ. Καλογερόγιαννης στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι "το λιμάνι του Πειραιά, ο ΟΛΠ, αποτελεί μια εταιρεία στρατηγικής και εθνικής σημασίας , η οποία μάλιστα είναι και κερδοφόρος και ταχέως αναπτυσσόμενη. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του".
"Πρόταση του συνδυασμού "ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ" , όπως έχει και στο παρελθόν διατυπωθεί, είναι να περάσει σημαντικό μέρος των μετοχών του ΟΛΠ στον Δήμο Πειραιά. Συγκεκριμένα, από το 74% περίπου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον το 25% να μεταβιβαστεί στο Δήμο Πειραιά. Και δεν μιλάμε για παραχώρηση αλλά για πώληση. Πώληση που δεν θα κοστίσει τίποτα στο Δήμο μας διότι τα χρήματα αυτά στα οποία ανταποκρίνονται οι μετοχές αυτές, τα οφείλει ο ΟΛΠ στον Δήμο μας", ανέφερε ο κ. Καλογερόγιαννης

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων τάχθηκαν αντίθετοι σε οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση.

Τέλος, αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή υπό τον αντιπεριφερειάρχη Στέφανου Χρήστου και με εκπροσώπους των Δήμων, των τοπικών φορέων και των εργαζόμενων να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν το θέμα του λιμανιού του Πειραιά, εκφράζοντας την αντίθεση όλων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Ερώτηση στη Βουλή

Στο μεταξύ η κ. Ρεπούση και άλλοι 4 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν στην Βουλή την εξής ερώτηση:

Στις 30-8-2013, υπεγράφη «Πρακτικό διαδικασίας φιλικής διευθέτησης  άρθρο  33 § 2 και 3 της από 25.11.2008 σύμβασης παραχώρησης» μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας της Cosco Ltd «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.» (ΣΕΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και εν συνεχεία μετά από νέες δίμηνες διαπραγματεύσεις υπεγράφη η Β’ τροποποίηση της ως άνω σύμβασης.
Οι δυο πλευρές συμφωνούν, μεταξύ άλλων, η ΣΕΠ να αναλάβει την κατασκευή του Δυτικού τμήματος  της Προβλήτας ΙΙΙ (που δεν ήταν μέρος της σύμβασης Παραχώρησης), την αναβάθμιση της Προβλήτας ΙΙ αλλά και την κατασκευή προβλήτα πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ, η αποπληρωμή του κόστους του οποίου «θα γίνει σε 22 χρόνια, περιλαμβανομένων 2 ετών περιόδου χάριτος, από την παράδοση του έργου με επιτόκιο Euribor συν 4%».
Ορίζεται επίσης ότι, το εγγυημένο αντάλλαγμα που υποχρεούται η COSCO να καταβάλλει και  προβλέπεται στην από 25-11-2008 υφιστάμενη σύμβαση, αναστέλλεται μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και πάντως μέχρι  το ΑΕΠ ανέλθει στο επίπεδο του 2008 +2%.
Το Ιδιωτικό Συμφωνητικό τροποποίησης της ισχύουσας σύμβασης μονογραφήθηκε παρουσία σας από τον πρόεδρο του ΟΛΠ Α.Ε και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΕΠ Α.Ε και τελεί υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ε.Ε και της Βουλής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 1.    Η διαδικασία «Φιλικής Διευθέτησης» για την κατασκευή– επέκταση  της προβλήτας ΙΙΙ και την κατασκευή της προβλήτας πετρελαιοειδών από την Cosco, χωρίς να έχει προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός, είναι σύμφωνη  με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία περί δημοσίων έργων;
2.    α) Έχει γίνει τεκμηρίωση οικονομικού κόστους κατασκευής του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών;
β) Η αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος υπό τους όρους που αναφέρονται στην εν λόγω συμφωνία είναι προς όφελος του ΟΛΠ; Μήπως ο ΟΛΠ και το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο της COSCO, χωρίς ασφαλώς να συμμετέχει στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς;
3.    Όπως προκύπτει από τη χρονολογική σειρά των ανταλλαγέντων επιστολών μεταξύ των δύο εταιρειών, με έναρξη την επιστολή της ΣΕΠ της 23.10.2012, ζητείται από τον ΟΛΠ και μόνο ‘η κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος λόγω της οικονομικής κρίσης’ χωρίς να αναφέρονται ‘ανταποδοτικές’ επενδύσεις εκατομμυρίων όπως τελικά υπεγράφησαν. Ποια είναι ακριβώς η ερμηνεία για αυτό που δίνει η κυβέρνηση σε σχέση με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.


Pireas2Day