Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Τα επόμενα βήματα των Κινέζων

Μεταβιβάστηκε στην Cosco το 51% των μετοχών του ΟΛΠ

 Πειραιάς
Άλλαξε χέρια μέσω χρηματιστηρίου το 51% του ΟΛΠ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω πακέτου 12,750 εκατ. μετοχών στην τιμή των 22 ευρώ. Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρίας πέρασε στον έλεγχο της κινεζικής Cosco, η οποία και κατέβαλε το αντίστοιχο τίμημα των 280.500.000 ευρώ.

Αλλά 88.000.000 ευρώ θα καταβάλλουν οι Κινέζοι για την απόκτηση του υπολοίπου 16% όταν ολοκληρώσουν τις επενδύσεις στο λιμάνι.

Το Χρηματιστήριο  υποδέχθηκε την COSCO

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε την COSCO (China COSCO Shipping Corporation Ltd) καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) με την ευκαιρία της μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ) στην τελετή Έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016.

Ο κ. Wan Min, Director of the Board, President of China COSCO Shipping Corp. Ltd. και ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξαν την Έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ομίλου του  Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, τόνισε: «Με χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πρόσωπο του Προέδρου, κ. Wan Min, και των συνεργατών του, τους νέους μετόχους του ΟΛΠ. Η σημερινή επένδυση τους και το φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασής της στο μέλλον, αποτελούν έκφραση εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.

Στο πρόσωπο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, της πλευράς των πωλητών των μετοχών, χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα της Ελληνικής κυβερνήσεως και του οργανισμού, του οποίου προΐσταται ο Πρόεδρος, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, να προχωρήσει στην εφαρμογή του συμφωνημένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, εξέλιξη που συντελεί στην έξοδο από την πολυετή κρίση και στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας από τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ευχόμαστε η σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την συμμετοχή σας να αποτελέσει την αφετηρία για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής προσπάθειας στην Ελλάδα. Ευχόμαστε επίσης για την επιτυχία του νέου μεγάλου προγράμματος και της επέκτασης της φιλίας και της συνεργασίας των δύο χωρών μας.»

Ο κ. Wan Min, Director of the Board, President of China COSCO Shipping Corp. Ltd. κατά την τελετή Έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα, που ως εκπρόσωπος της COSCO SHIPPING, παρέστη στην επίσημη εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εισαγωγή αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή, καθώς η COSCO Hong Kong, θυγατρική της COSCO Shipping, αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού μετόχου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Πρόκειται για την πρώτη διασυνοριακή εξαγορά του Ομίλου και ένα ορόσημο στην ανάπτυξη του διεθνούς μας δικτύου. Το πρόγραμμα του Πειραιά διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρωτοβουλία «One Belt, One Road» και η ανάπτυξη του λιμανιού θα δώσει ώθηση τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή εμπορικής και πολιτισμικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Η COSCO SHIPPING θα αναλάβει την υλοποίηση επενδυτικού πλάνου που θα βελτιστοποιήσει την απόδοση του λιμανιού, θα ενισχύσει τη διεθνή του θέση και θα επιτρέψει στον ΟΛΠ να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του και να καταστεί ως ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης. Παράλληλα, η λειτουργία ενός λιμανιού υψηλών προδιαγραφών θα ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και θα συνεισφέρει στην απασχόληση της χώρας μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση: «Η ολοκλήρωση της παραχώρησης προς την Cosco της διαχείρισης του ΟΛΠ αποτελεί τεράστιας σημασίας εξέλιξη. Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί άμεσα από τις μεγάλες επενδύσεις, την ανάπτυξη του λιμανιού και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

Η σημασία όμως της σημερινής εξέλιξης δεν εξαντλείται στα προφανή οικονομικά οφέλη. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι το γεγονός ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και του ειδικού βάρους της Ελλάδας στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες και να τις ενσωματώσει σε μια ευρύτερη στρατηγική, τότε πραγματικά η συνέργεια με την Cosco στον Πειραιά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας ελπιδοφόρας πορείας».

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Μία συμφωνία - ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνολικά για την ελληνική οικονομία ολοκληρώνεται σήμερα με τη χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού 51% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco (Hong Kong) Group Limited.

Επισημαίνεται ότι η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ έναντι συνολικού τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, σε δύο στάδια. Σήμερα, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της συναλλαγής, με την Cosco (Hong Kong) Group Limited να καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και να καθίσταται μέτοχος 51% του ΟΛΠ ΑΕ.

Το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από σήμερα με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), εκ των οποίων βασικός είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, οπότε η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, σε 67%.

Η συνολική αξία της συμφωνίας αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Η ανακοίνωση της Cosco

Aπό την πλευρά της η Cosco Shipping μέσω ανακοίνωσης της γνωστοποιεί και αυτή την ολοκλήρωση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Ειδικότερα σημειώνει «η China COSCO Shipping Corporation limited («COSCO SHIPPING» ή «ο Όμιλος») και το Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημόσιου («ΤΑΙΠΕΔ»), υπέγραψαν σήμερα στις 9 π.μ. στην Αθήνα, Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), σηματοδοτώντας την επίσημη ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ , καθώς και ποσοστού16% σε επόμενη φάση, με αποτέλεσμα η COSCO SHIPPING (Hong Kong) Group Limited, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην COSCO SHIPPING, να καθίσταται επισήμως πλέον ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, αναλαμβάνοντας την διαχείριση και τις εργασίες του λιμένα. Το παρών στην τελετή υπογραφής έδωσαν ο Διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της COSCO SHIPPING κ. Wan Min, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της COSCO SHIPPING κ. Ye Weilong, oΓενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Εταιρικής Διαχείρισης κ. Feng Boming, ο Πρόεδρος της COSCO SHIPPING Hong Kong κ. Zhu Jianhui, ο Πρόεδρος τηςCOSCO SHIPPING Europe κ. Lin Ji, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠ κ. Fu Chengqiu καθώς και ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.»

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται «στη συνέχεια, με πρόσκληση του Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιακώβου Γεωργανά και του Διευθύνωντος Σύμβουλου κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, και συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ο κ. Wan Min μετέβη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να κρούσει το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου, εγκαινιάζοντας την αρχή μίας νέας εποχής για το λιμάνι του Πειραιά. Στην εκδήλωση, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο κ. Gao Wengi, σύμβουλος και επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης Πρόεδρος της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.»

Επισημαίνεται ακόμη ότι «πρόκειται για την πρώτη διασυνοριακή συναλλαγή απόκτησης της COSCO SHIPPING, ακολουθώντας πιστά την πρωτοβουλία του Ομίλου για την διεθνή επέκταση του δικτύου της. Με βάση τη νέα σύμβαση παραχώρησης, η  COSCO SHIPPING θα επενδύσει 293,8 εκατομμύρια ευρώ σε μια σειρά απαραίτητων έργων, στα οποία περιλαμβάνονται: η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης πλησίον του λιμανιού των οχηματαγωγών (RORO).  Οι μελλοντικές επενδύσεις του Ομίλου έχουν ως στόχο τη μετατροπή του λιμένα του Πειραιά στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, καθιστώντας το στρατηγικό σημείο στην Ευρώπη καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι αναχώρησης στον κόσμο για εταιρείες κρουαζιέρας. Η COSCO SHIPPING θα επενδύσει σε αποβάθρα βεληνεκούς 300,000DWT καθώς και στην αναβάθμιση των γύρω υποδομών, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας επισκευής πλοίων, καθώς και στην ανεύρεση ευκαιριών σε ότι αφορά την επισκευή υπεράκτιου εξοπλισμού. Παράλληλα, ο Όμιλος θα επενδύσει στο λιμάνι οχηματαγωγών και στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης, που θα καταστήσει τον Πειραιά ως το σημαντικότερο τερματικό αυτοκινήτων στην Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, ο Όμιλος θα επιταχύνει την κατασκευή του China-Europe Land-Sea Express Line, φέρνοντας την Κίνα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά. Ο Όμιλος θα αναλάβει την ανάπτυξη των logistics και της αποθήκευσης, τη στρατηγική πρωτοβουλία “One Belt One Road”, καθώς και το γεωγραφικό πλεονέκτημα του λιμανιού να αναπτυχθεί ως το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευματοκιβωτίων  στη Μεσόγειο, καθώς και η νότια πύλη προς της Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και των Βαλκανίων. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας καθώς και μια καλύτερη πλατφόρμα ανάπτυξης για τις νεότερες γενιές Elλήνων.»

Σημειώνεται ότι η China COSCO Shipping Corporation Limited (China Cosco Shipping), που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των COSCO Group και Chins Shipping Group, ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυσή της στις 18 Φεβρουαρίου 2015 στη Σαγκάη. Ο νέος όμιλος είναι εγγεγραμμένος στην Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου Lujiazui της Σαγκάη,  με εγγεγραμμένο κεφάλαιο ύψους 11 δισ. RMB. Το ενεργητικό του Ομίλου ξεπερνά τα 610 δισ. RMB , και απασχολεί πάνω από 118.000 εργαζόμενους.

Ο συνολικός στόλος της China COSCO Shipping απαρτίζεται από 1.114 πλοία χωρητικότητας 85.32 εκατ. DWT, κατατάσσοντάς την ως τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως. Ο ιδιόκτητος στόλος ξηρού φορτίου της COSCO (365 πλοία / 33,52 εκατ. DWT),ο στόλος tanker (120 πλοία / 17,85 εκατ. DWT), καθώς και ο στόλος γενικών και εξειδικευμένων φορτίων (3 εκατ. DWT), κατέχουν την πρώτη θέση στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας.

Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της πάνω από 46 τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 109 θέσεις ελλιμενισμού. Η παγκόσμια δυναμικότητα των τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων ανέρχεται σε 95 εκατ. TEU, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Ο παγκόσμιος όγκος πωλήσεων των καυσίμων των πλωτών δεξαμενών της ξεπερνά τα 25 εκατ. τόνους, κατατάσσοντάς τη στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Ο κλάδος της μίσθωσης χρηματοκιβωτίων ξεπερνά τα 2,7 εκατ. TEU, κάτι που τον καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Η χωρητικότητα του  στόλου εμπορευματοκιβωτίων είναι 1,58 εκατ. TEU, ήτοι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Η υπεράκτια επάρκεια μηχανολογικής κατασκευής και το vessel agency της China COSCO Shipping είναι επίσης από τα κορυφαία παγκοσμίως.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

 
Σε σώμα συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την παραίτηση οκτώ μελών.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 10 Αυγούστου 2016 και συγκροτήθηκε σε σώμα, μετά την παραίτηση οκτώ μελών του ΔΣ.
Εκτελεστικός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Wan Min
Αναλυτικά τα μέλη του ΔΣ:
 • Πρόεδρος ΔΣ, κ. WAN Min, εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. YE Weilong, μη εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. FENG Boming, μη εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. ZHU Jianhui, μη εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. FU Chengqiu, εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. Νικόλαος Αρβανίτης, ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. KWONG Che Keung Gordon, ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. IP Sing Chi, ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. Ιωάννης Κούβαρης, μη εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, μη εκτελεστικό μέλος.
 • Μέλος ΔΣ, κ. Ιωάννης Μώραλης, μη εκτελεστικό μέλος.
Επίσης εκλέχθηκε η Επιτροπή Ελέγχου σε εφαρμογή του νόμου 3693/2008, αποτελούμενη από τους κ.κ. KWONG Che Keung Gordon ως Πρόεδρο, FENG Boming ως μέλος και Λιάγκο Αθανάσιο ως μέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: