Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π 8-7-2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.
Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ. Η  ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ.
ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ.
ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ .

Συνάδελφοι,
    Οι αγώνες μας  δικαιώνονται. Εκδόθηκε η απόφαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΕΦΚΑ Δραπετσώνας που απέρριψε την προσφυγή του εργολάβου Αλιπράντη, ο οποίος αμφισβητούσε την υπαγωγή μας στον κλάδο των βαρέων και ανθυγιεινών. Η τυχόν προσφυγή του εργολάβου καθώς και των υπόλοιπων στα Διοικητικά Δικαστήρια δεν αναστέλλει την ισχύ της απόφασης αυτής. Από εδώ και στο εξής εάν ο εργολάβος δεν συμμορφωθεί, θα πρέπει να του επιβάλλονται ανά μήνα Πράξεις Επιβολής των Εισφορών μας για τα ΒΑΕ.
Η εγκύκλιος 4151/2018, η οποία ήταν αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ κι όλων των συναδέλφων,  εντάσσει ΟΛΟΥΣ τους  λιμενεργάτες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Η εργοδοσία έπρεπε ήδη από τον Αύγουστο ου 2018 να διαμορφώσει  τα μισθολογικά δικαιώματα και τις κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές , να αποδώσει την ειδικότητα σε όλους τους λιμενεργάτες που μέχρι σήμερα τους έχει ως ανειδίκευτους εργάτες.
Τα επιχειρήματα της εργοδοσίας ότι δήθεν δεν «γνώριζε» και δεν ήταν ενημερωμένη πως θα εφαρμόσει την σχετική εγκύκλιο έπεσαν στο κενό. Έχοντας βέβαια όλα αυτά τα χρόνια ένα νομικό πλαίσιο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, δωράκι από όλες τις κυβερνήσεις που έχουν τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι λογικό να μην θέλει να αναγνωρίσει ότι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι με τον αγώνα τους κέρδισαν και τους χαλάνε τα σχέδια.
Τα ανακοινωμένα οικονομικά αποτελέσματα της “COSCO”   επιβεβαιώνουν ότι τα σχέδια της εργοδοσίας “COSCO”- DPORT είναι να βγάζουν τεράστια κέρδη στη πλάτη των εργαζομένων,  να έχουν εργαζόμενους χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.
Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως το 50% των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας την ίδια στιγμή που η αύξηση της διακίνησης container σπάει ρεκόρ κάθε μήνα. Ρεκόρ που οφείλονται στα δικά μας χέρια.
Την ίδια στιγμή που το master plan της “COSCO” ετοιμάζεται να μπει σε εφαρμογή, τεράστια ποσά κινούνται γύρω μας, η “COSCO”  ετοιμάζει να εφαρμόζει το μοντέλο των εργολαβικών , χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα εργατών σε όλο το λιμάνι.
Γι να το πετύχει αυτό δημιουργεί άλλο ένα εργοδοτικό σωματείο για να εφαρμόσει και στο υπόλοιπο λιμάνι την εργολαβική εργασία, γνωστή πλέον τακτική της εργοδοσίας στο λιμάνι, θέλουν να μας διασπάσουν κι με εκβιασμούς να μας βάλουν στο χέρι.
Δεν θα τους περάσει. Γιατί εδώ υπάρχει ζωντανό σωματείο λιμενεργατών, σωματείο που παλεύει για όλους τους εργαζομένους χωρίς καμιά διάκριση. Που θέτει στο επίκεντρο τα προβλήματα αλλά πολύ περισσότερους στόχους και διεκδικήσεις για συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στη σημερινές μας ανάγκες, για να μπορούμε να γυρνάμε στα σπίτια με αξιοπρέπεια , σώοι και αρτιμελείς.
Τεράστια ευθύνη για τη κατάσταση που διαμορφώνεται  πλέον σε όλο το λιμάνι έχει η πλειοψηφία της διοίκηση του Σωματείου “ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.”  η οποία υποχώρησε και υπόγραψε μια ΣΣΕ που καταργεί μια σειρά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι λιμενεργάτες τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες τους.
Το βασικό συμπέρασμα όλου του τελευταίου χρονικού διαστήματος  είναι ότι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι δεν μπορούν να ελπίζουν πως θα καλυτερεύσει η ζωή τους ούτε από τα ψίχουλα που δίνει η εργοδοσία  “COSCO” – DPORT και εργολάβοι, πόσο μάλλον δεν μπορούν να αφήνουν τις ελπίδες στα σωματεία που είτε που  η ίδια φτιάχνει είτε σε σωματεία έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους στην εργοδοσία.
Η ίδια η πείρα των εργαζομένων στο λιμάνι δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε και δεν είναι άλλος από τον δρόμο του αγώνα. Κάθε τίμιος εργαζόμενος που ζει με την αγωνία πως θα τα βγάλει πέρα μέρα τη μέρα , έχει χρέος να τους γυρίσει   τη πλάτη και να παλέψει. Η κατάκτηση των ΒΑΕ να αποτελέσει το δρόμο για τις επόμενες κατακτήσεις μας!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους , να παλέψουν μέσα από το σωματείο  ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. για :
Υπογραφή ΆΜΕΣΑ Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων.
Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης  και αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζομένους.
Μόνιμες 6άρες πόστες. - Διασφάλιση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας
Να εφαρμοστεί το 7,5ώρο όπως προβλέπεται για τις ειδικότητες που είναι στα ΒΑΕ
Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα 5% για τα ΒΑΕ επί του μισθού
Να καταβληθεί άμεσα η αύξηση που δόθηκε με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Συσπειρωνόμαστε όλοι στο Σωματείο μας ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. Κάνουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε και θα τα πάρουμε. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας.

Εκ του Διοικητού Συμβουλίου
Ο πρόεδρος                                                                                             Ο Γραμματέας
Μπεκρής  Μάρκος                                                                                  Κόκκινος Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: