Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Ο κος Μίχαλος κλπ

17/3/2008
Πρόεδρος για όλες τις δουλειές
Κώστας Μίχαλος
Ποιος είναι ο κύριος που κάνει μηνύσεις στους απεργούς;



Πρόεδρος της εξαγωγικής εταιρίας Swan, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πρώην χρηματιστής στο Λονδίνο, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, πρώην ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ. Αυτές είναι μερικές από τις ιδιότητες του Κώστα Μίχαλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε μήνυση κατά της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συνδικαλιστές ακόμα αναρωτιούνται ως τι κατέθεσε τη μήνυση. Ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ως μέλος της διοίκησης της ΔΕΗ ή απλώς ως λαγός της κυβέρνησης; Επισημαίνουν δε ότι, ούτως ή άλλως, από τη στιγμή που ο κ. Μίχαλος μετέχει και στο Δ.Σ. της επιχείρησης δεν νομιμοποιείται να μηνύει εργαζομένους της.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μίχαλος εμφανίζεται ως η φωνή του αγανακτισμένου επιχειρηματικού κόσμου και στρώνει το έδαφος ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανατροπές υπό το πρόσχημα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.


Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανήκει στη γενιά των 40 και κάτι, τη γενιά Καραμανλή, που ήρθε στα πράγματα μαζί με τη «νέα διακυβέρνηση το 2004». Κατάγεται από οικογένεια πολιτικών. Ο πατέρας του, Χρίστος Μίχαλος, ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην τελευταία χουντική κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη. Ως εκ τούτου, λογικό ήταν να γοητευτεί από τα αξιώματα.
Τη διετία 2004–2005 αναλαμβάνει χρέη ειδικού συμβούλου στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ αμέσως μετά και μέχρι το Φεβρουάριο του 2006 βρίσκεται στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και θεωρείται δεξί χέρι του Γιώργου Αλογοσκούφη. Από τη θέση αυτή παραιτείται σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή για να διεκδικήσει την προεδρία του ΕΒΕΑ, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, για την οποία κονταροχτυπήθηκε με τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ, Γ, Γρανίτσα. Σύμφωνα με την ανεπίσημη εκδοχή, σημαντικό ρόλο στην αποχώρησή του από το υπουργείο έπαιξαν δημοσιεύματα που προηγήθηκαν σχετικά με τη δράση του την περίοδο που βρισκόταν στο Λονδίνο. Τα δημοσιεύματα έφεραν τον τότε ανερχόμενο επιχειρηματία να έχει εξαπατήσει δύο Έλληνας εφοπλιστές, αποσπώντας 2,2 εκατ. ευρώ, αφού τους υποσχέθηκε την αποκλειστική χρήση του λιμανιού της Σιέρα Λεόνε. Ένας εκ των εφοπλιστών, ο Δ. Πατέρας, έσπευσε με επιστολή του να αθωώσει τον Κώστα Μίχαλο, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους οικονομική εκκρεμότητα, παρόλα αυτά όμως δεν διέψευσε τα στοιχεία του ρεπορτάζ.
Όπως και να έχει, φαίνεται πως ο Γιώργος Αλογοσκούφης θεώρησε ότι ο κ. Μίχαλος μπορεί να είναι πολλαπλά χρήσιμος στην κυβέρνηση έξω από αυτήν και έτσι στήριξε σφόδρα την υποψηφιότητά του για το ΕΒΕΑ. Μάλλον δεν είχε άδικο. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Μίχαλος άρχισε τις παρεμβάσεις του για μια σειρά επίμαχα ζητήματα.
Όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι φοιτητικές κινητοποιήσεις για την παιδεία, ο ίδιος κινδυνολογούσε ότι εκτός από κλειστά πανεπιστήμια σε λίγο θα υπάρχουν και κλειστά καταστήματα των οποίων ο τζίρος υπολόγιζε ότι είχε πέσει 30%. Ο κ. Μίχαλος πρώτος εισηγήθηκε να ζητούν οι διαδηλωτές άδεια από την αστυνομία 5 μέρες πριν από τη διαδήλωση και οι πορείες να γίνονται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας. Το αίτημα λίγο καιρό μετά έκανε δεκτό ο Βύρων Πολύδωρας. Ενδεικτικό της στάσης του απέναντι στον αγώνα των φοιτητών είναι και το γεγονός ότι την περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρούσε την αναθεώρηση του άρθρου 16, στο μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης, που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΕΒΕΑ, το θέμα ήταν «γιατί πρέπει να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα».
Το Μάρτιο του 2007 ο κ. Μίχαλος πρότεινε οι δήμαρχοι να αποφασίζουν ποιες και πόσες Κυριακές μπορούν να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα ενώ πριν από τρεις μήνες, ως λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας, εισηγήθηκε την ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να επιτραπεί η λειτουργία πρατηρίων βενζίνης από τα σούπερ μάρκετ και να καταργηθεί το ωράριο εργασίας των βενζινοπωλών.
Πρόσφατα επίσης χαρακτήρισε τριτοκοσμική χώρα την Ελλάδα, επειδή ακόμα δεν έχει ιδιωτικοποιήσει τα λιμάνια της, αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί των κυρίων Αλογοσκούφη και Βουλγαράκη, που ετοιμάζονταν για το σχετικό διαγωνισμό, ενώ η παρέμβαση του κ. Μίχαλου για το ασφαλιστικό προκάλεσε την υπουργό Απασχόλησης να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα λέγοντας ότι «η τακτική της στρουθοκαμήλου δεν λύνει προβλήματα».

Στο Λονδίνο αλλά εκτός παρέας

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960 και βρέθηκε στο Λονδίνο για σπουδές την ίδια περίοδο που συνδεόταν εκεί και η γνωστή «παρέα» του Λονδίνου της Νέας Δημοκρατίας. Παρότι οι δρόμοι του δεν συναντήθηκαν με την «παρέα», ακολούθησε και αυτός ανάλογη πορεία στο κόμμα και στη δημόσια ζωή. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Essex της Μ. Βρετανίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics & Political Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών.
Από το 1988 είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανικής - εξαγωγικής εταιρείας SWAN Α.Ε. που εδρεύει στο Κρυονέρι Αττικής. Από το 1993 ως το 2005 ήταν εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ και την τετραετία 1998-2002 οικονομικός του επόπτης. Το 2002 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το 2004 έγινε αντιπρόεδρός του, ενώ το 2003 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής. Το 2004-2005 διετέλεσε Ειδικός Σύμβcιυλος του υπουργείου Ανάπτυξης. Το 2005-2006 διετέλεσε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομίας &. Οικονομικών. Από το 2006 είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και από το Φεβρουάριο του 2008 μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

7 σχόλια:

theodoros margaris είπε...

θα μπορουσε ανετα να χαρακτηριστει ενας απο τους πολλους κηφηνες της εξουσιας, χρειαζεται μηπως να μπουμε στην σελιδα του και να του δωσουμε τις ευχες μας ?

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΙΤΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ.
ΜΗΠΩΣ ΤΩΡΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΣΙΤΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

oceanos είπε...

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ως ποινικοποίηση κάθε έννοιας συνδικαλισμού ερμηνεύεται, τόσο από νομικούς όσο και από συνδικαλιστές, η σημερινή εισαγγελική απόφαση να κληθούν ως ύποπτοι για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με αφορμή τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Ειδικότερα, με πόρισμά τους οι εισαγγελείς πρωτοδικών κύριοι Νίκος Ορνεράκης και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος προτείνουν να κληθούν ως ύποπτοι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ για τα εξής αδικήματα: Για εκ προθέσεως παρακώλυση λειτουργίας εγκατάστασης η οποία εξυπηρετεί προμήθεια φωτισμού στο κοινό (πλημμέλημα) και για εκ προθέσεως παρακώλυση λειτουργίας εγκατάστασης η οποία εξυπηρετεί προμήθεια φωτισμού στο κοινό, πράξη που προξενεί κατάσταση κοινής ανάγκης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση (κακούργημα).

Υπενθυμίζεται ότι οι 2 εισαγγελείς διενήργησαν έρευνα-εξπρές προκειμένου να διαπιστώσουν αν διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις κατά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΔΕΗ, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά. Παράλληλα, στην Εισαγγελία είχαν κατατεθεί και μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου από σωματεία και επιμελητήρια (ΕΔΕΑ και άλλα). Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα απολογηθούν τη Δευτέρα το πρωί.

ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ

NinaC είπε...

Λοιπόν, λοιπόν, έχουμε να μαζέψουμε υπογραφές για το δημοψήφισμα. Κατεβάζουμε το έντυπο από εδώ:

http://www.fileden.com/files/30166/ref
erendum.doc

και ξαμολιόμαστε!!!

oceanos είπε...

Μπράβο Νίνα για την γρήγορη εξυπηρέτηση.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και νεότερα

1) Η εταιρεία SWAN Α.Ε. (της οποίας ηγείται ο κ. Μίχαλος) παράγει μπαλόνια! Αναπτυξιακότατη επιχείρηση.

2) Τον Ιανουάριου του 2010 ο κ.Μίχαλος -ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ αλλά και ως πιστός υπήκοος του ομίλου Κυριακού- παρουσίασε εκπομπή στο ραδιόφωνο του Αντέννα ("Ο επισκέπτης του Σαββάτου").

3)Στην εκπομπή συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Χατζηδάκης. Μάλιστα όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, είχε στο παρελθόν αναλάβει τον ρόλο του παρουσιαστή ενώ ήταν εν ενεργεία υπουργός μεταφορών. Αυτό θα πει υπήκοος του ομίλου Κυριακού.

Είναι ντροπή τους