Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Δ. Κουκλουμπέρης («ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κύριε Πρόεδρε, εδώ και αρκετούς μήνες οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης δίνουν μια σκληρή μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η Κυβέρνηση. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;

Κι ένα δεύτερο. Συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο Κόμμα σας θα ήθελαν να σας έχουν τον ίδιο κοντά στον αγώνα που δίνουν. Γιατί για παράδειγμα δεν έχετε επιλέξει ως τώρα να παρασιτείτε ο ίδιος σε κάποια κινητοποίηση ή σε κάποιο συλλαλητήριο; Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και σε συλλαλητήρια, και σε κινητοποιήσεις θα με βρείτε, και δεν έχω κανένα πρόβλημα να είμαι σε αυτά.

Θέλω, όμως, να τονίσω ότι υπάρχει και μία αυτονομία του εργατικού κινήματος, την οποία σεβόμαστε και σέβομαι ιδιαίτερα. Όπως επίσης, δεν σημαίνει πάντα ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με όλες τις διεκδικήσεις ή με όλες τις θέσεις κάθε συνδικάτου. Σεβόμαστε τις θέσεις αυτές, συζητάμε με τον εργαζόμενο, και ξέρουμε, και ξέρω, ότι μπορούμε να συζητήσουμε για λύσεις.

Υπάρχει, όμως, ένας κοινός τόπος και αυτό είναι που μας ενώνει. Μία κοινωνία δικαιοσύνης, μία σωστή και δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του εργαζόμενου, υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλοεισοδηματιών, η ανάπτυξη της χώρας, το μεγάλωμα της πίτας, για να μπορεί να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επένδυση στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, για την επιβίωση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, πολύ συγκεκριμένα, αυτό το οποίο ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, είναι να ξεπουλά τα κερδοφόρα φιλέτα και να χρεώνεται το δημόσιο, όσα δεν έχουν άμεσο κέρδος, ή ακόμη, όσα μπορεί να είναι και προβληματικά.

Αυτή είναι μία πολιτική αδιέξοδη, είναι μία πολιτική που βοηθάει κάποια συμφέροντα. Εγώ δεν λέω να μην υπάρξει συνεργασία και με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά εμείς λέμε το εξής: ιδιωτική εταιρεία, αγορά ή κράτος, όλα, πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Όχι το αντίστροφο: ο πολίτης να υπηρετεί την αγορά ή να υπηρετεί το κράτος. Το κράτος και η αγορά, πρέπει να βάλουμε τους κανόνες και τις ρυθμίσεις, για να υπηρετούν τον πολίτη.

Η αίσθηση που έχει ο πολίτης, σήμερα, είναι ότι όλα είναι προς εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων. Το κράτος εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα, η αγορά κάποια συμφέροντα. Αισθάνεται ανασφαλής, απροστάτευτος. Γι' αυτό, έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια ενός δικτύου και στο καταναλωτικό κίνημα.

Θέλω να πω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και στα λιμάνια, όπου θα διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, την αναβάθμιση των λιμανιών και, θα έλεγα, και την αναβάθμιση και του δημόσιου χώρου που είναι τα λιμάνια.

Μπορείτε να φανταστείτε μία χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει παντού λιμάνια, που είναι χώρα της θάλασσας, που είναι ταυτισμένη με τη θάλασσα, όπου από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, ή κάτω στην Πάτρα, όπου είμαι βουλευτής, θα κλειστούν οι περιοχές αυτές και θα είναι απαγορευμένες, ουσιαστικά, για τον πολίτη; Αυτή είναι η ανάπτυξη την οποία θέλουμε; Ποιος θα κερδίσει από αυτό; Θα κερδίσει ο Πειραιώτης; Θα κερδίσει ο Πατρινός; Θα κερδίσει ο Θεσσαλονικιός;

Άρα, εμείς μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό σχέδιο, που βέβαια χρειάζεται αναβάθμιση, όπου βέβαια μπορούμε να δούμε και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά πρέπει να υπηρετούν την ανάγκη αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και να είναι βιώσιμες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, και όχι υπέρ κάποιων μεγάλων εταιρειών.

Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία, σε όλες της τις πολιτικές, υπηρετεί - και δεν μπορεί αλλιώς - πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα. Χρειάζεται αλλαγή. Το Συνέδριό μας είναι σε λίγες μέρες, είναι ένα νέος βηματισμός, μία ενότητα πολιτικής, με ανανέωση και με την επιβεβαίωση βασικών αξιών που ζητά ο Ελληνικός λαός.

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΤΙ ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΝΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλα λέει η θεια μου άλλα ακούν τ'αυτιά μου!!!

Ανώνυμος είπε...

ουγκαγκα ου γκι γκι αγκα κου κριρλι καγκα αουγκι γκι αουγκι γκι.......ξεκαθαρα ηταν ολα ρε σεις.
Μην εχουμε και παραλογες απαιτησεις απο καποιους.....

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΑΠΟΣΑΦΗΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ.
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ .ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΕΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ,ΝΑΙ Η ΟΧΙ?
O ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΚΤΥΜΟΥΣΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟ ΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ
ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΥΤΗΖΕΤΕΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΔΕΞΙΑ