Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση Θ.Πάλλη με ΙLO για θέματα λιμένων


Eπίσημη συνάντηση του κ. Θάνου Πάλλη, Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, και του κ. Μάριου Μελετίου, εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (International Labour Organisation-ILO) για θέματα λιμένων. πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι επίκαιρες εξελίξεις και προκλήσεις που αφορούν σε θέματα εργασίας στους λιμένες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προοπτική κύρωσης από την Ελλάδα των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας (ΔΣΕ) 137 “Για τις κοινωνικές επιπτώσεις από τις νέες μεθόδους χειρισμού στα λιμάνια” (1973) και 152 “Για την ασφάλεια και υγιεινή στις λιμενικές φορτοεκφορτωτικές εργασίες” (1979) από την Ελλάδα.
Ο κ. Μελετίου, εκπροσωπώντας τον ILO τόνισε τη σημασία της επικύρωσης των δύο συμβάσεων από την Ελλάδα ως συμβάσεις που ορίζουν τα ελάχιστα πρότυπα που πρέπει να τηρούνται κατά την εκτέλεση των λιμενικών εργασιών και αποτελούν τη βάση αναφοράς για οποιοδήποτε επικαιροποιημένο έγγραφο συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι και εκδίδει ο ILO.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ILO oι εν λόγω συμβάσεις αποτελούν συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων στους λιμένες και έχουν ήδη επικυρωθεί από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χώρες που με ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα λιμένες, όπως η Τουρκία, με στόχο την διαμόρφωση ελάχιστων συνθηκών εργασίας.
Ο ILO, μέσω του κ. Μελετίου, βεβαίωσε την ικανοποίησή του για την διάθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να εξετάσει το θέμα και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες των εμπλεκόμενων τμημάτων του ΙLO με στόχο την συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής.
Ο κ. Πάλλης ενημέρωσε ότι έχει ήδη υπάρξει, από το 2010, σχετική προεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και της Διεύθυνση Συνθηκών & Υγιεινής της Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην συνέχεια συζητήθηκε η πρόσφατη πρωτοβουλία της ΓΓΛΛΠ για την έναρξη του διαλόγου για την εργασία στους Ελληνικούς λιμένες. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, για την διερεύνηση δυνατότητας κύρωσης των δύο Διεθνών Συμβάσεων του ΙLO. Στην συνάντηση έχουν καλεστεί να συμμετάσχουν εργοδότες, εργαζόμενοι, αλλά και χρήστες των ελληνικών λιμένων. Συγκεκριμένα, έχουν προσκληθεί η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, η ΣΕΠ Α.Ε., η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, η Διεθνής Ναυτική Ένωση και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος (Ένωση) Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένων.
Στην συζήτηση ετέθη και το θέμα περαιτέρω συνεργασίας του ΙLO με την Ελληνική κυβέρνηση, με τον κ. Μελετίου να απευθύνει πρόσκληση συνάντησης εργασίας με ομάδα εμπειρογνωμόνων, και τον κ. Πάλλη να ενημερώνει για τα θέματα της μεταρρύθμισης του Ελληνικού λιμενικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.
   

marinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: