Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ημέρα τρέλας




Ο ένας είδε στον ύπνο του ότι θα φορτώναμε ένα κότερο και έτρεχε πρωί πρωί με την βροχή να δει τι γίνετε.

Ο άλλος προκόπης όσο η φόρτωση ήταν στο αμπάρι δεν τον ένοιαζε αν έβρεχε και το κουμάντο είχε γίνει μούσκεμα .Τον έπιασε το επαναστατικό του και θυμήθηκε κανονισμούς και υγιεινή και ασφάλεια όταν έπρεπε να δέσει την κουβέρτα με την βροχή να έχει σχεδόν σταματήσει.

Έτερος προκομένος έφαγε κόλλημα ότι το κουτί με τον μουσαμά ήθελε συσκευή για να το πάρει η γέφυρα.

Ο τύπος έβαζε παπουτσάκια και γύρναγε και δυο σβούρες το κουτί για να  σιγουρευτεί.

Κάθε σπίτι ένας τρελός και στο δικό μας όλοι.

Ρε μπας και θέλω άδεια  πριν αρχίσω τα ψυχοφάρμακα;

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ




Ψηλά το κεφάλι σε πείσμα όλων αυτών που μας θέλουν γονατισμένους.

Χρόνια πολλά και στο δικό μας  Βαγγέλη.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΥΠΟΥΛΟ ΚΤΥΠΗΜΑ



                                                        Το μπαλόνι μισοπνίγηκε


Άρχισε η καταστροφή των υποδομών της χώρας.
Το χθεσινό συμβάν μόνο τυχαίο δεν είναι ,αλλά ο ξένος παράγοντας έχει βάλει το χέρι του.

ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΥΡΗ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΒΑΡΑΝΕ ΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΜΑΣ

ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΟΧΤΡΟΙ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Θύελλα αντιδράσεων για το νομοσχέδιο του ΥΝΑ


Αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες, ισοπέδωση των συγκοινωνιών στα νησιά και μεγάλες οικονομικές απώλειες για το ΝΑΤ φέρνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο- σκούπα του ΥΝΑ, που κατατέθηκε στη Βουλή και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από μια σειρά σωματεία εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας.

Ήδη, 9 σωματεία εργαζομένων σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, προανήγγειλαν την έναρξη κινητοποιήσεων ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση για έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των 9 σωματείων και Ομοσπονδιών, που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και δήλωσαν πρόθυμοι να ξεκινήσει διάλογος.
Τα σωματεία, που μετείχαν ήταν:
Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ε.Ν (ΠΕΝΕΝ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΝ, Πανελλήνια Ένωση Κυβερνητών- Μηχανοδηγών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Αντώνης Νταλακογιώργος τα σωματεία έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:
1.    Να διανεμηθεί ενημερωτικό έντυπο για τα προβλήματα, που δημιουργούνται από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.
2.    Να γίνουν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα
3.    Να γίνει ενημέρωση όλων των νησιωτικών φορέων.
4.    Να υπάρξει συντονισμός σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά, οι τοποθετήσεις με την σειρά, που έγιναν ήταν οι εξής:

Αντώνης Νταλακογιώργος (πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, γεν. γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά): Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου επέρχονται 4 μεγάλες καταστροφικές ανατροπές:
1.    Καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων.
2.    Μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας, ειδικά στο ξενοδοχειακό προσωπικό, κατά το χειμερινό 5μηνο, σε ποσοστό από 50% έως 75% ανάλογα την ειδικότητα.
3.    Μειώνονται κατά 60- 65% οι θέσεις εργασίας στα πλοία διεθνών πλόων (Αδριατική) και περιορίζονται στην απολύτως αναγκαία για την ασφάλεια σύνθεση. Έτσι, από 80- 100 άτομα πλήρωμα περιορίζεται στα 35- 40 άτομα.
4.    Καταργείται η 10μηνη επάνδρωση- δρομολόγηση πλοίων, η οποία ειδικά για τα ταχύπλοα περιορίζεται σε 4 μήνες τον χρόνο.
«Όλα αυτά αυξάνουν δραματικά την ήδη μεγάλη ανεργία των ναυτικών και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στις συνδέσεις των νησιών, ιδιαίτερα των μικρότερων», τόνισε ο κ. Νταλακογιώργος.

Γιώργος Δαούσης (πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ): Ο διωγμός των ναυτικών δημιουργεί μεγάλες οικονομικές απώλειες για το ΝΑΤ. Η επιβάρυνση για το ΝΑΤ υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και με δεδομένη τη μνημονιακή δέσμευση, σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤ δεν μπορεί να επιδοτηθεί με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο αυτή η απώλεια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις στο τέλος του χρόνου.

Νίκος Γεωργίου (πρόεδρος Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ): Είναι ένα πολυνομοσχέδιο- σκούπα, που «ανοίγει» όλα τα θέματα και προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, χωρίς να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Απορρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις ενώ δημιουργείται η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, που δεν αποτελεί ανεξάρτητη αρχή και η ΕΣΑΛ. Και οι δύο προβλέπεται να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του υπουργού.

Απ. Ντάλας (μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας): Με το σχέδιο νόμου επαναστρατιωτικοποιείται το ΥΕΝ και αυτό μας βρίσκει αντίθετους. Επίσης, προωθείται η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μέσα από τον τρόπο λειτουργίας της ΕΣΑΛ, της ΡΑΛ αλλά και των δικτύων λιμένων. Όλα αυτά παραπέμπουν σε διευθετήσεις εν όψει ιδιωτικοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την συγκρότηση των δικτύων λιμένων προβλέπεται να συγκροτηθούν νέοι Εσωτερικοί Κανονισμοί εργασίας, ώστε να καταστρατηγηθούν δικαιώματα μας και να φτάσουμε όλοι να δουλεύουμε με τους όρους εργασίας που υπάρχουν στην προβλήτα της  Cosco.

Σπύρος Στρομπούλος (πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΝ): Για πρώτη φορά επιδιώκεται με ένα νομοσχέδιο να γίνει σύγκρουση με όλους τους κλάδους εργαζόμενων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Κ. Μουσουρούλης αισθάνεται ισχυρός ή και γιατί επείγεται να προχωρήσει γρήγορα διατάξεις. Το σχέδιο νόμου ανασυγκροτεί το ΥΝΑ με στρατιωτική δομή. Κάνει ένα υπουργείο- στρατόπεδο και ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις πολιτικών υπαλλήλων. Επίσης δημιουργεί τη ΡΑΛ, μια υπηρεσία, η οποία θα διοικείται από ΔΣ διορισμένο από τον εκάστοτε υπουργό και θα διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα μεγάλα ποσά αφού προβλέπεται να έχει μεγάλα έσοδα. Σκοπός της θα είναι μεταξύ άλλων να αναθέτει μελέτες, με ποια διαδικασία, όμως;

Δημήτρης Γκερλές (Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΕΝ): Το ΥΕΝ οδηγείται σε πλήρη στρατιωτικοποίηση. Βάζει στρατιωτικές δομές και διαδικασίες σε ένα παραγωγικό υπουργείο. Δεν έχουμε τίποτα με το προσωπικό του ΛΣ αλλά προβλέπονται πολλές νέες θέσεις ανωτάτων αξιωματικών, γεγονός, που δημιουργεί γραφειοκρατία, επιπρόσθετο κόστος και αναποτελεσματικότητα.

Τρύφωνας Γρυπαίος (Πληρώματα πλοηγικής υπηρεσίας): Η πλοηγική υπηρεσία σχετίζεται με την ασφάλεια της ναυσιπλοίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι δυνατόν να δημιουργείται μια ΑΕ και να χάνεται ο κοινωφελής χαρακτήρας της;


•    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον», μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), πληρωμάτων ρυμουλκών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ/ΝΑΤ) καταγγέλλουν ότι «με το νομοσχέδιο καταργούνται οι Σ.Σ.Ε., το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, σε πλοία, σε λιμάνια, Ν/Ζ, σ’όλους τους χώρους που αναφέρεται το νομοσχέδιο»
«Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς να οργανώσουμε την πάλη μας με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τα ναυτεργατικά σωματεία να συγκαλέσουμε συνελεύσεις, συσκέψεις σε όλους τους χώρους για να υλοποιήσουμε την απόφαση μας για απεργιακή κινητοποίηση, να καταργήσουμε στην πράξη το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ», αναφέρεται, χαρακτηριστικά.

Pireas2Day

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η ανατομία μιας αποσταθεροποίησης...




Γιάννης Βαρουφάκης

Το Eurogroup, με την πρόσφατη απόφασή του για την Κύπρο, απεδείχθη άλλη μια φορά όχι μόνο ανίκανο να δημιουργήσει αναχώματα στο διάβα της ευρωζωνικής Κρίσης, αλλά και...

ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να υπηρετεί τις αγριότερες των διαθέσεών της. Η ιδέα και μόνο ότι σκέφτηκαν να διαφυλάξουν τη σταθερότητα στην Ιταλία ή την Ισπανία, παραβιάζοντας σε μια άλλη ελλειμματική χώρα της Ευρωζώνης το συμβόλαιο κράτους-καταθετών (για δημόσια διασφάλιση των καταθέσεων έως τις 100 χιλιάδες ευρώ, ένα όριο που εισήχθη για να αποφευχθούν οι επιδρομές πανικόβλητων καταθετών στις τράπεζες) αποτελεί ύβρη απέναντι στον κοινό νου. Ακόμα κι αν την τελευταία στιγμή πάρουν πίσω την αρχική τους απόφαση, να κατασχέσουν μέρος ακόμα και των μικρών καταθέσεων, η ζημιά έχει γίνει. Καθώς η απόφαση αυτή θα «κυνηγά» την Ευρώπη και τους ηγέτες της για καιρό πολύ, αξίζει η ανατομία της.

1. Τι επιλογές είχαν;

Η Κρίση της Ευρωζώνης αφορά ζεύγη κρατών και των τραπεζικών τους συστημάτων που, μετά από το Κραχ του 2008, στερούμενα μιας Κεντρικής Τράπεζας στον ρόλο της «οπισθοφυλακής» άρχισαν (ως ζεύγη) να πτωχεύουν το ένα μετά το άλλο. Αρχής γενομένης από την Ελλάδα, η Κύπρος είναι το πέμπτο ζεύγος κράτους-τραπεζών που καταρρέει επισήμως. Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις τα κράτη «έπεσαν» πρώτα, συμπαρασύροντας τις τράπεζες, ενώ στις τρεις άλλες περιπτώσεις (Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρος) οι τράπεζες «φούνταραν» και παρέσυραν τα κράτη στον βυθό της πτώχευσης. Εν τέλει, δεν έχει μεγάλη σημασία ποιο από τα δύο μέρη του ζεύγους γλίστρισε πρώτο (το κράτος ή οι τράπεζες). Σημασία έχει ότι όταν είτε ένα κράτος είτε ένα εθνικό τραπεζικό σύστημα καταρρεύσει (εντός της Ευρωζώνης), τότε και τα δύο μέρη του ζεύγους κατευθύνονται, με μαθηματική ακρίβεια, στον βυθό.

Τη στιγμή της κατάρρευσης ενός τέτοιου ζεύγους, ανεξάρτητα από τα αίτιά της, το Eurogroup, είχε και έχει πέντε εναλλακτικές:

(1) Να μεταφερθούν οι ζημίες (κράτους-τραπεζών) εξ ολοκλήρου στους φορολογούμενους των πλεονασματικών χωρών μέσα από μία διαδικασία εξόντωσης των φορολογούμενων (και ιδίως των μικρομεσαίων) των πτωχευμένων χωρών οι οποίοι φορτώνονται επισήμως τεράστια δάνεια τα οποία η κοινωνική τους οικονομία (ιδίως υπό καθεστώς ακραίας λιτότητας) δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ (με αποτέλεσμα τη μόνιμη ύφεση και τη διόγκωση του ποσοστού χρέους).

(2) Να μεταφερθούν οι ζημίες (κράτους-τραπεζών) εξ ολοκλήρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό όρους εξόντωσης των φορολογούμενων (και ιδίως των μικρομεσαίων) των πτωχευμένων χωρών οι οποίοι φορτώνονται επισήμως τεράστια δάνεια τα οποία η κοινωνική τους οικονομία δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ (με αποτέλεσμα τη μόνιμη ύφεση).

(3) Να κουρευθούν οι πιστωτές των κρατών και/ή των τραπεζών που πτώχευσαν.

(4) Να κουρευθούν οι τραπεζικές καταθέσεις.

(5) Μια συνολική λύση που δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζεύγος αλλά που χτυπάει την Κρίση στη ρίζα της σε όλα τα κράτη-μέλη ταυτόχρονα (π.χ. με έναν τέτοιο τρόπο)

Στην περίπτωση Ελλάδας και Πορτογαλίας, η ΕΕ επέλεξε την πρώτη εναλλακτική. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, επιλέχθηκε ένας συνδυασμός των εναλλακτικών (1) και (2) ενώ η Ιταλία, προς το παρόν, βρίσκεται εγκλωβισμένη αποκλειστικά στην εναλλακτική (2). Η εναλλακτική (3) χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα μετά από δύο χρόνια άρνησης ότι απαιτείται κι όταν ήταν πολύ αργά καθώς η επιλεγμένη εναλλακτική (1) είχε ήδη μειώσει τόσο πολύ το ΑΕΠ και την δυναμική της χώρας που το κούρεμα (το PSI) ήταν, τελικά, ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη (καθώς έγινε αφού ένα τεράστιο μέρος των χρεών είχε ήδη μεταφερθεί στις πλάτες των βόρειων φορολογούμενων και της ΕΚΤ). Τώρα, στην περίπτωση της Κύπρου, ήρθε φαίνεται η ώρα να δοκιμάσουν την εναλλακτική (4) ή όπως έγραψαν οι Financial Times (Alphaville) «Μια ανόητη ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα». Την μόνη εναλλακτική που δεν δοκιμάζουν είναι η μόνη που θα απέδιδε: την εναλλακτική (5), δηλαδή την συνολική λύση που παύει να προσποιείται ότι η κάθε χώρα είναι ιδιαίτερη περίπτωση – αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Ας μελετήσουμε τώρα τι ακριβώς αποφάσισαν για την Κύπρο.

2. Το κούρεμα καταθέσεων: η ηθική διάσταση

Ο λόγος που στην περίπτωση της Κύπρου δεν εφαρμόστηκε ο γνωστός συνδυασμός των εναλλακτικών (1) και (2) είναι διττός: Πρώτον, οι Γερμανοί ψηφοφόροι, τελικά, κατανόησαν αυτό που οι ηγέτες τους τους έκρυβαν για τρία χρόνια – δηλαδή, ότι τα δάνεια προς τις χώρες μας δεν ήταν μια πράξη αλληλεγγύης προς τους χειμαζόμενους λαούς της Περιφέρειας, αλλά μια κυνική προσπάθεια να μεταφερθούν ζημίες από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Βορρά στις πλάτες των βορείων φορολογούμενων. Έτσι, η εναλλακτική (1) έχασε έδαφος στην περίπτωση της Κύπρου. Δεύτερον, το SPD επέλεξε ως κεντρική αντιπολιτευτική του πολιτική, την εναντίωσή του στη διάσωση τραπεζών είτε μέσω της ΕΚΤ είτε μέσω του ESM. Πάει, λοιπόν, και η εναλλακτική (2), καθώς η κα Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην αντιπολίτευση πεδίο λαμπρής δόξας. Όσο για την εναλλακτική (3), αυτή την απέρριψαν εκ προοιμίου, σκεπτόμενοι ότι ένα κούρεμα κρατικών ομολόγων (το τρίτο μετά το PSI και την «επαναγορά» ελληνικού δημόσιου χρέους του περασμένου Δεκεμβρίου) θα ήταν ό,τι χειρότερο σε μια εποχή που οι αγορές ομολόγων (και τα spreads της Ιταλίας) έχουν ησυχάσει. Έτσι, λοιπόν, κατέληξαν στην εναλλακτική (4).

Πολλοί ίσως ξαφνιαστείτε που θα πω ότι συμφωνώ με την αρχή του κουρέματος των καταθέσων για τις κυπριακές τράπεζες, όσο επίπονο και να είναι, εφόσον: (α) αφορά τράπεζες που πτώχευσαν από βλακεία τους, και (β) δεν καταστρατηγεί το συμβόλαιο πολίτη-κράτους για την εξασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Για να το πω απλά, σε καμία χώρα του κόσμου το κράτος δεν ασφαλίζει όλες τις καταθέσεις, ανεξάρτητα από το ύψος τους. Στις χώρες της Ευρωζώνης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, για να μην τρέξουν όλοι στις τράπεζες να σηκώσουν τις καταθέσεις τους, τα περισσότερα κράτη-μέλη (της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης) αύξησαν τα ποσά καταθέσεων που εγγυώνται στις 100 χιλιάδες ευρώ. Αυτό ήταν το συμβόλαιο κράτους-πολίτη. Η λογική της μερικής ασφάλισης (που ξεκίνησε το 1932 από την κυβέρνηση Roousevelt στις ΗΠΑ) είναι απλή: Το κράτος ασφαλίζει ένα ποσό που καλύπτει τις καταθέσεις της πλειοψηφίας των πολιτών του, αλλά αφήνει ένα μέρος ανασφάλιστο ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να «ελέγχουν» τους ιδιώτες τραπεζίτες για να μην τζογάρουν ανενόχλητοι οι τελευταίοι με τα χρήματα άλλων και τις πλάτες των φορολογούμενων.

Στην περίπτωση της Κύπρου, οι τράπεζες πτώχευσαν λόγω εγκληματικά ανόητων επιχειρηματικών κινήσεων (π.χ. έδωσαν δάνεια 8 φορές το ΑΕΠ της χώρας). Σε μια πραγματικά ελεύθερη οικονομία, θα έπρεπε να κλείσουν, το κράτος να κατασχέσει ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχουν, και να αποζημιωθούν οι καταθέτες (από το κράτος) για ποσά έως και 100 χιλιάδες ανά λογαριασμό ή ανά αποταμιευτή. Αυτό ήταν το συμβόλαιο μεταξύ κράτους και πολίτη.

Βέβαια η κυβέρνηση κρίνει, ορθώς, ότι το κλείσιμο των τραπεζών θα ήταν καταστροφικό και, αντί να δανειστεί όλο το ποσό (τα 17 δισ.) που θα χρειαζόταν για να μη χάσει κανείς καταθέτης ούτε ένα ευρώ, θα απαιτήσει από τους καταθέτες ένα μέρος των χρημάτων. Αυτό θα ήταν καθόλα θεμιτό αν το κράτος τηρούσε στο ακέραιο το συμβόλαιό του με τον πολίτη-καταθέτη: δηλαδή, κανείς Κύπριος πολίτης (ή πολίτης της Ε.Ε.) με καταθέσεις έως 100 χιλιάδες, να μη χάσει ούτε ένα ευρώ. Από εκεί και πέρα, πάνω από τις 100 χιλιάδες, το κυπριακό Δημόσιο δεν έχει καμία υποχρέωση να υποχρεώσει τον Κύπριο μικρομεσαίο φορολογούμενο να χρεωθεί αβάστακτα ποσά για να αποζημιώσει (α) όσους καταθέτες έχουν καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες ή (β) καταθέτες χωρών εκτός Ε.Ε. που δεν έχουν κανένα ασφαλιστικό συμβόλαιο με το κυπριακό κράτος.

Από ηθικής και νομικής λοιπόν πλευράς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε κάθε δικαίωμα να κουρέψει τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Κατ’ εμέ, είχε μάλιστα υποχρέωση να το πράξει καθώς η εναλλακτική θα ήταν να «φεσώσει» τους πιο αδύναμους πολίτες με ακόμα 5 ή 6 δισ. δανείων τα οποία, αφού οι καταθέσεις των πλουσίων (ιδίως ξένων) έφευγαν για Γερμανία ή Cayman Islands μεριά, ο κυπριακός λαός δεν θα μπορούσε να ξεπληρώσει ποτέ. Όσο για το επιχείρημα ότι οι καταθέσεις είναι ιερές, ανεξάρτητα ύψους, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω: Γιατί είναι πιο ιερές οι καταθέσεις των 3 και 5 εκατομμυρίων από τα φάρμακα του καρκινοπαθή ή τα επιδόματα ανεργίας του νέου άνεργου που θα κουρευθούν, ώστε να εκταμιευτούν ψείγματα αυτών των 3 και 5 εκατομμυρίων υπέρ κάποιων κυρίων που έβαλαν τα χρήματά τους σε ανόητες τράπεζες, χωρίς να έχουν κάποια ασφάλιση είτε κρατική ούτε ιδιωτική;

Όχι, φίλες και φίλοι. Δεν θα προσθέσω τη φωνή μου σε όσους καταδικάζουν την ιδέα του κουρέματος των καταθέσεων ανεξάρτητα ύψους και εντοπιότητας του καταθέτη. Αυτό που καταδικάζω είναι η επίσημη ανακοίνωση αθέτισης του συμβολαίου κράτους-καταθετών, σύμφωνα με το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση εγγυήθηκε στους πολίτες της (και τους πολίτες των χωρών της ΕΕ) ότι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων δεν θα αγγιχθούν. Το τραγικό σφάλμα του κ. Αναστασιάδη δεν ήταν το κούρεμα των καταθέσεων, γενικά και αόριστα. Το σφάλμα του ήταν ότι δεν εξαίρεσε, εξ αρχής και πλήρως, τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων – τουλάχιστον στη συμφωνία που ανακοινώθηκε αρχικά. Μακάρι, τελικά, να αλλάξει αυτή η κατανομή βαρών και να εξαιρεθούν από το χαράτσι οι χαμηλές καταθέσεις. Ακόμα και τότε, όμως, το ερώτημα τίθεται: Πώς τους ήρθε να ανακοινώσουν από κοινού και με όλα τα μέρη σύμφωνα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, Γερμανία, Λευκωσία, Αθήνα) ότι μέρος των καταθέσεων θα κατασχεθούν, ανεξαρτήτως του ύψους τους;

3. Γιατί δεν σεβάστηκαν την εγγύηση καταθέσεων έως 100 χιλιάδες ευρώ;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου απάντησε στο ερώτημα αυτό λέγοντας ότι οι άνω των 100 χιλιάδων ευρώ καταθέσεων απλά δεν αρκούσαν για να μαζευτούν τα απαιτούμενα 5,8 δισ. Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα και το ήξεραν αυτό, τόσο οι Κύπριοι ηγέτες, όσο και η ΕΕ. Δύο αναλυτές της Barclays, ο Antonio G. Pascual και ο Laurent Fransolet, ανέλυσαν τα στοιχεία των κυπριακών τραπεζών και αναφέρουν τα εξής: Οι συνολικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται στα 37,6 δισ. Από αυτά, το 55% των καταθέσεων βρίσκεται σε λογαριασμούς με ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και ανήκει, ως επί το πλείστον, σε κατοίκους χωρών εκτός Ε.Ε. Όπερ μεθερμηνευόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων Κυπρίων πολιτών βρίσκεται κάτω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ. Ας δούμε τώρα την κατανομή των βαρών του νέου «φόρου» μεταξύ καταθετών με καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και των μεγαλοκαταθετών σε τρία σενάρια: (Α) Την ανακοινωθείσα απόφαση σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά κατάσχεσης καταθέσεων είναι 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, (Β) μια εναλλακτική, πιο προοδευτική κατανομή 3,5% και 12,5% αντίστοιχα, και (Γ) τη λύση της μηδενικής φορολόγισης καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ:

(Α) 6,75% και 9,9%: 2,08 δισ. χαράτσι στους μικροκαταθέτες και 3,72 δισ. στους μεγαλοκαταθέτες

(Β) 3,5% και 12,5%: 1,1 δισ. χαράτσι στους μικροκαταθέτες και 4,7 δισ. στους μεγαλοκαταθέτες

(Γ) 0% και 15,5%: Μηδενικό χαράτσι στους μικροκαταθέτες και 5,8 δισ. στους μεγαλοκαταθέτες

Το σενάριο Γ καταδεικνύει ότι με έναν φόρο 15,5% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων (που θα έπληττε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., στους οποίους το κυπριακό κράτος δεν έχει καμία απολύτως ηθική ή νομική υποχρέωση, όσο αφορά την ασφάλεια των καταθέσεών τους), η Κύπρος θα είχε εξοικονομήσει τα 5,8 δισ. που χρειαζόταν χωρίς να διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον λαό της και με τους υπόλοιπους λαούς της Ε.Ε. Γιατί, λοιπόν, δεν το επέλεξαν εξαρχής;

Είναι προφανές ότι με το σενάριο (Α) που ανακοινώθηκε ως η κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική, τα χαράματα του Σαββάτου, καταθέτες (στη μεγάλη τους πλειοψηφία, πολίτες της Ε.Ε.) στους οποίους το κυπριακό κράτος είχε υποσχεθεί ότι δεν θα χάσουν δεκάρα από μια τραπεζική κρίση, θα υποστούν τεράστιο κόστος. Ακόμα και το σενάριο (Β), που το περιορίζει, καταστρατηγεί την αξιοπιστία του κράτους και καταρρακώνει το ηθικό του πολίτη της Ε.Ε. (όχι μόνο του Κύπριου) ο οποίος βλέπει το κράτος να σχίζει ένα νομικά και ηθικά ισχυρό συμβόλαιο που είχε μαζί του. Θα μου πείτε: Τότε, γιατί δεν θα πήγαιναν το κράτος στα δικαστήρια οι καταθέτες;

Δεν έχω αμφοβολία ότι θα το έκαναν αν η Ε.Ε. και η κυπριακή κυβέρνηση επέμενε στη «φορολόγηση» όλων των καταθέσεων. Και άριστα θα έπρατταν. Για αυτό το λόγο, η κυπριακή κυβέρνηση παρουσίασε το χαράτσι ως φόρο και όχι ως κατάσχεση καταθέσεων. Ο κ. Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν επέλεξε το σενάριο (Γ), επιχειρηματολόγησε ότι αν το ποσοστό «φόρου» ξεπεράσει το 10%, θα είναι δύσκολο να παρουσιαστεί ως φόρος στα δικαστήρια όπου θα προσφύγουν πολίτες! Δυστυχώς, αυτή του η απάντηση έκρυβε δύο ατοπήματα: Πρώτον, ότι επέλεξε έναν ευφημισμό (βαφτίζοντας «φόρο» το κούρεμα-κατάσχεση) που στόχο έχει την καταστρατήγηση του συμβολαίου κράτους-πολίτη. Δεύτερον, επειδή, στην ουσία, δεν ήθελε να κουρέψει τους Ρώσους καταθέτες με 15,5%, παρά το γεγονός ότι αυτό θα του επέτρεπε να τηρήσει το συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες της χώρας του και της Ε.Ε., γενικότερα. Και γιατί αυτό; Επειδή, λέει, κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε την εθνική στρατηγική μετατροπής της Κύπρου σε... Ελβετία της Μέσης Ανατολής. Λες και αυτό το όνειρο δεν έχει γίνει σκόνη, ήδη!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, φημολογείται ότι η κυπριακή κυβέρνηση, κατόπιν εορτής, διαπραγματεύεται με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, την αλλαγή της αρχικής απόφασης, ώστε να εξαιρεθούν τελικά οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων – να ενεργοποιηθεί το σενάριο Γ, δηλαδή. Μακάρι. Το ερώτημα, όμως, εξακολουθεί να τίθεται: Τώρα το σκέφτηκαν; Τέτοια επιπολαιότητα, τόσο από τη Λευκωσία, όσο και από την Ε.Ε.;

Συμπέρασμα

Σε αυτή τη συνολικά θλιβερή ιστορία, υπάρχει κάτι που είναι θετικό: Ότι η Κύπρος απέφυγε την αποκλειστική χρήση της εναλλακτικής (1) – η οποία χαντάκωσε την Ελλάδα ελέω του δίδυμου των κυρίων Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου. Είναι σημαντικό, δηλαδή, ότι ο Κύπριος φορολογούμενος δεν σήκωσε όλο το φορτίο των 17 δισ. που απαιτούνταν για να μη γονατίσει το κράτος και το τραπεζικό σύστημα. Δυστυχώς, δεν σεβάστηκαν το συμβόλαιο με τους καταθέτες, όσον αφορά τις πρώτες 100 χιλιάδες που το κράτος είχε δεσμευτεί απέναντι στον Ευρωπαίο πολίτη (και τον Κύπριο, βέβαια) να διασφαλίσει. Ήταν μέγα ατόπημα της νέας κυπριακής κυβέρνησης, που ξεκίνησε με αυτογκόλ, ακόμα κι αν, τελικά, συγκλονισμένοι από την αντίδραση των πολιτών, κάνουν το σωστό εξαιρώντας από το χαράτσι τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων. Όσο για την Ε.Ε., τι να πει κανείς; Σε μια περίοδο όπου οι λαοί έχουν αρχίσει να την κοιτούν με όλο και αυξανόμενη εχθρότητα, ανακοίνωσε μια απόφαση που απέδειξε την περιφρόνηση των ηγετών της στο μόνο ίσως συμβόλαιο κρατικής εξουσίας με τους πολίτες που όλοι θεωρούσαν ιερό.

Πέραν, όμως, από τη δόμηση του κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων και ανεξάρτητα του αν, τελικά, θα εξαιρεθούν ή όχι οι μικροκαταθέτες από το χαράτσι, το νέο κυπριακό δράμα μας επιβεβαιώνει ότι η Κρίση του ευρώ καλά κρατεί. Και είναι λογικό. Ο μόνος θεσμός που ιδρύσαμε στην Ευρώπη για να δαμάσει την Κρίση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αποσταθεροποιεί την Ευρωζώνη μόνο και μόνο με την ύπαρξή του. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι το χαράτσι στις κυπριακές καταθέσεις ονομάστηκε «επιβαλόμενος φόρος σταθερότητας» (stability levy). Λες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες μας, χρησιμοποιούν τη λέξη «σταθερότητα» κάθε φορά που παίρνουν μια αποσταθεροποιητική απόφαση ή δημιουργούν ένα νέο εργαλείο που, ακούσια, ενισχύει την αποσταθεροποίηση της νομισματικής μας ένωσης.

(1) Μην ξεχνάμε ότι και στην Ελλάδα, που δεν κουρεύτηκαν άμεσα οι καταθέσεις τον Μάιο του 2010 με το Μνημόνιο Νο. 1, η βαθιά ύφεση που έφερε η τεράστια μνημονιακή συμφωνία κούρεψε ντε φάκτο τις καταθέσεις καθώς η πλειοψηφία, αντιμέτωπη με νέους φόρους και λιγότερα εισοδήματα, αναγκάστηκε να στραφεί στις αποταμιεύσεις για να ζήσει και να καταβάλει τα νέα χαράτσια. Στην Κύπρο η Ε.Ε., εν τη σοφία της, έβαλε το χέρι στις αποταμιεύσεις των μικρομεσαίων άμεσα και χωρίς να περιμένει τη λιτότητα να τις «κατασχέσει» εκ μέρους της!


left.gr

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Καλό βράδυ

Τα ίδια Παντελάκη μου







Σκάλα πουθενά. Και ο αναλώσιμος να πηγαίνει στεριά -θάλασσα με το spreader και την ψυχή στα δόντια να μην μαγκώσει πουθενά η συσκευή και πετάξει
Θα μου πεις βέβαια τι σε νοιάζει εσένα τι γίνετε στο καράβι αφού ανεβοκατεβαίνεις στο γραφείο σου με ασανσέρ και αν θέλεις να χάσεις λίγα γραμμάρια ανεβαίνεις μία φορά το μήνα από τη σκάλα.
Έριξες τη φωτοβολίδα για τα κράνη , έφερες  αυτοκίνητο ,έφερες και την τροχοβίλα και νομίζεις ότι καθάρισες
Θα τα ξαναπούμε.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Κατάκολο: Βρέθηκε νεκρός ο 25χρονος Φιλιππινέζος - Τον παρέσυρε κάβος πλοίου στη θάλασσα


IMG 7903

katakolo_proti

Κατηγορία

Επικαιρότητα

Πηγή

ilialive.gr
Δεν το χωρά ο νους αυτό που συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι Κατακόλου, με θύμα έναν 25χρονο εργάτη από τις Φιλιππίνες, κατά τη διαδικασία πρόσδεσης του κρουαζιερόπλοιου
Norwegian Jade. Ένας από τους κάβους κόπηκε και τινάχθηκε σαν ελατήριο στην πόρτα εξώστη του πλοίου όπου βρισκόταν ο 25χρονος και επέβλεπε τη διαδικασία καβοδεσίας του πλοίου.

Κάβοι σπάνε συχνά στα πλοία και ιδιαίτερα όταν επικρατεί κακοκαιρία στο Κατάκολο, χωρίς όμως ποτέ να αναφερθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό και δη θάνατος. Και χθες επικρατούσε απόλυτη άπνοια την ώρα του εργατικού αυτού δυστυχήματος, που σόκαρε τόσο το πλήρωμα και τους επιβαίνοντες στο πλοίο, όσο και το προσωπικό του Λιμεναρχείου και τους ανθρώπους του Κατακόλου.

Όμως όπως λένε οι ντόπιοι η ρεστία… ένα βουβό κύμα που ακολούθησε τους ισχυρούς νοτιοανατολικούς ανέμους τη νύχτας, φαίνεται προς προκάλεσε το ατύχημα.

Λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί και ενώ όλοι οι κάβοι είχαν δεθεί, ένας από την πλευρά της πλώρης κόπηκε. Ο 25χρονος Φιλιππινέζος βρισκόταν πάνω στην γέφυρα – πόρτα του εξώστη, στο κατάστρωμα που βρίσκονται όλα τα συστήματα για την καβοδεσία και οι κάβοι. Το τμήμα του σπασμένου κάβου έφυγε σα μαστίγιο και χτύπησε με σφοδρότητα στο πρόσωπο και το κεφάλι τον εργάτη, κάνοντάς τον να χάσει τις αισθήσεις του.

Έτσι έπεσε από ύψος περίπου οκτώ μέτρων στη θάλασσα. Φαίνεται πως είχε χάσει τις αισθήσεις του και δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην επιφάνια. Βλέποντας αυτό το περιστατικό άνδρες του Λιμενικού, βούτηξαν με τα ρούχα μέσα στη θάλασσα για να τον σώσουν, όμως πριν προλάβουν τα νερά τον ρούφηξαν. Στη συνέχεια ο ιδιώτης δύτης Νίκος Κατσέπας με τον Λιμενικό Δημήτρη Μιχαλόπουλο που είναι επίσης δύτης, προσπάθησαν για πολύ ώρα να τον εντοπίσει, ενώ και από το κρουαζιερόπλοιο άμεσα κατέβηκε προσωπικό που ερευνούσε από την ξηρά και με βάρκα στο θαλάσσιο χώρο.

Όσο περνούσε η ώρα και δεν υπήρχαν ίχνη του 25χρονου, τόσο επικρατούσε η άποψη πως τα ισχυρά ρεύματα του λιμανιού, είχαν παρασύρει το άψυχο κορμί του αρκετά μακρύτερα από το σημείο που έπεσε. Τελικά μια δεύτερη έρευνα από τον υπεύθυνο του Πατραϊκού Κέντρου Καταδύσεων Χρήστο Καραφλό και τον Λιμενικό και επίσης δύτη Ανδρέα Τρυφωνόπουλο, έφερε αποτέλεσμα, καθώς εντοπίστηκε στον πυθμένα το άψυχο σώμα του 25χρονου.

Ανασύρθηκε και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Πύργου, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρίου για τη νεκροψία – νεκροτομή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 25χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών. Μετά την ανάσυρσή του, στην γέφυρα του πλοίου τελέστηκε δέηση στη μνήμη του από τον εφημέριο π. Παναγιώτη Αθανασόπουλο, με εντολή του καπετάνιου, καθώς ο 25χρονος ήταν Χριστιανός Καθολικός.

«Ο κάβος εκσφενδόνισε τον εργάτη»

Η ξεναγός Λένα Θεοφιλίδου ήταν αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού δυστυχήματος. «Είχαν μόλις δέσει τους κάβους. Ακούστηκε ένας τρομαχτικός θόρυβος, γύρισε  προς τα πίσω. Χτύπησε ένα άτομο που στεκόταν στον εξώστη με τέτοια δύναμη που αυτός εκσφενδονίστηκε με το κεφάλι κάτω προς τη θάλασσα. Αν και έπεσε ένας συνάδελφός του στο νερό για να τον βγάλει, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γιατί το νερό ήταν τόσο θολό που δεν μπορούσαν να δουν. Είναι πολύ θλιβερό για αυτούς ανθρώπους που δουλεύουν για ένα πολύ μικρό μεροκάματο και πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες» περιέγραψε για το περιστατικό.


ilialive.gr

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Μαζεύονται λοιπόν  6-7 νοματαίοι για να συζητήσουν πολλά και διάφορα.
Τι κάνουμε ,τι δεν κάνουμε και έπρεπε να κάνουμε,τι κάνουμε και πρέπει να μάθουμε να το κάνουμε καλύτερα και διάφορα άλλα πράγματα.
Μέχρι εδώ όλα καλά και καλό είναι να γίνονται συναντήσεις κλπ.
Τα δύσκολα αρχίζουν όταν άλλα λέει ο ένας,άλλα καταλαβαίνει ο άλλος,άλλα εννοεί εκείνος και άλλα ακούει αυτός. Γενικώς ακούω ότι θέλω και καταλαβαίνω ότι μου αρέσει ή άλλα λέει η θειά μου και άλλα ακούν τ'αυτιά μου.
Όταν επιτέλους όλοι συντονιστούν στο ίδιο κανάλι και λες δόξα το γιαραμπί , έρχεται ο μαχαιροκράτης και καρπουζοδιαμελιστής (αυτός που έχει το μαχαίρι και το καρπούζι ντε) και τα γυρίζει τούμπα και πάλι από την αρχή.
Με αυτά και με τα άλλα όμως φάγαμε τον ένα μήνα και όπως πάει θα φάμε και τον άλλο και τον επόμενο.
Και αφού δουλειά δεν έχει ο διάολος θυμηθήκαμε και τα safety helmets. Τα οποία (4 έχω και τα φοράω ανάλογα την εποχή και το ντύσιμο) είναι must και δεν το ξέρετε.

Φιδάκια.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ο οδοντίατρος Βορίδης ξεδοντιάζει την αριστερά και ..τα ΜΜΕ...




Σε ομιλία του στη Λάρισα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης χρέωσε την πολιτική βία στην αριστερά. Σύμφωνα με το larissanet.gr υποστήριξε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ευθύνεται για όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα και ότι τα ΜΜΕ έχουν τη βασική ευθύνη για την άυξηση των αυτοκτονιών. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του, με τίτλο «Ξεδοντιάζουμε την πολιτική βία της αριστεράς».

«Η πολιτική βία έχει ταυτότητα, χρώμα και πολιτικούς που την εκπροσωπούν. Έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που τη νομιμοποιούν. Είναι η βία της αριστεράς και της ακροαριστεράς, στην οποία επιτέλους σήμερα απαντάμε.

Η δική μας παράταξη μετράει νεκρούς. Η δική μας νεολαία δέχεται τις επιθέσεις και τη βία στα αμφιθέατρα. Ο λεγόμενος αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος δεν είναι τίποτα παραπάνω από την προμετωπίδα εκφοβισμού όσων διαφωνούν με τις απόψεις της Αριστεράς. Είναι αυτοί που δολοφόνησαν αθώους πολίτες στη Μαρφίν.

Σήμερα, ξεδοντιάζουμε την πολιτική βία της αριστεράς. Τώρα ανακαταλάβαμε τα κτίρια τους και περιορίζουμε τα φαινόμενα της βίας με αστυνομική επάρκεια. Αφαιρούμε το βασικό τους εργαλείο για να εμπεδωθεί η ελευθερία στη χώρα. Επιβάλουμε την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας. Ο Νίκος Δένδιας μέσα σε δυο μήνες μηδένισε την εισροή μεταναστών. Ανακούφισε τις γειτονιές μας. Και για πρώτη φορά βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα στην πάταξη της εγκληματικότητας».

Τα ΜΜΕ ευθύνονται για τις αυτοκτονίες;

«Όποιος μιλήσει με επιστήμονες θα του πουν πως οι αυτοκτονίες προκαλούνται όταν το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης. Αυτό το κλίμα διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ και όχι από την οικονομική κατάσταση της χώρας».

«Για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται ΠΑΣΟΚ-Ανδρέας Παπανδρέου» «Η μήτρα του κακού για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην χώρα βρίσκεται στην περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε ήταν που οι πρασινοφρουροί έκαναν την εμφάνισή τους στο κράτος. Τότε ήταν που η χώρα δανείστηκε ασύστολα. Τότε ήταν που κομματικοποιήθηκε το κράτος. Και αυτό γιατί υπήρχε πολιτικό σχέδιο ηγεμόνευσης και καθυπόταξης της χώρας. Αυτός ο τεράστιος κομματικός στρατός και η αντιπαραγωγική οικονομία δημιούργησαν τον λογαριασμό που τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε».


Στην φωτογραφία δεξιά, διακρίνεται ο Μάκης Βορίδης σε νεαρή ηλικία, σε επιχείρηση ειρηνικής αντιμετώπισης της βίας της αριστεράς.


tvxs.gr

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Καλορίζικο



Η χαρά του ετεροδημότη και του κομπλεξικού.
Βάλτε όμως και ένα ξύλο ,κόντρα πλακέ στο πάτωμα της καρότσας γιατί με δυο τρία κοπανήματα από τα κλειδιά και τα σύρματα το πλαστικό θα σπάσει.

Έχουμε ακόμα τον ΓΚΛΟΒΟ  που λέει ο ξάδερφος της όμορφης και τα καμαράκια στις γέφυρες.
Θα μου πεις βέβαια για τα καμαράκια ότι ο χειμώνας αυτός σε 4-5 βδομάδες φεύγει και τον επόμενο δεν θα είμαστε στο λιμάνι οπότε τι με νοιάζει;  Κουβέντα να γίνεται .

Ερώτηση : τον ψηλόλιγνο που σαν διοίκηση του οργανισμού έλαμψε με την απουσία του και την ανυπαρξία του έργου του από που τον ξεθάψανε για να μιλήσει στο διαφημιστικό των κινέζων;
Για να είμαι δίκαιος τον είδα όταν είχε βουλιάξει ένα βασιλοβάπορο στην παλιά Γ/Γ 7 που τώρα είναι κινεζική ιδιοκτησία.

Θείε (με όλο το θάρρος ) με το ΤΤ τι έγινε;

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

"Γείωση" Αθανασόπουλου από Μαξίμου για σχέδιο τριχοτόμησης του ΟΛΠ






Του
Αλέξανδρου Κασιμάτη
για το newmoney.gr

Παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ να σπάσει σε τρία κομμάτια ο ΟΛΠ. Το σχέδιο προέβλεπε ότι ο Οργανισμός, ενόψει της αποκρατικοποίησης, θα διαχωριστεί και μεταξύ των τριών ανεξάρτητων τμημάτων, το ένα θα ήταν το car terminal, ο χώρος δηλαδή όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρκάρουν τα οχήματα που εισάγουν.

Θερμός θιασώτης της συγκεκριμένης επιλογής λέγεται ότι ήταν ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αθανασόπουλος εξέφραζε σκεπτικισμό για το αν το λιμάνι του Πειραιά πρέπει να πουληθεί στο σύνολο του σε έναν ενδιαφερόμενο-επενδυτή και ανέπτυσσε στους συνομιλητές του ένα σκεπτικό για κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου.

Μάλιστα, στην αγορά είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως ενδιαφέρον για το car terminal του ΟΛΠ υπάρχει από την πλευρά της ΤΟΥΟΤΑ, η οποία θα μπορούσε μέσω Πειραιά να δημιουργήσει ένα βασικό κέντρο υποδοχής για την εισαγωγή των οχημάτων της στην Ευρώπη, κατά το πρότυπο της Hewlett Packard. Σενάριο το οποίο φαίνεται να απασχολεί αρκετές πολυεθνικές, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις ότι τα προϊόντα που πρόκειται να προωθηθούν σε άλλες χώρες και φθάνουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος θα απαλλάσσονται του ΦΠΑ.

Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ λέγεται ότι ακυρώθηκαν μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, καθώς θεώρησε ότι μειώνεται η αξία του περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου αν κατατμηθεί και πουληθεί. Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει αποδέκτης διαβεβαιώσεων από μεγάλους ομίλους για σοβαρές οικονομικές προσφορές, αν η Κυβέρνηση αποφασίσει την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου είχε έρθει στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπεία της κινεζικής SASAC (είναι ο κύριος μέτοχος της Cosco) και είχε συζητήσει με τη διοίκηση επενδυτικά σχέδια για τα ελληνικά λιμάνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της China Daily, η Cosco φέρεται έτοιμη να καταθέσει επενδυτική πρόταση 1 δις. για το λιμάνι του Πειραιά, όταν η χώρα μας ξεκαθαρίσει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΟΛΠ:Διασύνδεση του εμπορικού λιμένα Πειραιώς (Ν. Ικόνιο) με το σιδηροδρομικό δίκτυο




Τη λειτουργία και εκμετάλλευση του νέου επιλιμένιου σιδηροδρομικού σταθμού στο car-terminal του ΟΛΠ Α.Ε., συνεξέτασαν σε σύσκεψη η οποία έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ Α.Ε. οι διοικήσεις του ΟΛΠ Α.Ε. και ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. με τις σημαντικότερες εταιρίες μεταφοράς transit αυτοκινήτων.

Στη σύσκεψη παρέστησαν από τη μεριά του ΟΛΠ Α.Ε., ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο Αναπληρωτής Δ.Σ. κ. Παναγιώτης Πετρουλής και ο Γενικός Δ/ντής κ. Σταύρος Χατζάκος, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος και από τις εταιρίες μεταφοράς αυτοκινήτων με πλοίο, οι κ.κ. Ξυδέας Γ., Κυριαζάνος Ν. (Σκανδιναυικό Πρακτορείο), Ματαράγκας Αν. (Αλαλούφ), και Δούκας Αντ., Καρουσάκης Κ. (Global), ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος ενδιαφερομένων.

Από τη σύσκεψη προέκυψε το ενδιαφέρον όλων για τη διασύνδεση του εμπορικού λιμένα Πειραιώς (Ν. Ικόνιο) με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τις δυνατότητες μεταφοράς αυτοκινήτων transit σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στις χώρες της βαλκανικής. Για όλα τα θέματα της σύσκεψης (δίκτυα, τροχαίο υλικό, χρονικά όρια μεταφορών, τελωνειακά θέματα, τιμολόγηση κ.α.) αποφασίσθηκε η συγκρότηση Κοινής Επιτροπής (ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εταιρείες) η οποία θα αποτυπώσει το σύνολο των λειτουργικών και οικονομικών θεμάτων, καθώς επίσης θα προβάλει στη διεθνή αγορά μεταφοράς αυτοκινήτων τις νέες δυνατότητες του Πειραιά.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΡΓΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το έργο θα είναι ολοκληρωμένο για την εμπορική του εκμετάλλευση το Σεπτέμβριο 2013. Σύμφωνα με τη Συμφωνία ΟΣΕ-ΟΛΠ (2006) αποκλειστικός διαχειριστής του επιλιμένιου σιδηροδρομικού σταθμού αυτοκινήτων για κάθε εργασία φόρτωσης, αποθήκευσης και μεταφόρτωσης θα είναι οι υπηρεσίες Logistics του ΟΛΠ Α.Ε.

Όπως δήλωσε στη σύσκεψη ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «Μετά την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Θριάσιου-Ν. Ικονίου και την αναμενόμενη λειτουργία του επιλιμένιου σιδηροδρομικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (85.000 τ.μ., η οποία έχει παραχωρηθεί και ανήκει στον ΟΣΕ), προγραμματίσθηκε και η ολοκλήρωση του επιλιμένιου σταθμού αυτοκινήτων στον χώρο Γ2 του εμπορικού λιμένα, για τον οποίο έχει επίσης υπογραφεί συμφωνία ΟΣΕ/ΟΛΠ Α.Ε. Οι φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές διασύνδεσης πλοίου με τρένο, των δύο δηλαδή μέσων μεταφοράς με ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς και η ταχύτερη και οικονομικότερη μεταφορά αντικειμένων σε τρίτες χώρες είναι ένα θετικό γεγονός για την ανάπτυξη και του λιμένα Πειραιά και της χώρας. Μία σειρά μακροχρόνιων ευρωπαϊκών πολιτικών (ship – rail link, short sea shipping, σιδηροδρομική διαλειτουργικότητα, διευρωπαϊκά δίκτυα) βρίσκουν έστω και με χρονικές υστερήσεις την πλήρη εφαρμογή τους. Ο ΟΛΠ Α.Ε., ο οποίος πρωταγωνίστησε μαζί με τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του (ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) για τη μετατροπή του Πειραιά σε συγκοινωνιακό μεταφορικό κόμβο, αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αφού η εφαρμογή των πιο πάνω πολιτικών θα επαυξήσει για τον ίδιο, αλλά και για το δημόσιο τον κύκλο εργασιών του και τα έσοδά τους. Το car – terminal μετά το διπλασιασμό του τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται πλέον σε σύγχρονο κόμβο».


marinews

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ψάχνοντας τα οφέλη από την συμφωνία Cosco- HP

Χωρίς κανένα χειροπιαστό όφελος παρά τους πρωθυπουργικούς πανηγυρισμούς έγινε η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Cosco και την HP για την μεταφορά φορτίων μέσω του λιμανιού του Πειραιά και εν απουσία του τρίτου εταίρου της πολύπαθης «ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που επέλεξε να παραβρεθεί σε αυτή την ιδιωτική συμφωνία προσπαθώντας να αντλήσει επικοινωνιακά οφέλη χαιρέτισε την υπογραφή της. χωρίς ωστόσο να έχει να παρουσιάσει κανένα συγκεκριμένο όφελος για την χώρα.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε με έμφαση ότι «με δώρο τη χθεσινή εσπευσμένη ψήφιση νέων φοροαπαλλαγών από ΦΠΑ υπέρ των επιχειρήσεων, προσέρχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, για να πανηγυρίσει στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, τη συμφωνία της COSCO με τη Hewlett-Packard και τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαινε ότι με αυτή την εξέλιξη:
-          η  COSCO και η Hewlett-Packard αποκομίζουν κέρδη χρόνου και χρήματος και ευνοούνται με νέες φοροαπαλλαγές
-          ο ΟΛΠ και το ελληνικό κράτος εισπράττουν ψίχουλα
-          ο δημοσίου συμφέροντος ΟΣΕ που έχει κάνει την επένδυση και όντως έχει προσδοκία σημαντικών κερδών, σύντομα ιδιωτικοποιείται !!
-          όσο για την θρυλούμενη αύξηση θέσεων εργασίας, μάλλον μαγική εικόνα θα αποδειχθεί, καθώς η αισιοδοξία που προκύπτει από την σχετική πρωθυπουργική δήλωση, δεν τεκμηριώνεται από τα πραγματικά δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία.

Στο ίδιο πανηγυρικό «μήκος κύματος» με τον πρωθυπουργό και ο βουλευτής Α Πειραιά της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος οι οποίοι χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη για τον Πειραιά αυτή την σύμβαση, χωρίς να προσδιορίσουν ποια θα είναι τα οφέλη της πόλης….

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί αποκαλυπτικό δημοσίευμα του sofokleousin.gr για την πολύπαθη ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Ενώ μια σειρά από υποθέσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης από τη Siemens -παραμένουν ανοιχτές, η κυβέρνηση επιχειρεί να προικίσει την κατά τα άλλα ρημαγμένη εταιρία, με στόχο να μπορέσει να την πουλήσει άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco. Η κινεζική εταιρία που διαχειρίζεται τον προβλήτα ΙΙ στον Πειραιά, υπογράφει παράλληλα συμφωνία αποκλειστικής προώθησης μέσω του ΣΕΜΠΟ των προϊόντων της HP για την Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει εντάξει τις συμφωνίες αυτές στο ευρύ επικοινωνιακό πλάνο της προώθησης των ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Παρ όλα αυτά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται στον αέρα καθώς το νομικό τμήμα της εταιρίας αρνείται να υπογράψει και να συγκαταθέσει σε μια σειρά συμφωνιών που επιχειρεί να περάσει η διοίκηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως πριν από λίγο καιρό οι δικηγόροι της εταιρίας έφτασαν στα πρόθυρα παραίτησης μετά από κόντρα με τη διοίκηση πάνω σε συμφωνία που είχε σχέση με την υπόθεση Siemens.
Η κυβέρνηση προσδοκά να πουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με  αντίτιμο της τάξης των 40-50 εκατ. με βάση το τρέχον deal με την Cosco, ενώ  οι συμφωνίες που θα ακολουθήσουν μετά την πώληση θα είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας. Επικοινωνιακά η κυβέρνηση θα κάνει λόγο για συμφέρουσα συμφωνία καθώς ξεφορτώνεται το Δημόσιο μια ζημιογόνο εταιρία εισπράττοντας και ρευστό.
Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εξέφρασαν στο sofokleousin.gr την εκτίμηση ότι τους αμέωσς προσεχείς μήνες  θα υπάρξουν σημαντικές  εξελίξεις  με επίκεντρο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενδεχομένως και περιπλοκές που θα  αναδίδουν "οσμή σκανδάλων".

Ο πρωθυπουργός

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχουν ως εξής:

Το λιμάνι του Πειραιά διασφάλισε στο παρελθόν της ανάπτυξη της Αθήνας, του χρυσού αιώνα του Περικλή. Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί και σήμερα ένα όχημα ισχυρής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι πύλη εισόδου, είναι διαμετακομιστικό κέντρο, διασυνδεδεμένο, πλέον, όπως είδαμε με τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας. Γίνεται το λιμάνι ένας πάρα πολύ σημαντικός κόμβος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.
Η Ελλάδα ολοκληρώνει, επιτέλους, στρατηγικά δίκτυα υποδομών που επιτρέπουν – και εγώ θα έλεγα απελευθερώνουν – επενδύσεις, δίνουν δικαίωμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και επιτρέπουν, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο Ελληνικός Λαός, νέες θέσεις εργασίας.
Σήμερα χαιρετίζουμε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών παγκοσμίου βεληνεκούς, της Cosco και της Hewlett Packard που, ακριβώς, χρησιμοποιούν αυτές τις υποδομές και δραστηριοποιούνται πετυχημένα σε αυτό το νέο πλαίσιο εμπιστοσύνης και σταθερότητας που κερδίζουμε σήμερα στη χώρα μας.
Ενημερώθηκα μαζί με τους άλλους καλεσμένους για την πρόοδο αυτών των επενδύσεων, παρά τις συνθήκες ύφεσης που επικρατούν στον τόπο και για τα μελλοντικά σχέδια της Cosco, που θωρακίζουν τις επενδύσεις και που χτίζουν μία νέα δυναμική στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, εδραιώνοντας έτσι τον Πειραιά στο διεθνή χάρτη, σφραγίζοντας έτσι τη δύναμη και τη θέση του Πειραιά στο διεθνή χάρτη των Παγκοσμίων Αγορών.
Τέτοιες επενδύσεις βοηθούν τον τόπο μας. Στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που παραμένει, όπως ξέρετε - και το ξαναλέω - πρώτη στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν για την ανεργία μαγικές λύσεις. Μόνο δυναμικές συνεργασίες, δυναμικές κινήσεις, όπως η σημερινή, προς όφελος της κοινωνίας μας. Κινήσεις που προσφέρουν και την ψήφο εμπιστοσύνης που κατακτά σταθερά η ελληνική Οικονομία, πλέον.
Θέλω να ευχαριστήσω και τις δύο αυτές εταιρείες, οι οποίες με αυτήν τη δυναμική κίνηση και με αυτήν την υπογραφή θα συμβολίσουν μία νέα αρχή για τον Πειραιά, μία νέα αρχή για την ελληνική Οικονομία και μία απόδειξη ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες ξέρουμε σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνάμε, δίνοντας το δικαίωμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας, κυρίως στα νέα παιδιά που αυτά έχουν να κερδίσουν από τις υπογραφές που σήμερα θα δοθούν για να κλείσει αυτή η τόσο σημαντική συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών παγκόσμιων κολοσσών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έχει ως εξής:

Με δώρο τη χθεσινή εσπευσμένη ψήφιση νέων φοροαπαλλαγών από ΦΠΑ υπέρ των επιχειρήσεων, προσέρχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, για να πανηγυρίσει στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, τη συμφωνία της COSCO με τη Hewlett-Packard και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Συμφωνούμε απόλυτα, ότι αυτή η συμφωνία  COSCO – Hewlett-Packard (HP) αποδεικνύει τα τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα των ελληνικών λιμανιών και ειδικά του λιμανιού του Πειραιά, ως στρατηγική πύλη μεταφορών προς την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δικαιώνεται, όταν υποστηρίζει ότι οι στρατηγικοί παραγωγικοί τομείς, πρέπει να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Αυτή η συμφωνία COSCO – Hewlett-Packard για τη μεταφορά προϊόντων της τελευταίας στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να γίνει, αν δεν υπήρχε στην τελική φάση υλοποίησής του, το σχέδιο του δημόσιου ΟΣΕ για την επέκταση της εμπορικής σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το λιμάνι του Πειραιά και της σύνδεσης του λιμανιού με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Πέρα από τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την  καθυστέρηση ολοκλήρωσης αυτού του έργου, το τεράστιας σημασίας γεγονός είναι ότι το έργο σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε και εκτελέστηκε από έναν οργανισμό δημοσίου συμφέροντος. Κανένας ιδιώτης δεν θα επένδυε σε μια τέτοια στρατηγική υποδομή, από την οποία τώρα αυτοί οι ιδιώτες (COSCO – Hewlett-Packard), σπεύδουν να επωφεληθούν ανέξοδα.
Με λίγα λόγια από αυτή την εξέλιξη:
-          η  COSCO και η Hewlett-Packard αποκομίζουν κέρδη χρόνου και χρήματος και ευνοούνται με νέες φοροαπαλλαγές
-          ο ΟΛΠ και το ελληνικό κράτος εισπράττουν ψίχουλα
-          ο δημοσίου συμφέροντος ΟΣΕ που έχει κάνει την επένδυση και όντως έχει προσδοκία σημαντικών κερδών, σύντομα ιδιωτικοποιείται !!
-          όσο για την θρυλούμενη αύξηση θέσεων εργασίας, μάλλον μαγική εικόνα θα αποδειχθεί, καθώς η αισιοδοξία που προκύπτει από την σχετική πρωθυπουργική δήλωση, δεν τεκμηριώνεται από τα πραγματικά δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία.
Πράγματι, η σημερινή πανηγυρική διαφήμιση των επενδύσεων, όπως την εννοεί η τροϊκανή κυβέρνηση, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συγκριθούν οι δύο στρατηγικές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στο τεράστιο θέμα των επενδύσεων, χωρίς φανφάρες και ψευδώνυμα αλλά με κριτήριο το πραγματικό κοινωνικό όφελος και το πραγματικό δημόσιο συμφέρον.

Ο Κ. Κατσαφάδος

Ο βουλευτής Α Πειραιά της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Cosco και την ΗΡ έχει διττή σημασία.
Επιβεβαιώνει την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλαγή που οφείλεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης, στην αποφασιστικότητα και στην αξιοπιστία του Πρωθυπουργού. Αποτελεί όμως και μία κορυφαία εξέλιξη για την πόλη του Πειραιά, που μετατρέπεται σε κεντρικό πόλο στον τομέα των μεταφορών.
Είναι το πρώτο, μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να περάσει ο Πειραιάς σε μία νέα εποχή, με ανάπτυξη και νέες δουλειές για όλους. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες τον ίδιο δρόμο. Θα επιλέξουν τον Πειραιά ως κέντρο μεταφοράς των εμπορευμάτων τους στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.
Κάποιοι άλλοι επιχειρούν σε δύο κατευθύνσεις. Στην εκδίωξη και τρομοκράτηση όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στο μηδενισμό  και την ισοπέδωση κάθε θετικής κίνησης, όπως η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.
Το ίδιο είχαν επιχειρήσει και όταν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή προχώρησε στη συμφωνία με την Cosco, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτή η σημερινή εξέλιξη αλλά και οι συμφωνίες που θα ακολουθήσουν και θα καταστήσουν τον Πειραιά, παγκόσμιο κέντρο μεταφοράς εμπορευμάτων.
Οι πολίτες αναζητούν ελπίδα και προοπτική, θέλουν να βλέπουν κινήσεις και πρωτοβουλίες που αλλάζουν το κλίμα και δείχνουν ότι η Ελλάδα βγαίνει από τη στενωπό της κρίσης και της ύφεσης. Με τις δικές μας δυνάμεις, με προσπάθεια και δουλειά.  Με την στήριξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων

Ο δήμαρχος Πειραιά

Στο «ίδιο μήκος κύματος» με την κυβέρνηση ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωσε:

«Ο Πειραιάς μέρα με τη μέρα κερδίζει το στοίχημα. Ξαναμπαίνει στο χάρτη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Γίνεται ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου και σημαντικός κόμβος μεταφορών. Το εθνικό μας λιμάνι πρωτοπορεί δείχνοντας το δρόμο. Θέλω να πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αναδείξει όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της πόλης μας. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Πειραιά μας γεμίζουν ελπίδα και δύναμη. Πιστεύω ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας.»


Pireas2Day

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μόνο COSCO - HP υπογράφουν τη συμφωνία


trainose
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

•  Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα υπογράψει περίπου σε ένα μήνα!
 
Η τριμερής συμφωνία που υπογράφεται παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι προς το παρόν… διμερής. Τη συνυπογράφουν δηλαδή μόνο η COSCO και η HP, ενώ το τρίτο μέρος, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να υπογράψει περίπου σε ένα μήνα.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είναι βέβαιη για το πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει η γραμμή Ικονίου-Θριασίου. Παράλληλα όμως  αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και κυρίως τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζιδάκη που εμφανίστηκε την Πέμπτη να εγκαινιάζει τη γραμμή κάνοντας μάλιστα ο ίδιος βόλτα με το τραίνο!
 
Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι για τις ανάγκες του επικοινωνιακού «παιχνιδιού» επιστρατεύτηκε ένα επιβατηγό τραίνο, ενώ βέβαια στην γραμμή θα κινούνται εμπορικά τραίνα

portnet.gr

Η ΟΜΥΛΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:



"Τις τελευταίες μέρες ζούμε το παράδοξο να μεταβάλλεται η Κυβέρνηση της χώρας και προσωπικά ο Πρωθυπουργός σε διαφημιστή της COSCO σχετικά με τη σύνδεση του Λιμανιού του Πειραιά με τον Σιδηρόδρομο.

Η συμφωνία σύνδεσης του Λιμανιού με το τραίνο ήταν μεταξύ ΟΛΠ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προϋπήρξε της παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ στη COSCO και τα χρήματα που απαιτήθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την διαφημιζόμενη επένδυση της COSCO.

Το δικαίωμα χρήσης του τραίνου στο Λιμάνι ανήκει στον ΟΛΠ και ο ΟΛΠ δίνει το δικαίωμα χρησιμοποίησης και από την ΣΕΠ (COSCO).

Είναι αδιανόητη και προκλητική η σκανδαλώδης υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την COSCO και η πλήρης απαξίωση του Δημόσιου ΟΛΠ και αυτό δείχνει πως αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τις επενδύσεις.

Επιτέλους οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να παραπλανούνται και η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίζει τους Δημόσιους Οργανισμούς, γιατί αυτό επιβάλει το Δημόσιο Συμφέρον".

Νέα δώρα στη Cosco: Απαλλαγή από ΦΠΑ και τρένο


Διαστάσεις σκανδάλου αρχίζει να παίρνει η πλήρη παράδοση στην Cosco ακόμα και του σιδηροδρομικού δικτύου, σύνδεσης του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά,  που κατασκευάζεται με χρήματα του ελληνικού κράτους και της ΕΕ!.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίασε την κατασκευή του έργου, για την οποία υπήρχε, όπως αποκαλύπτει το Pireas2day.gr, υπογεγραμμένη σύμβαση ανάμεσα στον ΟΛΠ και στον ΟΣΕ από το 2006, ως… επίτευγμα της συμφωνίας δύο ιδιωτικών εταιρειών, της Cosco και της HP.





Ωστόσο, ο συγκεκριμένος χώρος των 85 στρεμμάτων, όπου δημιουργείται ο επιλιμένιος εμπορευματικός σταθμός, ορίζεται ρητά στη σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ στην Cosco ότι παραμένει στην κυριότητα του ΟΛΠ. Κατά συνέπεια, η όποια χρήση από την θυγατρική της κινέζικης εταιρείας θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής συμφωνίας.

Παρόλα αυτά στην τελετή εγκαινίων έγινε σχεδόν… παράδοση στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΕΠ ΑΕ (PCT SA) Captain Fu Chengqiu, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας:
«Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα είναι ιδιαιτέρως καλό για την Ελλάδα στο μέλλον. Εμείς στην COSCO έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και θέλουμε να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την COSCO και την HP».

Όμως, τα «δωράκια» προς την θυγατρική του κινεζικού ομίλου, του οποίου την υπογραφή συμφωνίας με την HP θα χαιρετήσει, την Παρασκευή, με τη παρουσία του ο πρωθυπουργός δεν έχουν τέλος.

Όπως έγραψε η «Ελευθεροτυπία» (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) με τροπολογία, που κατατέθηκε, την Πέμπτη, στη Βουλή οι «μπίζνες» για Cosco και Hewlett –Packard θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ, την ίδια ώρα που η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% «πνίγει» το ελληνικό εμπόριο.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι κατά την εισαγωγή των προϊόντων ο ΦΠΑ δεν θα καταβάλλεται αλλά θα βεβαιώνεται και θα «παρακολουθείται» έως τον τελικό προορισμό των συγκεκριμένων προϊόντων σε άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες.

Ανάλογο καθεστώς ισχύει σήμερα και σε άλλες χώρες- κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές ο συμψηφισμός του φόρου γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε δηλώσεις του για το σιδηροδρομικό έργο ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε:
«Ξεπεράστηκαν δυσκολίες χρόνων και πολλές δικαστικές εμπλοκές και πλέον παραδίδεται σήμερα το σιδηροδρομικό έργο Θριάσιο – Ικόνιο. Ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο,17 χιλιόμετρα με δέκα σήραγγες και δέκα γέφυρες. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τεχνικό έργο. Ακόμα περισσότερο όμως η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο όσο και για το λιμάνι του Πειραιά. Το λιμάνι του Πειραιά, ένα πολύ μεγάλο λιμάνι για τα ευρωπαίκά δεδομένα, ήταν αποκομμένο από τον σιδηρόδρομο την ώρα που όλη η Ευρώπη μιλάει για συνδυασμένες μεταφορές. Τώρα πια τόσο ο ελληνικός σιδηρόδρομος όσο και το λιμάνι του Πειραιά μπαίνουν σε μια καινούργια εποχή. Την εποχή των συνδυασμένων μεταφορών και αυτή η εξέλιξη δίνει δύναμη τόσο στο σιδηρόδρομο όσο και στο λιμάνι. Αυτό το έργο είναι άλλωστε η βάση της συμφωνίας ανάμεσα στην COSCO, την HP και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αύριο θα υπάρξει η υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Όλες αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν το βάζει κάτω στην κρίση. Προχωρεί μπροστά και θα περάσει στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης»




Pireas2Day