Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τεράστιο πολιτικό θέμα οι παραχωρήσεις της COSCO, λένε οι εργαζόμενοι

«Απομυθοποιείται πλήρως η δήθεν μεγάλη επένδυση της COSCO στον Πειραιά και δημιουργούνται νέα δεδομένα», υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους ΟΜΥΛΕ και Λιμενεργάτες, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν με τον νόμο 3755/09 στη ΣΕΠ και στη μητρική COSCO Pasific Limited έγιναν κατά παράβαση των νόμων περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.
Οι συνδικαλιστές, οι οποίοι είχαν κάνει το 2009, μαζί με τον τότε νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, την προσφυγή στην Ε.Ε., τονίζουν ότι στην απόφαση γίνεται λόγος ευθέως για παράνομες φορολογικές απαλλαγές και προτιμησιακή λογιστική πρακτική. Κατόπιν αυτού, αποφαίνεται ότι οι εταιρίες ΣΕΠ–COSCO οφείλουν να εξοφλήσουν το ελληνικό κράτος από τα πλεονεκτήματα που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια και επίσης να σταματήσουν να παρέχονται αυτά τα πλεονεκτήματα.
«Όσο και αν επιχειρείται να υποβιβαστεί η σημασία της απόφασης αυτής της Ε.Ε., είτε από την ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΛΠ, είτε από τη σιωπή της κυβέρνησης, είτε από την αφωνία των φανατικών υποστηρικτών της COSCO, πρόκειται για απόφαση που δημιουργεί μέγα πολιτικό και επιχειρησιακό ζήτημα για το θέμα της αρχικής παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και τους μετέπειτα φιλικούς διακανονισμούς, καθώς και συνολικά για το θέμα ιδιωτικοποίησης των λιμανιών», επισημαίνουν και προσθέτουν:
- Δικαιώνεται η θέση της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών, που επιχειρηματολογεί για λεόντειο σύμβαση παραχώρησης, η οποία λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
- Μετά την απόφαση δημιουργούνται νέα δεδομένα σχετικά με την υπόθεση COSCO στον Πειραιά. Απαιτείται η επανεξέταση από την κυβέρνηση της αρχικής παραχώρησης και των μετέπειτα φιλικών διακανονισμών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα.
- Είναι πλέον αδιανόητο να συνεχιστεί η οποιαδήποτε συζήτηση ή /και σκέψη για πώληση του μετοχικού κεφαλαίου, ή οποιουδήποτε άλλου σεναρίου ιδιωτικοποίησης. Επιβάλλεται άμεσα η μεταφορά των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο και η κατάργηση με θεσμικό τρόπο των προκηρύξεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Τέλος, ξεκαθαρίζουν ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια με «συνέπεια, με πολιτική, κοινωνική και νομική τεκμηρίωση, αλλά και αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα, θα συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα για δημόσια λιμάνια με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις και αναπτυξιακές προοπτικές»


http://www.efsyn.gr/arthro/terastio-politiko-thema-oi-parahoriseis-tis-cosco-lene-oi-ergazomenoi 

Δεν υπάρχουν σχόλια: