Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Τα....«άκουσε» ο Δρίτσας από τους εργαζομένους στα λιμάνια!


 www.dikaiologitika.gr- αναδημοσίευση


 Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων των εργαζομένων στα λιμάνια, οι οποίοι πραγματοποιούν από σήμερα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης, έθεσαν στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα, σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι τέθηκαν στον υπουργό, μία σειρά ζητημάτων, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για τον ΟΛΠ, όπως ότι η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Οργανισμού, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης μετοχών στην κινεζική cosco, δεν έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας και της ΕΕ, αλλά και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ, για τα εργασιακά επεσήμαναν ότι είναι θέμα της κυβέρνησης, το οποίο θα πρέπει να επισπεύσει.
Ο πρόεδρος των λιμενεργατών, Νίκος Γεωργίου, τόνισε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να οδηγήσει τους δύο Οργανισμούς Λιμένων στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, τα Διοικητικά Συμβούλια του ΟΛΠ και του ΟΛΘ θα πρέπει να εγκρίνουν τον γενικό κανονισμό εργασίας των εργαζομένων, στον οποίο θα προσδιορίζεται ότι η σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη να μην λύνεται παρά μόνο κάτω από συγκεκριμένους λόγους(πειθαρχικά παραπτώματα), ενώ οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνονται με τακτικό προσωπικό από τα ΔΣ των Οργανισμών και όχι μέσω εργολάβων ή θυγατρικών εταιρειών.
Από την πλευρά του, ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρωθούν, πλήρως, οι ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και πρόσθεσε ότι υπάρχει, ήδη, ένα πλέγμα προστασίας, που αποτυπώνεται στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, αλλά και στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Αρχή Λιμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα των εργασιακών ο υπουργός Ναυτιλίας καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξει νέα συνάντηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, με συμμετοχή στελεχών από το υπουργείου Εργασίας, του ΟΛΠ, αλλά και εκπροσώπων εργαζομένων, ενώ για το θέμα είχε συνάντηση, χθες, με τον πρέσβη της Κίνας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η κινεζική ηγεσία θα σεβαστεί την εργατική νομοθεσία της Ελλάδας.
Το πρωί, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας. Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εξέφρασαν, με τη συμμετοχή τους, ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Θάνος Βασιλόπουλος και στελέχη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΠ συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με αποχή από τα καθήκοντά τους κατά διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ την Τρίτη 31 Μαϊου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ στο ξενοδοχείο Plaza, έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, με συμμετοχή εργαζομένων και από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πορεία διαμαρτυρίας.
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, η οποία θα συνεδριάσει το μεσημέρι, αναμένεται να εγκρίνει τη νέα τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ πριν αυτή πάρει τον δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά και τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, όπου προβλέπεται η μείωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, από 13 σε 11. Στις συνεδριάσεις του δύναται να παρίσταται ως παρατηρητής εκπρόσωπος των εργαζομένων της εταιρείας ή εκπρόσωπος του δήμου. Η συμμετοχή τους θα περιορίζεται μόνο στις συζητήσεις που σχετίζονται με τα εργασιακά θέματα ή με την πόλη του Πειραιά, αντιστοίχως. Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιούνται στα ελληνικά ή στα αγγλικά και θα μπορούν να γίνονται και με τηλεδιάσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: