Κυριακή 22 Απριλίου 2018


Reuters: Κινεζικοί όμιλοι ελέγχονται για «όργιο» φοροδιαφυγή μέσω Πειραιά!


Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών της Κομισιόν και της Ιταλίας, βρίσκονται κινεζικοί όμιλοι, που ερευνώνται για φοροδιαφυγή!  Εξετάζεται η σχέση τους με κινεζικές εγκληματικές οργανώσεις που εισάγουν αγαθά μέσω του λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των εξελίξεων, «υπάρχει πλήρης αποφυγή καταβολής ΦΠΑ, με τεράστιο κόστος για τις εθνικές φορολογικές αρχές και την κοινότητα». Ο Φάμπιο Μπότο από την ιταλική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, τόνισε πως η πιθανή απάτη στον Πειραιά μπορεί να έχει στοιχίσει στην Ιταλία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτο ΦΠΑ.
Το ρεπορτάζ έφερε την επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ότι συνεργάζεται με την Ιταλία στην έρευνα, αλλά  χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από την πλευρά, του, ο Φάμπιο Μπότο επεσήμανε πως η υπηρεσία του έχει ενδείξεις ότι κινεζικές εταιρείες που ελέγχονται από εγκληματικές οργανώσεις αποφεύγουν να πληρώσουν δασμούς και ΦΠΑ σε μεγάλα φορτία που περνάνε από τον Πειραιά. Συγκεκριμένα, αυτές οι οργανώσεις φέρονται να εισάγουν αγαθά, ρούχα και υποδήματα «ιμιτασιόν», τα οποία δηλώνουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την πραγματική τους αξία και με αυτό τον τρόπο γλυτώνουν εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
Το δημοσίευμα, αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες πως το κύκλωμα που εντοπίστηκε να καταστρατηγεί την κοινοτική τελωνειακή νομοθεσία για προϊόντα που ξεφορτώνονταν στον Πειραιά με σκοπό να μεταφορτωθούν στη συνέχεια σε πλοία που θα τα μετέφεραν σε λιμάνια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τα συγκεκριμένα προϊόντα, αφού ο τελικός προορισμός είναι εκτός Ε.Ε., δεν καταβάλλονταν ο ΦΠΑ. Ομως, αντί να κατευθυνθούν σε λιμάνια εκτός Ε.Ε. πήγαιναν στην Ιταλία και άλλα κράτη – μέλη.
Εντός συνόρων, αναφέρεται ότι το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος διεξάγει τι δική του, ξεχωριστή έρευνα, σε υπόθεση φοροδιαφυγής για κινεζικά αγαθά που εισάγονται μέσω του Πειραιά. Το ελληνικό σώμα έχει περιορισμένη επικοινωνία με τις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές και δεν έχει πληροφορηθεί για την ευρύτερη έρευνα που διεξάγεται, ανέφερε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: