Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ στην φωτο


απο το the sea nation



Συσκέψεις και σκέψεις για τους διαγωνισμούς ΟΛΠ και ΟΛΘ - update

8/01/09 12:09


Συσκέψεις και σκέψεις για τους διαγωνισμούς ΟΛΠ και ΟΛΘ - update




Στο προσεχές και σίγουρα όχι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να συζητηθεί το θέμα της πορείας των διαγωνισμών των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Βασική αιτία η αλλαγή του πηδαλιούχου του Υπουργείου Οικονομίας, το οποίο ως γνωστόν διαδραματίζει ρόλο βασικού μετόχου στα δύο μεγάλα λιμάνια.

Αν η συζήτηση διεξαχθεί, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι θα σηματοδοτήσει την είσοδο στην τελευταία φάση της διαδικασίας που απαιτείται για την συζήτηση στην Βουλή της συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco.

Πέραν του πολιτικού παρασκηνίου, το ενδιαφέρον στρέφεται σε αυτή καθεαυτή συζήτηση καθώς πλέον θα τοποθετηθούν «καθαρά» τα πολιτικά κόμματα για την συγκεκριμένη σύμβαση άλλα και η κυβέρνηση καθώς διάσπαρτες είναι οι πληροφορίες που θέλουν την κινεζικών συμφερόντων Cosco να επιδιώκει πρόσθεση νέων δικλείδων ασφαλείας μέσα από αυτή τη συζήτηση της Βουλής έναντι οιουδήποτε ενδεχομένου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς σε γνώση των οποίων έχουν περιπέσει αυτές οι πληροφορίες, πρόκειται για «φοβίες» που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο είτε ανατροπής του ισχύοντος πολιτικού σκηνικού είτε με τον «κακό εαυτό» του δημοσίου και με δεδομένη την πολυετή πείρα που διαθέτουν οι Κινέζοι για τις συμπεριφορές των κρατικών μηχανών, είναι άγνωστο εάν αυτές οι δικλείδες αναφέρονται σε μια νέου τύπου διαπραγμάτευση, αλλά ωστόσο κύκλοι του πειραϊκού χώρου απέκλειαν ολοσχερώς το ενδεχόμενο σε αυτή τη φάση οιασδήποτε εκπλήξεως από την πλευρά της Cosco.

Εκπλήξεως που δεν αποφευχθεί όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης παρά το γεγονός ότι η αποχώρηση του κοινοπρακτικού σχήματος της Hutchinson δεν εξέπληξε κύκλους της αγοράς παρά μόνο τους κυβερνητικούς χειριστές, καθώς η γνωστοποίηση των τιμημάτων και οι μεγάλες της διαφορές είχαν οδηγήσει του μεγάλους κύκλους της αγοράς στο συμπέρασμα ότι το σενάριο ήταν θνησιγενές.

Τώρα σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας περί την τύχη του διαγωνισμού αλλά όπως έχει γράψει το TheSeaNation αυτή θα κριθεί τις επόμενες μέρες καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα κληθεί όπως και εκείνη του υπουργείου Ναυτιλίας από το Μαξίμου, να καταθέσει προτάσεις χειρισμού της «κρίσης» οι πτυχές της οποίας αγγίζουν και τους γενικότερους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στον εθνικό λιμενικό τομέα.

Της συσκέψεως που εξακολουθεί σε εξέλιξη, προηγήθηκαν φήμες για παραίτηση της ηγεσίας του ΟΛΘ η οποία πάντα κατά τις ίδιες φήμες δεν έγινε δεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: