Υπόμνημα εργαζομένων στην Κομισιόν για Cosco
12/5/2009
Νομική «βόμβα» ρίχνουν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά στην κυβερνητική «μεταρρύθμιση» της πολυετούς παραχώρησης τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.
Με εμπεριστατωμένο υπόμνημα, που βρίσκεται σε φάκελο με σειρά στοιχείων, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) για τις «μαύρες τρύπες» της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και κυρίως για τις «απαγορευμένες κρατικές ενισχύσεις», που έδωσε η κυβέρνηση προς τον ανάδοχο.
Οπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος», οι υπηρεσίες της Κομισιόν έχουν ξεκινήσει να ερευνούν τη σύμβαση παραχώρησης που συνάφθηκε μεταξύ του ΟΛΠ και της κινέζικης εταιρείας Cosco και κυρώθηκε με νόμο, με τις ψήφους μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Για την έρευνα ενημέρωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, κ. Ταγιάνι απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αφήνοντας, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια που δόθηκαν προς τον ανάδοχο να συνιστούν κρατικές ενισχύσεις.
Παρέμβαση
Και ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας εξετάζουν τρόπους για να αποφύγουν την εμπλοκή με τις Βρυξέλλες, διερευνώντας μεταξύ άλλων την επέκταση κάποιων προνομίων προς τον ΟΛΠ ή και άλλα λιμάνια έρχεται η παρέμβαση των εργαζομένων, που «ταράζει τα νερά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων σε έγγραφό τους αναφέρουν όλο το ιστορικό της διαδικασίας τονίζοντας ότι εκκρεμεί προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού «επειδή δεν υπήρξε εξουσιοδότηση Νόμου με βάση τις συνταγματικές επιταγές».
Ακόμα, επισημαίνουν ότι τα άρθρα 2 και 3, που περιέχονται στον κυρωτικό νόμο για τη Σύμβαση δεν περιλαμβάνονταν ούτε στην αρχική διακήρυξη ούτε στο σχέδιο σύμβασης.
Τέλος, με εμπεριστατωμένη νομική τεκμηρίωση υποστηρίζεται ότι αποτελούν κρατικές ενισχύσεις οι φοροαπαλλαγές που δίνονται προς τον ανάδοχο αλλά και η υπαγωγή του σε διατάξεις νόμου του 1953 για «εξαιρετική προστασία κεφαλαίων εξωτερικού, η οποία είναι πλήρως ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο».
ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ ΕΘΝΟΣ 12-5-2009
6 σχόλια:
Άντε, να δούμε μήπως μας 'σώσουν' οι Βρυξέλλες!
den rixnoume kanena vrisidi
giati erimose to blog!!!
to kefaleo tha sosei emas
ta idia skata einai kamia tropologia kai ola kala
οι κινεζοι φωναξαν τον Γιωργακη να του τραβηξουν το αυτι γιατι ακουσαν
οτι θα ζητησει επανεξεταση της συμβασης.
Και ως αλλος επαναστατης σοσιαλισστης ετρεξε στο ΠΕΚΙΝΟ να
τους εξηγησει οτι θα τους χαρισει και την ενα προβλητα.
ΚΑΝΑ ΝΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ?
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ
ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ.
[KYRIE] ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΕ,ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΡΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΕΜΠΟ?
ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΓΚΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ.
ΡΕ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ?
Δημοσίευση σχολίου