Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Νέα από IDC

Στον αέρα οι λιμενεργάτες
Η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ χωρίς να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους κυριάρχησε στη σύνοδο του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών
2/6/2009
«Ανοχύρωτους» άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά στη διαδικασία πολυετούς παραχώρησης τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στην κινεζική εταιρεία Cosco.
Αυτό επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, κατά τη διήμερη σύνοδο του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, στη Λισαβόνα, όπου κυριάρχησε το θέμα της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ του Πειραιά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνδικαλιστές από ευρωπαϊκά λιμάνια επεσήμαναν ότι παραχωρήσεις τομέων ΣΕΜΠΟ έχουν γίνει και σε άλλα κράτη, αλλά πάντα υπάρχει διασφάλιση των εργαζόμενων και των εργασιακών συνθηκών.
Στην περίπτωση του Πειραιά, όπως έχουν καταγγείλει οι συνδικαλιστές, από τον Ιούνιο του 2010 και μετά η κινεζική εταιρεία θα μπορεί να απασχολεί προσωπικό της επιλογής της και χωρίς να δεσμεύεται από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του προσωπικού του ΟΛΠ, που θα απασχολείται στον διπλανό προβλήτα, ο οποίος θα συνεχίσει να λειτουργεί από τον οργανισμό.
Η αντιπροσωπεία Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, που συμμετείχε στη σύνοδο της Λισαβόνας ενημέρωσε, ακόμα, διεξοδικά για την προσφυγή, που έχει κάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας τις «μαύρες τρύπες» της διαδικασίας παραχώρησης και ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος κλήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις συναδέλφων του.
Στη διάρκεια της συζήτησης χαρακτηρίστηκαν ως πρωτοφανείς οι όροι της παραχώρησης και αποφασίστηκε να υπάρξει προσφυγή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών υπέρ των θέσεων της ΟΜΥΛΕ, η οποία ξεκίνησε να ετοιμάζεται από τον Ισπανό νομικό σύμβουλο της διεθνούς οργάνωσης.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνουν επαφές από το ευρωπαϊκό τμήμα του IDC με παράγοντες των ευρωπαϊκών οργάνων και να δοθεί μαζί με ελληνική αντιπροσωπεία συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Να σημειωθεί ότι σήμερα από το πρωί κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με την ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά επισκέπτεται τους χώρους του λιμανιού και θα έχει συναντήσεις με τους εργαζόμενους, στις οποίες αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ και της έρευνας, που διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ
ΕΘΝΟΣ 2/6/2009

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΠ

Ανώνυμος είπε...

ο κύριος Αναστασόπουλος κάνει τη δουλειά του..... Εμείς, τι κάνουμε τόσο καιρό; μήπως τον βοηθάμε να την κάνει σωστά;;;;;;