Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010


Τα επιχειρηματικά αβαντάζ και ντεσαβαντάζ

«Υπό πίεση» βρίσκονται ενόψει του δεύτερου εξαμήνου του 2010 τόσο ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. όσο και η ΣΕΠ – Cosco που διαχειρίζεται τον προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου. Και οι δύο εταιρείες περιμένουν από τη βασική τους δραστηριότητα, το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων και ειδικότερα τον προβλήτα Ι του ΟΛΠ και τον προβλήτα ΙΙ της ΣΕΠ να ανακάμψουν τους επόμενους μήνες για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα του πρώτου μισού του έτους. Ο ΟΛΠ Α.Ε. παρά τη γενικότερη θετική πορεία στο εξάμηνο, το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε οριακές ζημιές ύψους 88.000 δολαρίων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΟΛΠ εισέπραξε από την Cosco 20,2 εκατ. ευρώ για την εργασία των υπαλλήλων του στον προβλήτα ΙΙ της ΣΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι είχε και αντίστοιχη μείωση εξόδων που δεν θα έχει στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ έχει εισπράξει μέχρι στιγμής και 12,2 εκατ. ευρώ από τα περίπου 22 εκατ. ευρώ από το εγγυημένο αντάλλαγμα που αποδίδει η Cosco κάθε χρόνο στον ΟΛΠ για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Το κλίμα αποτυπώνουν πλήρως και οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτης, ο οποίος προσμένει ότι τα επόμενα χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.. «Στην ΟΛΠ Α.Ε., λόγω συμπίεσης των εξόδων, αναδιάρθρωσης των εσωτερικών υπηρεσιών, ενίσχυσης των εμπορικών τομέων του λιμανιού (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων και Διακίνησης Αυτοκινήτων), αναστολής μη παραγωγικών δραστηριοτήτων και προγραμματισμένων επενδυτικών παραχωρήσεων, πιστεύω ότι θα πρέπει, ξεπερνώντας τη βαθιά κρίση του 2009, να προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια», αναφέρει στις δηλώσεις του ο κ. Ανωμερίτης, «Ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, του οποίου τα κύρια έργα θα προωθηθούν μέσα από συμβάσεις παραχώρησης ή θα ενισχυθούν από κοινοτικούς και δημόσιους πόρους. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν βγει όλες οι σχετικές προκηρύξεις».

Για τη διατήρηση του ΟΛΠ σε κερδοφόρα ρότα θα χρειαστεί τους επόμενους μήνες να ενταθεί η αναζήτηση φορτίων για τον προβλήτα Ι, ώστε η δραστηριότητα να είναι βιώσιμη, τώρα που η εταιρεία θα αναλάβει εξολοκλήρου και το κόστος μισθοδοσίας των εργαζόμενων του. Για τη βιωσιμότητα του προβλήτα Ι μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π+13», ήδη ο ΟΛΠ έχει στα σκαριά μελέτη που θα αναδεικνύει το βέλτιστο τρόπο λειτουργίας του. Εκτός όμως από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων ο ΟΛΠ έχει να κερδίσει και το στοίχημα της μετατροπής του σε εταιρεία holding και από τις παραχωρήσεις. Εφόσον το πρόγραμμα επενδύσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προχωρήσει βάσει χρονοδιαγράμματος στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδος θα δοθεί η δυνατότητα να εξασφαλίσει πάγια έσοδα από όλες τις δραστηριότητές του. Το γεγονός αυτό θα του δώσει ώθηση και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να μπορεί να κινηθεί με άνεση και σε τομείς που είναι εντελώς ανοικτοί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπως είναι ο προβλήτας ΙΙ που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και είναι στον έλεγχο της Cosco.

Οι πονοκέφαλοι της Cosco

Δύσκολα αινίγματα δεν αντιμετωπίζει μόνο ο ΟΛΠ. Κάτω από οικονομική πίεση καλείται να δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία και η θυγατρική της Cosco Pacific στην Ελλάδα, η ΣΕΠ. Ενώ ο ΟΛΠ είναι πανέτοιμος στον προβλήτα Ι αφού το επενδυτικό του πρόγραμμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η ΣΕΠ καλείται σταδιακά να κάνει έργα τόσο στον προβλήτα ΙΙ αλλά και να στήσει από το μηδέν και τον προβλήτα ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ.

Το σύνολο των επενδύσεων που είναι να γίνουν μέχρι το τέλος του 2015 θα κοστίσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα του ΟΛΠ δεν ξεπέρασαν τα 160 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό η Cosco θα έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα του περιορισμένου χώρου λειτουργίας των δύο τέρμιναλ, θέμα που όμως έχει προβλέψει στην οικονομική μελέτη που κατέθεσε στο διαγωνισμό που έγινε για την παραχώρηση των δύο προβλητών. Από την άλλη μετά το 2015 η δυναμική του κομματιού που έχει η ΣΕΠ θα ξεπερνά τα 3,5 εκατ. κοντέινερ το χρόνο, ενώ ο ΟΛΠ υπό προϋποθέσεις θα φτάνει το ένα εκατ. ετησίως. Ακόμα ένα χάντικαπ για την Cosco είναι και το ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα που μειώνει το περιθώριο κερδοφορίας από τους Κινέζους και προσθέτει έσοδα στον ΟΛΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που δημοσίευσε η Cosco Pacific. Η θυγατρική εταιρεία του κινεζικού γίγαντα των μεταφορών παρά τη μεγάλη αύξηση των εσόδων στο διάστημα αυτό, παρουσίασε μείωση κερδών κατά 11,4%. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης της Cosco στον προβλήτα ΙΙ του Πειραιά που βρίσκεται σε πρώιμη φάση αναδιάταξης, και επιβαρύνεται το κόστος λειτουργίας, και οι ζημιές που σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 φτάνουν τα 10,66 εκατ. δολάρια. Το θετικό για την κινεζική εταιρεία είναι ότι από τον προβλήτα ΙΙ στον Πειραιά στο πρώτο μισό του 2010 διακινήθηκαν 376.727 κοντέινερ. Αριθμός που ενίσχυσε τη θέση της εταιρείας εκτός Κίνας κατά 39,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σημείο καμπής

Σημείο καμπής για τις δύο εταιρείες είναι η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Η δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου θα βοηθήσει τα μέγιστα στη μετατροπή της χώρας σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Εάν μάλιστα ΟΛΠ και Cosco μέσω των θυγατρικών του καταφέρουν και συμφωνήσουν να διεκδικήσουν μαζί το διαγωνισμό που σχεδιάζει η ΓΑΙΟΣΕ και τελικά τον κερδίσουν, θα έχουν τοποθετήσει πολύ γερές βάσεις στα θεμέλια της λειτουργίας τους και θα έχουν αυξήσει τα περιθώρια απόδοσής τους κατακόρυφα.

Π+13

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παπούτσι ρίξανε στη ΔΕΘ
Στον Τζέφρυ τον ''ξεφτίλα''
όμως αντί για παντοφλέ
έπρεπε να’ναι …Αρβύλα !

Ένας γιατρός το έκανε
λεβέντης Εδεσσαίος,
και είπαν όλοι οι Έλληνες
πως ήτανε ωραίος !

Τον είπανε αναρχικό
τον είπανε ρεμάλι,
μα εγώ τον λέω άστοχο
( δεν πέτυχε κεφάλι …)

Που δεν κατεύθυνε σωστά
αυτό το παπουτσάκι
κι ετσι φτηνά τη γλύτωσε
το …Αμερικανάκι !!!

Έλληνες πιάστε τ’ άρβυλα
τσαρούχια με τη φούντα
για να παλέψουμε μαζί
να φύγει αυτή η χούντα !!!

Ανώνυμος είπε...

mpravo re magka oreo poli kalo

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟΟΟΟ !!!!!!!!!!!!!!!!

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ !!!!!!!!



http://edoketora.blogspot.com/2010/09/cosco.html

theodoros margaris είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
theodoros margaris είπε...

ευχαριστουμε για τον συνδεσμο

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΝΤΑΣΙΚΟ!!!!! πολυ ωραιο!!!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=jRWSzuzW0Qk&feature=player_embedded