Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

"Φως στο τούνελ" των εργασιακών σχέσεων στη ΣΕΠ

«Βήματα» για να «φωτιστούν» οι εργασιακές σχέσεις στην προβλήτα ΙΙ, που έχει η ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της Cosco, έφερε η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των εργαζόμενων στα λιμάνια, η οποία έγινε, σήμερα, με επίκεντρο την Ελλάδα και τον Πειραιά.
«Είχαμε πραγματικά εποικοδομητικές συναντήσεις, ειδικά με τον υφυπουργό Ναυτιλίας που μας άκουσε προσεκτικά και μας ενημέρωσε ότι θα συλλέξει στοιχεία και θα μας απαντήσει. Επίσης άκουσα ότι και μια επιτροπή βουλευτών θα επισκεφθεί την προβλήτα ΙΙ. Όλα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα», υπογράμμισε, σε συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης 23/11 ο ευρωπαίος συντονιστής του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) Πήτερ Σω. Και πρόσθεσε:
«Ελπίζω ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Cosco. Αλλιώς υπάρχει μόνος ένας δρόμος…».
Σε ερώτηση του Pireas2day.gr για το ποιος μπορεί να είναι αυτός ο δρόμος, ο κ. Σω απάντησε με νόημα ότι «μπορείτε να φανταστείτε…».
Πληροφορίες, αναφέρουν ότι η επίσκεψη των βουλευτών στη ΣΕΠ θα γίνει μετά από πρόσκληση της πρεσβείας της Κίνας, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση των λιμενεργατών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος είχε μιλήσει με πολύ σκληρή γλώσσα για καταστρατήγηση εργασιακών σχέσεων στην προβλήτα ΙΙ κάνοντας λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα».\
Ο κ. Γεωργακόπουλος κατήγγειλε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν πλήρη άγνοια για το πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στην προβλήτα ΙΙ, με τι αμοιβές, εάν είναι «μισθωμένοι» ή «υποαπασχολούμενοι» και για την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας.
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κατήγγειλε και την απαγόρευση συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στους εργαζόμενους στη ΣΕΠ.
«Το IDC έχει απευθυνθεί στην Cosco και δεν δόθηκε και από εκεί καμία απάντηση. Εάν δεν απαντηθεί αυτή η ασυδοσία υπάρχει φόβος ότι αυτό το εργασιακό μικρόβιο μπορεί να εξαπλωθεί», υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος, που κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή, που ψήφισαν και εφαρμόζουν αυτή την «αποικιοκρατική σύμβαση», δεχόμενοι τις απαιτήσεις της Cosco να μην υπάρχει κανένας έλεγχος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις, που είχαν γίνει και απέτρεψαν την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών για να συμπληρώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επαναφέρει το θέμα.
«Ωστόσο, με την εκχώρηση της προβλήτας ΙΙ εδώ απελευθερώθηκε λιμενική εργασία», υπογράμμισε ο κ. Γεωργίου.
Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης των εργαζόμενων στα λιμάνια, που είχε επίκεντρο τον Πειραιά βρέθηκαν, από το πρωί, στο πρώτο λιμάνι εκτός από την αντιπροσωπεία από το IDC συνδικαλιστές από τα λιμάνια της Αμβέρσας, της Ισπανίας (Βαρκελώνη, Μπιλμπάο και Λας Πάλμας), της Γαλλίας (Χάβρη και Φως- Μασσαλία), της Μάλτας, τη Κύπρου ενώ της Πορτογαλίας δεν ήρθαν λόγω αυριανής 24ωρης απεργίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την κινέζικη πλευρά προβληματίστηκε από την παρουσία συνδικαλιστών από την Αμβέρσα, η οποία είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό λιμάνι, όπου διατηρεί τέρμιναλ η Cosco αλλά με εφαρμογή των εργασιακών όρων.
http://pireas2day.gr

3 σχόλια:

Α.Δ είπε...

ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ 2000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΑΘΑΤΕ ΣΗΜΕΡΑ;

CooLis είπε...

Το ''ΠΛΑΦΟΝ''...

Ανώνυμος είπε...

SINADELFOI HR8E STON ANOMERITI TO XARTI APO TO YPOURGIO OIKONOMIKON GIA MIOSI.EXOUME DOSI TO AIMA MAS TI ALO NA DOSOUME (TA PELE MAS)KSEKINANE SIZITISI APO TRITH NA PLI8OUME PROTA