Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012





Η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε κτίριο του Ασύλου Ανιάτων

Εικόνα αρχείου από το Άσυλο Ανιάτων
Εικόνα αρχείου από το Άσυλο Ανιάτων   (Φωτογραφία:  Τα Νέα )



Αθήνα
Σε οικονομικό αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες έχει οδηγηθεί το Άσυλο Ανιάτων, στην Κυψέλη, λόγω της μη εξόφλησης των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ύψους 3 εκατομυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα υποσιστισμού στους κατάκοιτους ασθενείς, ελλείψεις βασικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Επίσης, οι 170 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Μάρτιο και, το τραγικότερο όλων, η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε κτίριο του Ασύλου.
Όπως κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννα Ηλιάδη, το πρωί της Πέμπτης η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε κτίριο του Ασύλου Ανιάτων, όπου φιλοξενείται μικρός αριθμός υπερήλικων ασθενών, λόγω της μη εξόφλησης του «χαρατσιού», ύψους 600 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.
Η πρόεδρος του Ιδρύματος έκανε λόγο για αναλγησία του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του.
«Οι 235 βαριά ασθενείς που περιθάλπονται στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη είναι πλέον στο 'έλεος' του ΕΟΠΥΥ» είπε η κ. Ηλιάδη, η οποία έκανε λόγο για αναλγησία του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του.
Το Άσυλο Ανιάτων είναι Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, το οποίο λειτουργεί χωρίς κρατική επιχορήγηση, με πόρους που προέρχονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ιδιωτών.
Παρέχει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, καθώς στο 80% των περιπτώσεων είναι κατάκοιτοι. Οι υπόλοιποι ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά και νευρολογικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν αυξημένης φροντίδας από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Η κατάσταση των ασθενών μας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» ανέφερε η υπεύθυνη της ιατρικής υπηρεσίας του Ασύλου Ανιάτων Άννα Δανοπούλου, αφού όπως είπε στερούνται βασικά είδη τροφίμων.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης το Ίδρυμα απέστειλε στον ΕΟΠΥΥ εξώδικη διαμαρτυρία, προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασθενείς. Παράλληλα, εστάλησαν επιστολές προς τους υπουργούς Υγείας Α. Λυκουρέντζο, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση, όπου περιγράφεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιδρυμα.
«Το επόμενο μας βήμα θα είναι να απευθυνθούμε στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» είπε η κ. Ηλιάδη.
Από την άλλη πλευρά λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων για εισαγωγή νέων περιστατικών.
«Ολοένα και περισσότεροι καταθέτουν αίτηση, προκειμένου να αναλάβουμε τη φροντίδα ενός κατάκοιτου μέλους της οικογένειας, γιατί δεν υπάρχει πια η οικονομική δυνατότητα για τη φροντίδα του στο σπίτι όπως παλαιότερα. Το Άσυλο καλύπτει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στο δημόσιο τομέα της πρόνοιας» ανέφερε η κ. Ηλιάδη, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παντελής Ξένος, αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι απλήρωτοι από το Μάρτιο εργαζομενοι για να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που παρέχουν στους ασθενείς του Ασύλου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

ΣΩΚΡΑΤΗΣ είπε...

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ...ΑΝΙΑΤΗ

Ανώνυμος είπε...

και βαλε

Ανώνυμος είπε...

δεν σασ αρεσα το πασοκ πσιφισατε σαμαρα.....να τα χαλια μασ!!!!και που ηστε ακομα πασοκ κρητη