Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αντιδράσεις για την έρευνα της Κομισιόν για Cosco


Δεν επηρεάζει τις σχέσεις ανάμεσα σε ΟΛΠ και ΣΕΠ η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φορολογικά και άλλα προνόμια, που δόθηκαν στη θυγατρική της κινέζικης Cosco σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Α Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας σε δήλωσή του έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες «η ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά ζημίωσε τα στρατηγικά συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, η δε νομοθετική ρύθμιση που κατοχύρωσε, αλλά και επεξέτεινε  τη σύμβαση με την COSCO/ΣΕΠ AE, ήταν και είναι μνημείο χαριστικών ρυθμίσεων».

Αναλυτικά, ο ΟΛΠ Α.Ε. απέστειλε στο ΧΑΑ την ακόλουθη επιστολή σχετικά με το εγερθέν θέμα των κρατικών ενισχύσεων επί της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. :
  
“Η ΟΛΠ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι από την Πρόσκληση υποβολής παρατηρήσεων που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Δ/νση Ανταγωνισμού (C 301/55), δεν επηρεάζεται κατ’ ουδένα τρόπο η Σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ – ΣΕΠ ΑΕ (άρθρο 1 Ν. 3755/2009) για την Παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, καθώς σύμφωνα με όσα γίνονται δεκτά, δεν εγείρονται σχετικά με αυτή ζητήματα κρατικών ενισχύσεων.
Με την ανωτέρω Πρόσκληση, η Επιτροπή θεωρεί, ότι ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα που προέβλεψε το Ελληνικό Δημόσιο για τη ΣΕΠ ΑΕ και τα οποία περιλαμβάνονται στα επόμενα άρθρα 2 και 3 του Ν. 3755/2009, αποτελούν κρατική ενίσχυση και ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο να υποβάλλει τις παρατηρήσεις του”.
 Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «η διερευνώμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόθεση δεν έχει καμία επίπτωση επί των σχέσεων και των εργασιών των δύο Προβλητών, που διαχειρίζονται ο ΟΛΠ Α.Ε. και η ΣΕΠ Α.Ε. Η όλη υπόθεση δεν αφορά το άρθρο 1 του νόμου, το οποίο ορίζει μεταξύ άλλων και τις οικονομικές σχέσεις των δύο μερών».
Στο μεταξύ, o βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Ε.Κ.Μ. Θοδωρής Δρίτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  με  την Πρόσκλησή της ζητά εξηγήσεις από την Ελληνική κυβέρνηση, για τον χαρακτήρα και τη νομιμότητα των πέραν της σύμβασης διευκολύνσεων προς την COSCO / ΣΕΠ ΑΕ και ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία, δεν είχαν λάβει υπ’ όψιν τους τα φορολογικά πλεονεκτήματα, που εκ των υστέρων χορηγήθηκαν στην COSCO / ΣΕΠ ΑΕ.  Τέλος, χαρακτηριστικά συμπεραίνει ότι εάν αυτά είχαν καταστεί γνωστά εκ των προτέρων, οι προσφορές τους θα ήταν ενδεχομένως διαφορετικές (!)

Όσο και αν η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός ευρωπαϊκών και κινεζικών συμφερόντων για τον έλεγχο των θαλασσίων μεταφορών, εντούτοις επί της ουσίας δικαιώνονται  οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι οποίες μαχητικά και τεκμηριωμένα είχαν διατυπωθεί τότε μέσα και έξω από τη Βουλή. Λέγαμε τότε, το λέμε και τώρα ότι η ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά ζημίωσε τα στρατηγικά συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, η δε νομοθετική ρύθμιση που κατοχύρωσε, αλλά και επεξέτεινε  τη σύμβαση με την COSCO/ΣΕΠ AE, ήταν και είναι μνημείο χαριστικών ρυθμίσεων.

Επιβεβαιώνεται ότι στην ακραία νέο–φιλελεύθερη αγοραία πολιτική οι όροι και οι  προνομιακές παροχές, που συνοδεύουν τέτοιου είδους επενδύσεις, πολύ περισσότερο σήμερα εν όψει του επικείμενου γενικευμένου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αποδεικνύουν ότι αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις μόνο το δημόσιο συμφέρον και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κοινωνικό όφελος  δεν εξυπηρετούν. Αποτελούν δε πρόκληση για τις μικρο - μεσαίες επιχειρήσεις, που στενάζουν από την φορο – επιδρομή και την συμβατική ασυνέπεια του Ελληνικού Δημοσίου.

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Η πραγματικότητα βοά και δικαιώνει αναδρομικά, αλλά και επίκαιρα., τους αγώνες των εργαζομένων στο λιμάνι και τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Ε.Κ.Μ.. Όσοι ευθύνονται, τότε και τώρα, καλούνται να απολογηθούν».






pireas2Day

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βαλτε ρε παιδια το βιντεο απο τους
new york times.
ΓΙΑ να δουμε πια ειναι η ΚΟΣΚΟ στον πειραια και πως κανουν την δουλεια τους οι δημοσιογραφοι εξω γιατι εδω μονο γιουσουφακια εχουμε και οχι δημοσιογραφους που να τιμουν την δουλεια τους.
ΑΠΟ PARAPOLITIKH.

Ανώνυμος είπε...

Εδω αμα πλερώνεις καλά σου κάνουν τη μέρα νύχτα και το άσπρο μαύρο. Και το τίποτα τον παρουσιάζουν σα το καλύτερο μάνατζερ που πέρασε ποτέ απο το λιμάνι.