Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ενα ακόμα βήμα για την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ- ΟΛΘ



Σε ρύθμιση «ανοιχτών θεμάτων» για τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης προχωράει η κυβέρνηση ενώ αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους με παραχωρήσεις μετοχών ή με την παραχώρηση δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο του πολυνομοσχέδιου, που προωθείται στη Βουλή με τις συμφωνηθείσες με την τρόϊκα ρυθμίσεις για την εκταμίευση της δόσης υπάρχει ειδικό τμήμα με υπό τον τίτλο «κατάργηση φορολογικών προνομίων των εταιριών ΟΛΠ και ΟΛΘ και άλλες διατάξεις»

Συγκεκριμένα καταργούνται άρθρα του νόμου 2688 του 1999, με τον οποίο μετατράπηκαν σε ΑΕ οι δύο Οργανισμοί, όπως το άρθρο 34 του Ν 2937/2001 που αφορούσε τις αποσβέσεις των επενδύσεων τους από τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα τους με ενιαίο και σταθερό συντελεστή.

Η κατάργηση των συγκεκριμένων άρθρων με αναλυτική καταγραφή τους προβλεπόταν και από το τρίτο Μνημόνιο.

Σχετικά με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τις συμβατότητες με την κοινοτική νομοθεσία και ιδίως τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις για τους δύο οργανισμούς.

Να σημειωθεί ότι τα λεγόμενα «φορολογικά προνόμια» των δύο εταιριών  είχαν αρχίσει να απασχολούν τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Η απάντηση των διοικήσεων των δύο οργανισμών ήταν από τότε ότι οι εταιρίες του καταβάλλουν κανονικά φόρους και δεν απολαμβάνουν καμία διάκριση σε σχέση με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

«Οι άλλες διατάξεις»

Στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται επίσης η σαφής εξαίρεση των ναυτιλιακών εταιριών τον Ν 27/1975 από την εισφορά επί του εισαγόμενου συναλλάγματος που επιβλήθηκε στις ναυλομεσιτικές εταιρίες. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι «η προβλεπόμενη εισφορά δεν επιβάλλεται σε ημεδαπές και αλλοδαπές εταιρίες που έχουν εγκαταστήσει γραφείο ή υποκατάστημα δυνάμει του άρθρου 25 του Ν 27/1975 και ασχολούνται με τη διαχείριση ή εκμετάλλευση πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, καθώς και λοιπές εργασίες που προβλέπονται από την εγκριτική πράξη εγκατάστασής τους».

Pireas2Day