Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κινητοποιήσεις στον Πειραιά για τον «Φιλικό Διακανονισμό»

Θύελλα αντιδράσεων στην πλευρά των εργαζομένων στα λιμάνια και στον ΟΛΠ προκάλεσε η είδηση ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο του «Φιλικού Διακανονισμού» με τη μορφή τροπολογίας το βράδυ της Τρίτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και το Σάββατο θα τεθεί προς ψήφιση.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ σε έκταση συνεδρίασή τους την Τετάρτη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ την Παρασκευή και αποχή από την εργασία τους το Σάββατο. Την Παρασκευή στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.
Η ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ
Παράλληλα απέστειλαν ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων στην οποία επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση με την επικύρωση στη Βουλή του «Φιλικού Διακανονισμού» προχωράει σ΄ ένα «οικονομικό και πολιτικό ατόπημα» σε βάρος του ΟΛΠ και κατ' επέκταση του ελληνικού δημοσίου, καταγγέλλουν ότι η επικύρωση αυτή επιχειρείται να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, αφού προωθεί την εν λόγω τροποποιητική σύμβαση ως τροπολογία και μάλιστα εν μέσω διαδικασιών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανής προσφυγής σε βουλευτικές εκλογές.
Στην επιστολή τους καταγράφουν με αναλυτικά στοιχεία που παραθέτουν ερωτήματα για τη νομιμότητα του «Φιλικού Διακανονισμού» και καλούν τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και όλη την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην επικύρωση αυτής της «έκνομης και βλαπτικής για τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας σύμβασης». Καλούν επίσης τα πολιτικά κόμματα και τους Έλληνες βουλευτές να ματαιώσουν μέσα στη βουλή την ψήφιση μιας σύμβασης που μεθοδευμένα οδηγεί στην μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε μονοπώλιο ενός ξένου μονοπωλιακού ομίλου.
Η επιστολή στον πρωθυπουργό
Αντιδράσεις όμως είχαμε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Τμήμα Ναυτιλίας με ανακοίνωσή του τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο η Cosco από παραχωρησιούχος μεταβάλλεται σε ουσιαστικό κύριο του λιμανιού, χαρακτηρίζει τη Συμφωνία «βλαπτική» για το λιμάνι του Πειραιά, για την οικονομία και για την στη στρατηγική της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Και ενώ οι εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις αντιδρώντας έντονα για τη νέα επιχειρηματική συμφωνία ΟΛΠ-Cosco, οπως επίσης και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης με δηλώσεις του παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα γι΄αυτή τη συμφωνία. 
Υποστηρίζει ότι η Σύμβαση αυτή είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, επιφέρει στον τόπο μια νέα επένδυση 230 εκατ. ευρώ, στον ΟΛΠ αύξηση της περιουσίας του σε καθαρά παρούσα αξία της νέας Σύμβασης στα 678.000.000 -1.013.000.000 ευρώ, αύξηση των ετήσιων εσόδων του το 2021 στο ύψος των 109.314.280 ευρώ και στο λιμάνι του Πειραιά συνολική διακίνηση 7.200.000 εμπορευματοκιβώτια ετησίως. Τονίζει ότι η επιχειρηματική αυτή Συμφωνία η οποία συνήφθη με διαδικασίες πλήρους διαφάνειας(έγκριση από Ε.Ε. από Ελεγκτικό Συνέδριο, από Δ.Σ και Γ.Σ των μετόχων) ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη από το ΤΑΙΠΕΔ πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. Αναφέρει ότι η Συμφωνία αυτή υπηρετεί πλήρως τα οικονομικά συμφέροντα του ΟΛΠ Α.Ε. ενισχύει την κερδοφορία του και επιφέρει σημαντικά οφέλη στο δημόσιο και στην ελληνική οικονομία. Τέλος επισημαίνει ότι το κύριο ζητούμενο της ύφεσης είναι η Ανάπτυξη. Η Συμφωνία αυτή, όπως λέει, συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία και τη μεγέθυνση της λιμενικής βιομηχανίας όσο καμιά άλλη.
Την ταυτότητα της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (Cosco) για την κατασκευή της δυτικής προβλήτας ΙΙΙ έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ο ΟΛΠ.
Η ταυτότητα της σύμβασης
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: