Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )
________________________________________
Οδ. Ανδρούτσου 1 & Κανάρη, 18648-Δραπετσώνα,
Τηλ.: 210-4630446, Fax : 210-4614655
E-mail :
omyle@olp.gr, website : www.omyle.gr

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ
________________________________________
Tηλ.:  2104614825 - 2104615721 Fax:  2104611273 
 
Πειραιάς 26.02.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια δίνουν εδώ και δυο χρόνια ένα πολύμορφο αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών, εστιάζοντας στην επιχειρούμενη πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ - ΟΛΘ.
 
Η νέα Κυβέρνηση, τόσο στην συνάντηση, την οποία είχαμε με τον Αν. Υπουργό Οικονομίας / Ναυτιλίας, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή, εξέφρασε με σαφήνεια την απόφαση για το σταματημό της διαδικασίας πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ – ΟΛΘ. Η απόφασή της αυτή, αποτελεί μια καταρχήν δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων, των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
 
Η χθεσινή, όμως, επιστολή του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, προς τους Εταίρους και συγκεκριμένα η αναφορά για τις ιδιωτικοποιήσεις, δημιούργησε εκ νέου ασάφεια και ταυτόχρονα έντονη ανησυχία για το θέμα της πώλησης του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΟΛΠ – ΟΛΘ, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις των Λιμανιών γενικότερα.
 
Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε, ότι ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι, συνεπικουρούμενοι από εγχώρια συμφέροντα, επιβουλεύονται τα Λιμάνια.
Για αυτό, με ιδιαίτερη τεκμηρίωση και αγωνιστικότητα έχουμε αναδείξει πολιτικά, νομικά και κοινωνικά την ανερμάτιστη πολιτική εκποίησης των Λιμανιών, καθώς και την αναγκαιότητα του Δημόσιου χαρακτήρα του.
 
Συγκεκριμένα, έχουμε αναδείξει ότι η προκήρυξη του  ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ και για τον ΟΛΘ δεν έτυχε ποτέ την έγκριση της Βουλής, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο προσέλκυσης ενδιαφέροντος, όπου, όπως αναφέρεται και στην ίδια την διακήρυξη, δεν δημιουργείται καμία δέσμευση για κανένα εκ των μερών.
 
Έχει επισημανθεί, από κορυφαίους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους Δικηγορικούς Συλλόγους Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ότι με την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου, παραβιάζονται οι βασικές συνταγματικές επιταγές, αλλά και παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ.
 
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Παραγωγικοί Φορείς και Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
 
Η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, αποτελεί πολιτικό έγκλημα, αφού απεμπολεί την δημόσια αρχή, και παραδίδει την διαχείριση ζωτικών δραστηριοτήτων για την Οικονομία της Χώρας, όπως Τουρισμό, Ακτοπλοΐα, Μεταφορές, Εισαγωγικό και Εξαγωγικό εμπόριο, σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.
Παραδίδει σε τρίτους, το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου για την Ελληνική Οικονομία.
 
Είναι λοιπόν αναγκαίο, η σημερινή Κυβέρνηση, άμεσα να σταματήσει με θεσμικό τρόπο την διαδικασία πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα να μεταφέρει τις μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο για όλα τα Λιμάνια.
Αυτό, θα δώσει την δυνατότητα να υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση για την ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα και της ανάπτυξης των Λιμανιών, την αύξηση της απασχόλησης με προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς, τον αναβαθμισμένο επενδυτικό σχεδιασμό.
 
Κάνουμε γνωστό για μια ακόμα φορά προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο αγώνας κατά τις Ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών έρχεται από μακριά και δεν θα διστάσουμε να πάει μακριά, αν αθετηθούν Κυβερνητικές δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν  εν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περσινά ξινά σταφύλια...
Τώρα θα αρχίσετε το διάλογο;
Καλά κρασά...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά,η ''ελπίδα'' ήρθε για να φύγει...