Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

  Κανονικά οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει

Των Χάρη Φλουδόπουλου - Δημήτρη Δελεβέγκου 



Αφίσταται από τις πιο σκληρές θέσεις που είχε διατυπώσει η κυβέρνηση για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως προκύπτει από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο υπουργός οικονομικών προς το Eurogroup.

Η κυριότερη αλλαγή αφορά στους εν εξελίξει διαγωνισμούς, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι οποίοι με βάση τα όσα αναφέρονται στο κείμενο που διέρρευσε από το πρακτορείο Reuters θα συνεχιστούν κανονικά.

Ταυτόχρονα στο κείμενο επαναλαμβάνεται η ρητή δέσμευση για μη ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί.

Θυμίζουμε ότι στους διαγωνισμούς που έχουν ξεκινήσει χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί περιλαμβάνεται και η περίπτωση της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα σύμφωνα με το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας για τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην ανακαλέσει ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στις περιπτώσεις που η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο.

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, ο αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι ο διαγωνισμός ακυρώνεται.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα «διασφαλίσει την πρόβλεψη για την παροχή βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από  τις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες – βιομηχανίας ευθυγραμμιζόμενη με τους εθνικούς στόχους πολιτικής και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Εδώ εντοπίζεται ακόμη μια διαφοροποίηση, με δεδομένο ότι ο ρόλος αυτός της διασφάλισης της παροχής των βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών βάσει κοινοτικού δικαίου εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Ρυθμιστικών Αρχών, με την κυβέρνηση να έχει διακηρύξει ότι θα επιδιώξει τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τέλος όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει, με στόχο να βελτιωθούν οι όροι και να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του κράτους, να παραχθούν έσοδα και να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός στις τοπικές οικονομίες, να ενισχυθεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και να τονωθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Οι αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη

- Η πώληση του ξενοδοχείου Αστέρας Βουλιαγμένης στο αραβικό fund AGC Jermyn Street προς 400 εκατ. ευρώ. Η αποκρατικοποίηση βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων.

- Η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό έργο για το οποίο έχει επιλεγεί η Lamda Development ύστερα από διεθνή διαγωνισμό του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων θα καταβάλει εφάπαξ τίμημα 915 εκατ. ευρώ, με τις πρώτες υπογραφές μεταξύ Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και εταιρείας να έχουν ήδη έχουν πέσει. Ακόμη, η σύμβαση παραχώρησης του έργου θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

- Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό έως και 49% με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας.

- Η αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΠ, με το διεθνή διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία

Επίσης, οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί αλλά, πλέον, θα επανεξεταστεί η διαδικασία υλοποίησής τους αφορά την αναζήτηση αγοραστή για την «μικρή» ΔΕΗ, την εταιρεία που θα δημιουργηθεί με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης. Αλλά και την πώληση της ΛΑΡΚΟ, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Πηγή:www.capital.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στις 2 Ιουνιου η προσφυγη κατα ΤΑΙΠΕΔ
για την πωληση ΟΛΠ και ΟΛΘ
Μα καλα η κυρια βαλαβανη δεν ζητησε την καταργηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Ας μαθουν λοιπον οι συναδελφοι την λεξη
οπουρτανισμο και θα καταλαβουν καλα το ρολο του ΣΥΡΙΖΑ και σωματειου ολα αυτα τα χρονια.

oceanos είπε...

οπουρτανισμό ή οπορτουνισμό;

Ανώνυμος είπε...

Oπορτουνισμός:
Aπ' το αγγλικό “opportunity” που σημαίνει “ευκαιρία, περίσταση”. Opportunism σημαίνει καιροσκοπία, καιροσκοπισμός.
Κάποιος που δηλαδή τζάμπα σπαταλά χρόνο και δυνάμεις έτσι για να περνάει η ώρα στην κυριολεξία. Με πολιτικούς όρους, αυτός που είναι οπορτουνιστής, σπαταλάει χρόνο και δυνάμεις για να ΜΗΝ πετύχει το στόχο που έχει διακηρύξει στα λόγια.
Ο οπορτουνισμός είναι όρος που τον συναντάμε στον Λένιν, τον οποίο τον χρησιμοποιεί για να περιγράψει την πολιτική πρακτική των Μενσεβίκων, οι οποίοι ήταν στην πράξη αναβλητικοί και μόνιμα οπισθοχωρούσαν, ενώ στα λόγια ήταν βασιλικότεροι του βασιλέως σε πολλές περιπτώσεις. Ο Λένιν δίνει σε αδρές γραμμές τα χαρακτηριστικά του πολιτικού καιροσκοπισμού, του “οπορτουνισμού” στην μπροσούρα του “Ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω (η κρίση στο κόμμα μας)” (εκδ. Σύγχρονη Εποχή), μέσα από μια εξαντλητική ανάλυση των διαδικασιών του δεύτερου συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (μετέπεια Πανρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων) που έγινε το 1904 και στο οποίο έγινε η πρώτη διάσπαση που λέμε, ξεχώρισαν από άποψη αρχών η πλειοψηφία απ' τη μειοψηφία (μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι στα ρώσικα). Διαβάζουμε: “[...] δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλου του σύγχρονου οπορτουνισμού σ' όλους τους τομείς: την αοριστία του, την ασάφειά του, το ασύλληπτό του. Ο οπορτουνιστής απ' την ίδια του τη φύση, αποφεύγει πάντα να θέτει ένα ζήτημα συγκεκριμένα και σταράτα, αναζητά τη συνισταμένη, στριφογυρίζει σαν φίδι ανάμεσα σε δυο απόψεις που αλληλοαποκλείονται προσπαθώντας να είναι σύμφωνος και με τις δυο, τις διαφωνίες του τις συνοψίζει σε μικροτροποποιήσεις, αμφιβολίες, αθώους κι ευσεβείς πόθους κλπ” (σελ. 255-256).
Δηλαδή, με απλά λόγια οπορτουνιστής είναι αυτός που άλλα λέει κι άλλα κάνει, που κρύβει τις πραγματικές του προθέσεις. Και να είμαστε ξεκάθαροι: ο όρος “οπορτουνιστής” απευθύνεται μόνο σε όσους συμμετέχουν σε πολιτικές, κινηματικές και κομματικές διαδικασίες, δεν απευθύνεται στον απλό εργάτη που μπορεί να έχει την άλφα ή βήτα λανθασμένη άποψη για την πολιτική.
Έναν περιεκτικό σχετικά ορισμό του οπορτουνισμού έχει δώσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, μέλος του ιδεολογικού τμήματος της κεντρικής επιτροπής:

“Οπορτουνισμός είναι η διείσδυση της αστικής ιδεολογίας στο εργατικό κίνημα”.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΩΚΕΑΝΕ ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΗΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΓΑΝ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ.

oceanos είπε...

Ποιός;

Ανώνυμος είπε...

Τώρα πια να είμαστε ήσυχοι , θα μας πουλήσει η δική μας κυβέρνηση.

oceanos είπε...

Όχι θα

Μας πούλησε

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ.