Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΟΛΠ: Παραίτηση- βόμβα Σ. Κοιλάκου από το ΔΣ
 
Η παραίτηση- βόμβα του παλαιού στελέχους της Αριστεράς Σταμάτη Κοιλάκου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ ήρθε να «σφραγίσει» το «φιάσκο» της Γενικής Συνέλευσης, που συγκάλεσε το ΤΑΙΠΕΔ, με μοναδικό ουσιαστικό αποτέλεσμα την αναβάθμιση του εκπροσώπου του, Αθ. Λιάγκου στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοιλάκος παραιτήθηκε καταγγέλλοντας το σύνολο των τελευταίων χειρισμών σε σχέση με τον ΟΛΠ, με αποκορύφωμα τη σύγκληση της «πρωταπριλιάτικης» γενικής συνέλευσης, όπως την χαρακτήρισε στη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών Νίκος Γεωργίου.

Η παραίτηση του κ. Κοιλάκου έχει ευρύτερη σημασία διότι πρόκειται για ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη ιστορική διαδρομή στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, με εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή επαγγελματική εμπειρία στη Ναυτιλία και στην Οικονομική Επιστήμη.

Από εκεί και πέρα, μετά από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, που την ενέκρινε… μόνο του καθώς έχει την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών,  αντικαταστάθηκαν μόνο δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες η αρχική πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να προχωρήσει σε πιο εκτεταμένες αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο, προκαλώντας την αντίδραση του εποπτεύοντος τον ΟΛΠ υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Ο κ. Δρίτσας με δήλωση του, την Πέμπτη, στην ηλεκτρονική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε αλλαγές και τελικά- λέγεται- ότι η παρέμβασή του είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν περιορισμένες αλλαγές στο Δ.Σ του ΟΛΠ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ αντικαταστάθηκαν από το Δ.Σ οι Γιώργος Καστελλάνος και Λία Φράγκου και την θέση τους πήραν ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, Νίκος Αρβανίτης και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Επίσης, υποβαθμίστηκε ο κ. Σταύρος Κυραμαργιός, που εφέρετο ως ένας από αυτούς που το ΤΑΙΠΕΔ ήθελε, αρχικά, να απομακρύνει, ο οποίος μέχρι τώρα κατείχε την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, την οποία αναλαμβάνει ο κ. Λιάγκος. Ο κ. Κυραμαργιός παραμένει, προς το παρόν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από εκεί και πέρα, στο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσουν να μετέχουν οι Στ. Δρακονταειδής, Γιώργος Ροϊδης, Βασίλης Κορκίδης και Ολυμπία Τσαλικίδου. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο κ. Γιάννης Κούβαρης

Στην επόμενη τροποποίηση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την παραχώρηση των μετοχών στη Cosco, δεν θα μετέχουν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζόμενων Γιώργος Γεωργακόπουλος και Νίκος Γεωργίου, οι οποίοι σύμφωνα με τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης θα καλούνται εφόσον συζητιόνται θέματα, που τους αφορούν ή εάν το αποφασίσει ο νέος ιδιοκτήτης και αυτοί υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας.

Οι εργαζόμενοι
Όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική σελίδα της η «Εφημερίδα των Συντακτών» οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετοχών επεσήμαναν τα εξής:

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Γεωργακόπουλος, που εκπροσωπεί στο Δ.Σ. τους εργαζόμενους, έθεσε το ερώτημα «γιατί έγινε η σημερινή συνέλευση;» και μάλιστα μακριά από τον Πειραιά, επισήμανε ότι αν έγινε για να αλλάξουν αυτά τα δύο μέλη, αυτά δεν γίνονται ούτε στον σύλλογο του χωριού του και κατέληξε ότι προφανώς έγινε γιατί «κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις».

Αρχίζοντας την ομιλία του ανέφερε ότι και η ΟΜΥΛΕ αλλά και όλα τα συνδικάτα έχουν τοποθετηθεί ότι η πώληση του ΟΛΠ είναι ένα έγκλημα, ότι στο λιμάνι αυτή την ώρα γράφεται ιστορία η οποία θα δικαιώσει αυτούς που αντιστάθηκαν και συνεχίζουν να αντιστέκονται και υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Σύμβαση Παραχώρησης. Υπογράμμισε τέλος ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και ότι οι εργαζόμενοι όπου και αν γίνεται η Γενική Συνέλευση θα είναι παρόντες.

Για μια «πρωταπριλιάτικη» Γενική Συνέλευση μίλησε ο πρόεδρος των Λιμενεργατών ΟΛΠ, Νίκος Γεωργίου, ο δεύτερος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Οργανισμού, αναρωτήθηκε εάν το διακύβευμα αυτής ήταν οι δύο αλλαγές των μελών του Δ.Σ., υποστηρίζοντας ότι προφανώς για κάποιον άλλον λόγο συγκλήθηκε, αλλά το γιατί θα το δείξει η ιστορία.

Έκανε λόγο για επιχείρηση απαξίωσης των μελών του Δ.Σ. του ΟΛΠ και μάλιστα αποκάλυψε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει έτοιμο σχέδιο που θα συζητηθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση, βάσει του οποίου απομακρύνονται από το Δ.Σ. οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο δήμαρχος Πειραιά.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης που έφθασε στο Δ.Σ. χωρίς κανείς προηγουμένως να γνωρίζει τίποτε γι΄αυτό και το οποίο απορρίφθηκε με ψηφοφορία, επεσήμανε ότι υπάρχουν δεκάδες εκκρεμότητες, ενώ την ίδια ώρα η πώληση του ΟΛΠ τρέχει κανονικά και υποστήριξε ότι δεν είναι τρόπος αυτός που αντιμετωπίζεται ένα Δ.Σ. μια εταιρείας. Ξεκαθάρισε τέλος ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση γιατί έχουν δώσει το αίμα τους γι΄ αυτό λιμάνι.

http://pireas2day.gr/02,33,24151,00.aspx

 «Πυρά» Δρίτσα& Ανωμερίτη προς το ΤΑΙΠΕΔ


 «Τρικυμία» προκαλεί στο λιμάνι η κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε αλλαγές μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ συγκαλώντας Γενική Συνέλευση, που θα γίνει την Παρασκευή.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει διαμαρτυρίες εργαζόμενων λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ συγκάλεσε τη Γενική Συνέλευση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η μεθόδευση του Ταμείου, που πολλοί συνδέουν με την τελική φάση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, προκάλεσε την αντίδραση και του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών»  χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» την αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΛΠ που συγκαλεί ο βασικός μέτοχος (ΤΑΙΠΕΔ) με βασικό θέμα συζήτησης την αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Ο υπουργός μιλώντας στην «Εφ.Συν» τόνισε, ακόμα, ότι ουδέποτε διατυπώθηκαν ενστάσεις ή επιφυλάξεις για την ικανότητα ή την εντιμότητα των μελών του Δ.Σ. και εκφράζει την ελπίδα έστω και «την τελευταία στιγμή να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αντικατασταθούν τα μέλη του ΔΣ που έχουν εναντιωθεί στην πώληση του ΟΛΠ και θα τοποθετηθούν νέα απόλυτης επιλογής του ΤΑΙΠΕΔ.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας στην «Εφ.Συν» έχει ως εξής:

«Η πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ, να συγκαλέσει αύριο Γενική Συνέλευση των Μετόχων και να προχωρήσει στην αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της Ο.Λ.Π. Α.Ε., είναι αδικαιολόγητη. Ιδιαίτερα μάλιστα, σε αυτήν τη μεταβατική για τον Ο.Λ.Π. κρίσιμη περίοδο.
Η σημερινή σύνθεση του Δ.Σ. της Ο.Λ.Π. Α.Ε., αποδεδειγμένα έχει εξασφαλίσει συνδυαστικά, την εγκυρότητα, την αποτελεσματικότητα, τη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα και την υπευθυνότητα. Άλλωστε, ουδέποτε διατυπώθηκαν ενστάσεις ή επιφυλάξεις, για την ικανότητα ή την εντιμότητα των μελών του Δ.Σ.
Η πρόσφατη ομόφωνη απόφασή τους, για την ανάγκη να εκφραστεί η γνώμη του Δ.Σ. για τη Σύμβαση Παραχώρησης -γνώμη που ουδέποτε ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ- όχι μόνο δε μπορεί να αποτελέσει αιτία απαξίωσης, αλλά αντιθέτως, καταξιώνει το δημοκρατικό ήθος και την ευθύνη των μελών του Δ.Σ.
Είναι αδιανόητο να «τιμωρούνται» άνθρωποι, γιατί στάθηκαν όρθιοι και αξιοπρεπείς… Στον Πειραιά και στο αναπτυξιακό του μέλλον, τέτοιοι χειρισμοί δεν προσφέρουν καμιά βοήθεια.
Όταν μάλιστα, δύσκολα μπορούν να διεκδικήσουν τεκμήρια ουσιαστικής νομιμοποίησης.
Θέλω να πιστεύω και εύχομαι, έστω την τελευταία στιγμή, να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις».

Ανακοίνωση Γ. Ανωμερίτη

Στο μεταξύ, σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή του ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης κάνει λόγο για «υπονομεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ» στην πορεία του ΟΛΠ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Ανωμερίτη έχει ως εξής:

   Παρά τις υπονομεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ο ΟΛΠ Α.Ε. παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 23,8% το 2015.
Το Λιμάνι του Πειραιά, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα 2015, που ενέκρινε στις 29 Μαρτίου 2016 το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε.:
?    Είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση, χωρίς ζημιές τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης.
?    Δεν έχει λάβει δάνεια από το Δημόσιο, ούτε χρηματοδοτείται από αυτό.
?    Τα ταμειακά του διαθέσιμα ανέρχονται σε 61 εκ. ευρώ.
?    Δεν υφίστανται συναλλαγματικοί κίνδυνοι.
?    Διαθέτει σε ισχύ Συμβάσεις Παραχώρησης, των οποίων τα έσοδα το 2020 θα ανέρχονται σε 125 εκ. ευρώ ετησίως.
?    Διαθέτει τεχνογνωσία και εκπαιδευμένο προσωπικό εκπληρώνοντας όλες τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία.
   Αυτό το λιμάνι των 2.500 χρόνων Ιστορίας το ΤΑΙΠΕΔ, ως “όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της Εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδας” κατά την άποψη της καθηγήτριας κ. Αλίκης Μαραγκοπούλου και την αναφορά του κ. Ιωάννη Δραγασάκη το 2013 στη Βουλή, επιχειρεί να ξεπουλήσει μέσα από πρωτοφανείς στα χρονικά της παγκόσμιας λιμενικής βιομηχανίας διαδικασίες.
   Από το 2010 έχω εγγράφως, προς όλες τις Κυβερνήσεις, υποστηρίξει ότι η Ανάπτυξη θα έρθει μέσα από μεταρρυθμίσεις και συνεργασίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μεταρρυθμίσεις όμως δε γίνονται με το ξεπούλημα όλων των μετοχών του δημοσίου σε έναν και μόνο ιδιώτη, με τη μετατροπή του κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό μονοπώλιο και μάλιστα σε ένα φθίνον Χρηματιστήριο, σε τιμή ευκαιρίας.
   Η επιχειρούμενη από το ΤΑΙΠΕΔ πώληση του ΟΛΠ Α.Ε. δεν θα ολοκληρωθεί ομαλά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο μέλλον για το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί δεν ακολουθήθηκαν τα ελάχιστα λογικά βήματα μιας ιδιωτικοποίησης που είναι:
1.    Συγκρότηση Συστήματος Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής για όλα τα λιμάνια.
2.    Δημιουργία “Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων”, ως οργάνου απελευθέρωσης της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών. Το κρατικό “ανέκδοτο” που ονομάζεται ΡΑΛ από το 2013 παραμένει ανενεργό.
3.    Διαχωρισμός  της Αρχής Λιμένος (Port Authority) από τις επιχειρηματικές λειτουργίες του (Operation).
4.    Προσέλκυση Κεφαλαίων μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων για περαιτέρω αξιοποίηση υποδομών ή υπηρεσιών των λιμένων.
5.    Διασύνδεση των Λιμένων με τις Πόλεις και τις Τοπικές Κοινωνίες.
6.    Νέα Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – Λιμένων με όρους ανταγωνιστικότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και διαφάνειας.
7.    Διασφάλιση θέσεων εργασίας μέσα από ένα “αποθετήριο εργασίας”, όπως γίνεται σε όλα τα διεθνή λιμάνια.
   Κανένα Μνημόνιο ή Πρόγραμμα δεν ζήτησε πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. Η αναιτιολόγητη  απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι προϊόν πολιτικοοικονομικών διαπλοκών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα με έγγραφό του προς τη Βουλή ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Η έξοδος από το στυγνό εισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ θα επέλθει μέσα από τη Δικαιοσύνη, τα Ευρωπαϊκά Όργανα και τη Βουλή.

http://pireas2day.gr/02,33,24147,00.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: