Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Κανένα «φως» για τα εργασιακά στα λιμάνια
 
 
Πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους ώστε συνδράμουν και να εξασφαλιστούν σταθερές εγγυήσεις υπέρ των εργαζόμενων μετά την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ κάνουν, με κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

«Θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, εκτός από πράξη δικαιοσύνης, αποτελεί στέρεο έδαφος για την αναπτυξιακή πορεία των δύο λιμανιών και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο και χρήσιμο να βοηθήσουν οι πάντες», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί.

Μέχρι τώρα, πάντως, φαίνεται ότι δεν έχει βρεθεί «κοινός τόπος» με τη Cosco και γι’ αυτό, όπως έχει επισημάνει το Pireas2day.gr, στο νέο κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης Δημοσίου- ΟΛΠ η αναφορά για τα εργασιακά είναι «θολή».

Ειδικότερα, στο νέο κείμενο, που το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκρίνει, την Τρίτη 31/5, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετοχών  για τα εργασιακά αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

5.11 «Ο ΟΛΠ θα απασχολεί και θα διατηρεί επαρκές σε αριθμό και κατάρτιση εργατικό δυναμικό, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνει εγκαίρως (…) όλες τις ευθύνες, τα καθήκοντα (…) που απορρέουν από την παρούσα Σύμβαση. (…) Επιπλέον ο ΟΛΠ θα λαμβάνει κατάλληλα μέτρα, για να διασφαλίζει ότι το προσωπικό του είναι εξοικειωμένο με τις υποχρεώσεις του ΟΛΠ βάσει της παρούσας Σύμβασης.  Ανά πάσα στιγμή, ο ΟΛΠ θα διατηρεί ένα ασφαλές, αποδοτικό και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας. Δίχως να περιορίζεται η γενική εφαρμογή των ανωτέρω, ο ΟΛΠ θα συμμορφώνεται με όλες τις διατάξεις και απαιτήσεις των εφαρμοστέων νόμων και κανονισμών σχετικά με την απασχόλησης, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και με την υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας».
5.12 «Ο ΟΛΠ θα επιδιώκει να συμπεριφέρεται από κάθε ουσιαστική άποψη ως συνετός και υπεύθυνος εργοδότης και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας».

Αποτελεί σοβαρό θέμα το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε καν για ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων για τη Cosco και πολύ περισσότερο για τη φύση των εργασιακών σχέσεων για να μη γεμίσει ο Πειραιάς με… νοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Ολόκληρη η δήλωση των υπουργών Γ. Κατρούγκαλου και Θ. Δρίτσα έχει ως εξής:

«Υπό το φως των εξελίξεων και αξιολογώντας τα αιτήματα/ανησυχίες των εργαζομένων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης δηλώνουμε ότι σταθερή βούληση και επιδίωξη των συναρμοδίων Υπουργών και της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας στον Ο.Λ.Π και στον Ο.Λ.Θ στο "νέο περιβάλλον", με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η προσπάθεια για την εξασφάλιση σταθερών εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων θα συνεχιστεί.
Θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, εκτός από πράξη δικαιοσύνης, αποτελεί στέρεο έδαφος για την αναπτυξιακή πορεία των δύο λιμανιών και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο και χρήσιμο να βοηθήσουν οι πάντες».

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία του και την Τρίτη πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα.

http://pireas2day.gr/02,46,24534,00.aspx 

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΎΡΙΕ συνδικαλιστά των λιμενεργατών
η απεργία σας ξέρετε θα μου στοιχίσει αρκετά χρήματα γιατί θα εκτελωνίσω το εμπόρευμα μου με αυξημένο φπα .Πείτε μου φτάιω εγώ και οι άλλοι επαγγελματίες που αγωνιούμε για το μεροκάματο Ο δρίτσας και ο τσίπρας ξέρεις δεν θα πάθει τίποτα αυτοί είναι βολεμένοι.Τους συνανθρώπους σας πλήτετε,αυτό είναι κρίμα .και φυσικά αν χρεωθώ με παραπάνω φέσια θα είμαι ισοβίως εναντίον σας
Γεωργιος Παπακωνσταντίνου Εμπορος

oceanos είπε...

Προφανώς επειδή δεν είχαμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε είπαμε να κάνουμε μια απεργία για να ταλαιπωρήσουμε τους εδώ και χρόνια ταλαιπωρημένους επαγγελματίες.
Τρελαθήκαμε και χωρίς λόγο χάνουμε μεροκάματα και ένσημα.
Κάτι δεν μου πάει καλά.

Ανώνυμος είπε...

ρε σεις εσείς δεν αγκαλιάζατε τον τσιπρα
τώρα μην μιλάτε
και αν θέλετε να σας γράψω και εσάς δωρεάν στο hotspot των εξαπατημένων ψηφοφόρων του σύριζα
και ενα χρόνο απεργία να κάνετε είναι μάταιο

Ανώνυμος είπε...

Καποιο τραγουδακι για να μας φτιαξει το κεφι με την συνεχιζομενη -απεργια των "εργατοπατερων" λιμενεργατων των 3500 ευρω τον μηνα που χρεωνουν την ελλαδα με 3.500.000 ευρω καθε ημερα!

Παγωσε η τσιμινιερα
Κι'απεξω απο την πυλη
Λιμενεργατες μπλεχτηκαν με απεργοσπαστες

Προχωρησε η μερα
Και τοριξαν στην λουφα
Και ενσημα τους κολλαγε το ΙΚΑ

Καραβια φορτωμενα
Προβλητες φορτωμενες
Λιμενεργατες καθονται με τσεπες γεμισμενες

Οκταωρο με λουφες
το Κινο μεσα στην τσεπη
Στοιχημα Λοττο και Τζοκερ στην αλλη τσεπη

Καζινο και λαχεια
Σ'αυτα μονο πιστευουν
Θρησκεια τους ειναι το χρημα

Το παιζουν φουκαραδες
με ρετιρε και χρημα
ν'αρπαξουν πιο πολλα απο την Κινα

Σανιδα που τη θελουν
και μαλιστα βρεμενη
οι αχορταγοι εργατες μας οι λυσσασμενοι



Ανώνυμος είπε...

Εάν οι εργαζόμενοι και οι έμποροι είχαν οικοδομήσει ένα ενιαίο μέτωπο για δράσεις από κοινού,γιατί όλοι θα πάθουν ζημιά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ,τότε δεν θα γκρινιάζανε οι έμποροι για τον αυξημένο ΦΠΑ ούτε οι ΟΛΠίτες θα φτάναν στο σημείο να χάνουνε το ''σπίτι'' τους και να ζητάνε από τον φορετό νέο ιδιοκτήτη να τους αφήσει να τον υπηρετούνε.
Έτσι διασπάται η κοινωνία και διευκολύνονται τα παράσιτα,οι λίγοι, άλλοι στο να κρατάνε τις καρέκλες τους και άλλοι στο να κάνουν πλιάτσικο σε ότι φτιάχτηκε με το αίμα και τον ιδρώτα των πολλών.Αν δεν αλλάξουμε μυαλά και δεν συνεργαστούμε όλοι, τα πράγματα θα χειροτερεύουν συνέχεια για τους πολλούς.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Παπακωνσταντίνου το λιμάνι είναι σχεδόν άδειο.Η απεργία δεν έγινε ξαφνικά, και οι περισσότεροι παραλήπτες φρόντισαν και πήραν τα εμπορεύματα τους.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε στιχουργέ! Τι λε ρε,τι ταλεντάρα εισαι΄συ!Πότε με το καλό θα βγάλεις δίσκο;

Ανώνυμος είπε...

Φανταστικοί στίχοι,τραγουδιάρα-παλαματζού είσαι;