Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Cosco και ΤΑΙΠΕΔ στα δίχτυα των Panama Papers για τον ΟΛΠ

Άμεση παρέμβαση Εισαγγελέα για λεπτομερή έλεγχο των οικονομικών της θυγατρικής της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά από το 2009 έως σήμερα (η μητρική της οποίας βρίσκεται στις... Βερμούδες!)

 

  
Νέο θέμα προέκυψε για τις σχέσεις ΤΑΙΠΕΔ – ΟΛΠ – Cosco από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Με τη δημοσίευση των Panama Papers από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIS) ήρθαν στην επιφάνεια έγγραφα της Mossack Fonseca, από τα οποία προκύπτουν ότι η Cosco Hong Kong Group είχε συστήσει εξωχώριες εταιρείες στις Παρθένους Νήσους με ρήτρες «ανωνυμίας», κάτω από τις οποίες κρύβονται μη νόμιμα περιουσιακά στοιχεία και συναλλαγές.
Έτσι στα Panama Papers βρέθηκαν 4 εταιρείες μεσάζοντες της Cosco που δημιουργούν μέσω Mossack εξωχώριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Cosco (HK) Group Ltd, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ ξεπούλησε για ευτελές τίμημα το 67% των μετοχών του ΟΛΠ μόλις πρόσφατα. Η δε εταιρεία αυτή με τη σειρά της έχει δημιουργήσει 6 εξωχώριες θυγατρικές, η δε μητρική της η Cosco International Holdiugs Ltd άλλες 7 εταιρείες. Μια πάλι εξ αυτών η Cosco Hong Kong Shipping Ltd έχει πάλι δημιουργήσει μέσω Mossack την εξωχώρια Golden view Inuestment Ltd, η οποία μεταξύ άλλων 4 θυγατρικών ίδρυσε και την εξωχώρια εταιρεία στις Βερμούδες Cosco Pacific Investment Holdings Ltd, η οποία το 2009 μέσω της θυγατρικής της (100%) PCT (ΣΕΠ ΑΕ) σύνηψε την πρώτη επί ΝΔ συμφωνία παραχώρησης με τον ΟΛΠ ΑΕ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Cosco μητέρα είναι μια τεράστια κρατική εταιρεία, η οποία διοικείται πάντα από ισχυρά στελέχη της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας!

Ήδη από το 2010 πολλά ακουγόντουσαν στην Ακτή Μιαούλη για εξωχώριες εταιρείες και μαύρα ταμεία, ιδιαίτερα όταν έγινε γνωστό ότι η Cosco Pacific ήταν εξωχώρια εταιρεία στις Βερμούδες. Με τα Panama Papers όμως ήρθαν τα πάνω κάτω. Όπως είναι γνωστό η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, ποσοστό που ούτε η «τρόικα» τόλμησε ποτέ να ζητήσει να πουληθεί, βγήκε στον αέρα στις 5 Μαρτίου 2014. Από τα Panama Papers προκύπτει ότι στις 11 Μαρτίου 2014, η Cosco (HK) Group στην οποία κατακυρώθηκε το ξεπούλημα του ΟΛΠ, υπέγραψε μυστική συμφωνία με ρήτρα ανωνυμίας, ώστε να μην μπορούν να εμφανισθούν τα ονοματεπώνυμα των πραγματικά δικαιούχων. Με δεδομένο ότι ήδη έχουν αποκαλυφθεί σκάνδαλα διαφθοράς στην Cosco, που οδήγησαν σε καθαιρέσεις κορυφαία στελέχη ακόμη και του ΚΚΚ, τίθεται πλέον όχι οικονομικό, αλλά και τεράστιο πολιτικό θέμα για τη σημερινή κυβέρνηση, αφού όλη η μεθόδευση κατακύρωσης του ξεπουλήματος του ΟΛΠ στην εταιρεία αυτή έγινε από τη σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία με τις παράνομες διαδικασίες που ακολούθησε ούτως ή άλλως εμπλέκεται.

Αυτή τουλάχιστον η κυβέρνηση μπορεί να είχε πολλές «αυταπάτες», να έκανε πολλά «Βαρουφάκεια» λάθη, να αθέτησε υποσχέσεις και να αποδέχθηκε Μνημόνια, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί σοβαρή οσμή σκανδάλου. Δυστυχώς το ΤΑΙΠΕΔ και ο πρόεδρος του ενέπλεξαν ακόμα και τον πρωθυπουργό στο show που έκαναν στο Μαξίμου και το Ζάππειο για το ξεπούλημα του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco Hong Kong, η οποία σήμερα εμφανίζεται να παίζει παιχνίδια με εξωχώριες εταιρείες και συμφωνίες ανωνυμίας. Γι’ αυτό για την αποκάλυψη της αλήθειας:

Πρώτον, θα πρέπει να δοθεί άμεση εισαγγελική εντολή για τη διερεύνηση του σκανδάλου ΤΑΙΠΕΔ – COSCO. Δεύτερον, να ανασταλεί κάθε διαδικασία για την οριστικοποίηση του ξεπουλήματος του ΟΛΠ στην Cosco (ΗΝ). Τρίτον, να διαταχθεί, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης 2009, εξονυχιστικός οικονομικός έλεγχος στη θυγατρική της Cosco Pacific, από διεθνή ελεγκτικό οίκο, η οποία από το 2009 μέχρι σήμερα λειτουργεί υπό τον τίτλο ΣΕΠ ΑΕ στον Πειραιά.

Φυσικά στον όλο σκηνικό εμπλέκονται πλέον και όλοι οι τότε διοικούντες (το 2014) το ΤΑΙΠΕΔ, οι υπουργοί Οικονομικών και Ναυτιλίας, τα υπόγεια του Μαξίμου κ.λπ., οι οποίοι οφείλουν και αυτοί για να μη θεωρηθούν συνένοχοι να απαιτήσουν τώρα την εισαγγελική ειδική παρέμβαση για τα θέματα αυτά και να απαιτήσουν (όπως και ο κ. Μητσοτάκης) το πάγωμα των διαδικασιών του ξεπουλήματος, το οποίο όπως σημειώνουν γνώστες της Ακτής Μιαούλης, αν τυχόν έρθει στη Βουλή θα γίνει σεισμός… 
  


http://www.paron.gr/v3/new.php?id=95837&colid=37&catid=27&dt=2016-05-15%200:0:0