Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΟΛΠ Α.Ε. τιμάει το Νικηφόρο Βρεττάκο





- Ο ΟΛΠ Α.Ε. τιμάει το Νικηφόρο Βρεττάκο με μια ποιητική και μουσική βραδιά,
την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του γιου και ποιητή Κώστα Βρεττάκου και της Αλίκης Καγιαλόγλου.


Τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο αποφάσισε να τιμήσει το Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ σε ειδική ποιητική βραδιά, η οποία θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ Α.Ε., την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19:00. Η εκδήλωση γίνεται σε στενή συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σπάρτης και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Όπως είναι γνωστό το 2012 έχει ανακηρυχθεί από το ΕΚΕΒΙ ως “έτος Βρεττάκου”, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Η απόφαση για την τιμητική αυτή εκδήλωση ελήφθη λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του ποιητή με τον ΟΛΠ Α.Ε.: Η γυναίκα του Καλλιόπη, υπήρξε υπάλληλος του ΟΛΠ, αγωνίστρια κατά τη διάρκεια της κατοχής, κατά των κατακτητών και πρωτοπόρος συνδικαλίστρια στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Απολύθηκε από τον ΟΛΠ το 1954 “λόγω κοινωνικών φρονημάτων”. Η οικογένεια Βρεττάκου για ένα διάστημα έζησε σε χώρο, που της παραχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην οδό Καραϊσκου, στον Πειραιά.
Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει και θα μιλήσει για τη ζωή τους στον Πειραιά ο γιος του ποιητή κ.Κώστας Βρεττάκος, θα μιλήσουν επίσης ο καθηγητής Πανεπιστημίου φιλόλογος κ.Γιώργος Ανδρειωμένος, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ και συγγραφέας κ. Θανάσης Βαλτινός, ενώ θα μιλήσουν και θα απαγγείλουν ο ποιητής κ. Αντώνης Φωστιέρης και ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Στην ποιητική βραδιά θα συμμετάσχει απαγγέλλοντας και τραγουδώντας μελοποιημένα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου η κ. Αλίκη Καγιαλόγλου.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την Αλίκη Καγιαλόγλου η οποία θα αφηγηθεί, θα διαβάσει ποιήματα και θα τραγουδήσει μελοποιημένη ποίηση του Ν. Βρεττάκου.
Όπως έχει καταγραφεί στο Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ, η γυναίκα του ποιητή Καλλιόπη εργαζόταν στον ΟΛΠ μέχρι το 1954 οπότε και απολύθηκε για λόγους “κοινωνικών φρονημάτων”. Η οικογένεια Βρεττάκου έζησε στα παλιά γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων (στην οδό Καραΐσκου), ενώ ο ποιητής εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πειραιά το 1955 με δήμαρχο τον Δημήτρη Σαπουνάκη. 


 marinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: