Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Παραχωρήσεις για ΟΛΠ- ΟΛΘ έρχονται από Κίνα


Kαθοριστικές συνομιλίες για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και ίσως άλλων δύο ή τριών περιφερειακών λιμανιών αναμένεται να έχει στην Κίνα η κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η αίσθηση ότι το πρωθυπουργικό ταξίδι θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα για ΟΛΠ και ΟΛΘ, έχει εδραιωθεί τις τελευταίες μέρες στα υψηλά κλιμάκια των δύο εταιριών..

Η κυβέρνηση θα έχει συγκεκριμένες επαφές τόσο με τους επικεφαλείς του ομίλου της Cosco για τον Πειραιά  όσο και με άλλες κινεζικές εταιρίες που έχουν εμφανίσει ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ορισμένα από τα περιφερειακά λιμάνια.

Επιλογές

Οι ίδιες  πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κλίμα το οποίο θα αποκομίσει θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η μορφή ή οι μορφές ιδιωτικοποίησης που θα επιλέξει για τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και οι οποίες όπως τονίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους θα υλοποιηθούν στη συνέχεια μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών όπως συνέβη στην περίπτωση της παραχώρησης στη Cosco του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης θα παρουσιάσει τα βήματα που έχουν γίνει σε νομοθετικό επίπεδο και τον πενταετή σχεδιασμό της χώρας για την αξιοποίηση των λιμανιών.

Κοντέινερ

Πάντως το ενδιαφέρον της Cosco εστιάζεται σχεδόν κατ αποκλειστικότητα στην τόνωση της δραστηριότητας της στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά. Αυτό το στοιχείο, λέγεται ότι θα αποτελέσει και τη βάση των συζητήσεων για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ είτε μέσω πώλησης μετοχών είτε μέσω παραχωρήσεων δραστηριοτήτων. Οι Kινέζοι φέρονται να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το 60% με 65% του οργανισμού έναντι ενός συνδυασμένου τιμήματος της τάξεως του 1 δις ευρώ αλλά δεν φαίνεται να θέλουν μαζί με αυτό το ποσοστό να πάρουν δραστηριότητες όπως για παράδειγμα είναι η ακτοπλοΐα.

Πηγή: imerisia.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως αυτό λέγεται διακρατική συμφωνία;;;
Κάτι μου θυμίζει αλλά δεν θέλω να το πιστέψω.

Ανώνυμος είπε...

μπορη να μασ φανε αλλα αυτα που χρστανε 8ατα πληροσουνε με το παραηπανο το ακους νικολακη ηηηηη κημοσαστεεεε ρρεεεε

CooLis είπε...

''Ο Bruce Lee Ξαναχτυπά''...

CooLis είπε...

Το έχουμε ξαναδεί το έργο...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ.ΜΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΤΕ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟΟΟΟΟΟ. ΑΚΟΥΕΙ?
ΜΕ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΜΗ ΤΡΟΜΑΞΕΤΕ. ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΤΑ Ο ΘΕΙΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΕΙ... ''YES SER'' ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΟ