Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Στον «αέρα» η νέα σύμβαση ΟΛΠ- Cosco


Στον «αέρα» βρίσκεται η νέα σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με την Cosco για την επέκταση των δραστηριοτήτων των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να ακυρώσει την καινούργια συμφωνία των δύο πλευρών.

Η Επιτροπή αμφισβητεί ευθέως τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, δηλώνει ότι πληροφορήθηκε ατύπως και μέσω φημών το θέμα και ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση εντός 20 εργάσιμων ημερών. Ταυτόχρονα, «ναρκοθετεί» εκ των προτέρων την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του κεντρικού λιμανιού της χώρας, κάνοντας λόγο για «μεροληπτικές» κινήσεις που δημιουργούν συνθήκες μονοπωλιακών καταστάσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Σχετικό υπόμνημα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα που φέρει την υπογραφή του Αλέν Αλέξις, επικεφαλής του Τμήματος Ανταγωνισμού (όπου προΐσταται ο Χοακίν Αλμούνια), επισημαίνει:

«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν γνώση της επιστολής σας της 17ης Ιουλίου 2013, με την οποία οι Αρχές σας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την εκκρεμούσα υπόθεση και ότι οι Αρχές της χώρας σας θα ενημερώνουν την Επιτροπή εν ευθέτω χρόνω, σε περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση.

Πρόσφατα μάθαμε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρικής εταιρείας της Cosco Pacific Ltd, σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης. Φαίνεται ότι μια νέα, δηλαδή τροποποιημένη, σύμβαση παραχώρησης μπορεί να έχει υπογραφεί από τα κόμματα τις τελευταίες ημέρες.

Εν όψει των εξελίξεων αυτών, θα επικροτούσαμε μια δήλωση αναπαραγωγής πληροφοριών εξηγώντας όλα τα ζητήματα που διακυβεύονται. Ειδικότερα, ζητάμε ευγενικά από τις Αρχές σας να επιβεβαιώσουν ότι μια νέα σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη και να υποβάλουν αυτή τη νέα σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων όλων των τροποποιήσεων και παραρτημάτων της Επιτροπής. Εάν νέα σύμβαση δεν υπογράφηκε ακόμη, ζητάμε από τις Αρχές σας να υποβάλουν στην Επιτροπή την τελική έκδοση του σχεδίου της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης ώστε να υπογραφεί.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή των ελληνικών Αρχών στο αίτημα παροχής πληροφοριών με ημερομηνία 1η Ιουλίου 2013, έως την οποία οι Αρχές σας δεν έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει πραγματικές απαντήσεις. Παρακαλούμε να βρείτε την αίτηση παροχής πληροφοριών την 1η Ιουλίου 2013 ως παράρτημα της παρούσας επιστολής.

Θα εκτιμούσα να λάβω διευκρινίσεις για τα παραπάνω ζητήματα εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της παρούσας επιστολής».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η επιστολή της Κομισιόν εστάλη τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ η συμφωνία υπεγράφη την Παρασκευή 30 Αυγούστου και μάλιστα έγινε με πλήρη επισημότητα, αφού στον Πειραιά κατέβηκε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά. Της κινεζικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Μα Ζε Χούα, επικεφαλής της Cosco στην Ελλάδα.

Πηγη: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: