Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Γιορτή Ρεμπέτικου στον Πειραιά


Ο Δήμος Πειραιά, τιμώντας το ρεμπέτικο που γεννήθηκε και ταυτίστηκε με την πόλη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, διοργανώνει την «1η Γιορτή Ρεμπέτικου» στον Πειραιά, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Διονυσίου. Στην «1η Γιορτή Ρεμπέτικου» θα πραγματοποιηθεί ένα μοναδικό ταξίδι στα μονοπάτια του ρεμπέτικου τραγουδιού, στις μουσικές των ρεμπετών, που έζησαν και εμπνεύστηκαν στον Πειραιά, τις οποίες θα παρουσιάσουν σημαντικοί σύγχρονοι μουσικοί, λάτρεις και μελετητές του ρεμπέτικου. Η ατμόσφαιρα της εποχής θα αναβιώσει με φόντο τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στον Άγιο Διονύση, μια εμβληματική περιοχή για την περιθωριακή ρεμπέτικη ζωή, δίπλα στους τεκέδες που ακούστηκαν οι πρώτοι ήχοι του απαγορευμένου τότε μπουζουκιού. Στο πλαίσιο της γιορτής, θα πραγματοποιηθεί στα παλιά βαγόνια, έκθεση φωτογραφιών των τριών μεγάλων ρεμπετών Μάρκου Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη. Θα παρουσιαστούν και τα εξώφυλλα των πρώτων δίσκων που ηχογραφήθηκαν με την ετικέτα «ρεμπέτικο», σε ένα «ταξίδι» στην εποχή που οι άνθρωποι του περιθωρίου δημιούργησαν ένα μοναδικό μουσικό είδος, αφήνοντας μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά στον Πειραιά. Την «1η Γιορτή Ρεμπέτικου» στον Πειραιά, θα παρουσιάσει ο ηθοποιός κ. Ρένος Χαραλαμπίδης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Ακολουθεί το πρόγραμμα των συναυλιών
 Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 18.00 - 20.00 «Σμυρναίικα» με τους: Μάριο Παπαδέα (σαντούρι, τραγούδι), Φώτη Βεργόπουλο (μπουζούκι), Κωστή Κωστάκη (κιθάρα).
20.00 - 22.00 «Γιάννης Παπαϊωάννου» με τον Αντώνη Παπαϊωάννου και τους: Άντζελα Ορφανού (τραγούδι), Θοδωρή Λίζο (μπαγλαμάς, τραγούδι),Βαγγέλη Κονταράτο (κιθάρα), Χρήστο Πετεβή (βιολί).
 22.00 - 24.00 «Βασίλης Τσιτσάνης - Από το περιθώριο στην αποδοχή», με τους Άλκη Μαύρο (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι), Στέφανο Μαγουλά (μπουζούκι), Ανθούλα Μίχου (τραγούδι), Χρήστο Μανιφάβα (κιθάρα).
 Σάββατο 12 Οκτωβρίου 18.00 - 20.00 «Το πειραιώτικο ρεμπέτικο - η πειραιώτικη σχολή», με τους: Νίκο Αθανασάκη (κιθάρα), Νίκο Αυγουστίδη (μπουζούκι, τραγούδι), Μάνο Κεχαγιά (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι), Αρτέμη Δισκάκη (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι).
 20.00 - 22.00 «Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Στέλιο Βαμβακάρη και τους: Εβελίνα Αγγέλου (τραγούδι), Μιχάλη Δήμα (μπουζούκι), Στέφανο Μαγουλά (κιθάρα).
 22.00 - 24.00 «Τα ρεμπέτικα της κιθάρας» με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τους: Ιφιγένεια Ιωάννου (τραγούδι), Δημήτρη Παππά (κιθάρα), Γιώργο Τσαλαμπούνη (κιθάρα).
 Έκθεση Παρασκευή - Σάββατο 18.00 - 24.00 Φωτογραφικό αρχείο για τους Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Βασίλη Τσιτσάνη, εξώφυλλα των πρώτων δίσκων του ρεμπέτικου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: