Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Έφερε αποτελέσματα ο αγώνας των εργαζομένων της COSCO - Εξόρμηση του ΠΑΜΕ
Δημοσίευση: Σάβ, 19/07/2014 - 12:46
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 19/07/2014 - 13:14

Τις πρώτες επιτυχίες είχε ο αγώνας των εργαζομένων της COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά.
Μέχρι το πρωί του Σαββάτου συνέχισαν να απέχουν από την εργασία τους,  παρά την ολονύκτια προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, τις απειλές και τους εκβιασμούς.
Τελικά, μετά από συνάντηση που είχαν με τη διεύθυνση της εταιρείας, αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων και ότι δεν θα κάνει καμιά απόλυση. Παράλληλα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ίδρυση σωματείου και ήδη έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν είναι τα εξής:
  • Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ιδιότητα λιμενεργάτη, εκτός από αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχο σεμινάριο, κάτι που θα γίνει το Σεπτέμβρη, οπότε και θα δουλεύουν όλοι με σύμβαση λιμενεργάτη.
  • Αύξηση στο μεροκάματο, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί σε νέα συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα με την εργοδοσία.
  • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
  • Επίδομα εναερίτη και επικινδυνότητας.
  • Μόνιμη παρουσία τραυματιοφορέα στο χώρο, που θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος.
  • Δημιουργία επιτροπής για θέματα υγιεινής και ασφάλειας.  
ΠΑΜΕ: Nα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Το πρωί του Σαββάτου η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ έκανε εξόρμηση στους εργαζόμενους της COSCO, για να εκφράσει αλληλεγγύη στον αγώνα τους.
Σε ανακοίνωση της επισημαίνει: Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά στηρίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων που δουλεύουν στις προβλήτες διαχείρισης της COSCO. Εργατών που αγωνίζονται για να έχουν ΣΣΕ, να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα βαρέα και ανθυγιεινά, να αμείβονται για τις υπερωρίες και την εργασία Σαββάτου – Κυριακής, να καταβάλλονται τριετίες, να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα, να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές και μια σειρά άλλα δίκαια αιτήματα που διεκδικούν.
Το εργασιακό «γκέτο» της COSCO που είναι το πρότυπο «ανάπτυξης» για την κυβέρνηση, σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη πάνω στα εργασιακά συντρίμμια και στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων για να αυξάνουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια.
Το 2013, η COSCO και ο βασικός της εργολάβος, η DIAKINISPORTS.A. έβγαλαν πάνω από 25 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη τη στιγμή που συντρίβονταν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO, με μισθούς πείνας και συνθήκες δουλειάς κόλασης.
Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που επιδιώκουν να επιβάλουν σε κάθε χώρο δουλειάς μονοπώλια και ΕΕ καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν.
Απάντηση πρέπει να είναι η ενότητα των εργατών, η πάλη για όσα σήμερα έχουν ανάγκη για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για την υπεράσπιση του συνόλου των δικαιωμάτων της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να υπερασπιστούν τον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και ενάντια στην πολιτική της βίας, της τρομοκρατίας.
Με ισχυρή οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει η προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και να δυναμώσει η πάλη για νέες κατακτήσεις».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: