Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

STOP από το Ελεγκτικό στον φιλικό διακανονισμό
 
Απόφαση- βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρεί ότι δεν είναι σύννομο το αποτέλεσμα του «φιλικού διακανονισμού» ανάμεσα στον ΟΛΠ και στην θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε, την Πέμπτη και κοινοποιήθηκε ήδη στα εμπλεκόμενα μέρη (ΟΛΠ, ΣΕΠ, Υπουργείο Ναυτιλίας) και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ΣΕΠ ΑΕ κατέθεσε αμέσως αίτηση αναίρεσης, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις του ΟΛΠ.

Η αίτηση αναίρεσης της ΣΕΠ ΑΕ αναμένεται να προσδιοριστεί να συζητηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες του Pireas2day.gr η απόφαση- σταθμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπεισέρχεται σε θέματα ουσίας του σχεδίου «φιλικού διακανονισμού» και καταλήγει ότι είναι μη σύννομο το συγκεκριμένο σχέδιο, αποδεχόμενο ουσιαστικά τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των εργαζόμενων αλλά και τα αναφερόμενα σε γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο φιλικού διακανονισμού είχε απορριφθεί, ξανά, από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά για τυπικούς λόγους.

Μετά από μια καθυστέρηση, που προκλήθηκε από αντιρρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, το κείμενο εστάλη ξανά στο Ελεγκτικό Συνέδριο με κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ του ΟΛΠ για να εκδοθεί η νέα απόφαση.

Όπως είναι γνωστό το σχέδιο «φιλικού διακανονισμού» συντάχθηκε μετά από αίτημα της ΣΕΠ ΑΕ και προβλέπει το «πάγωμα» του εγγυημένου ανταλλάγματος, που οφείλει να καταβάλει η θυγατρική της Cosco για την προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων με αντάλλαγμα να κατασκευάσει και το δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ (σ.σ. έχει κατασκευάσει το ανατολικό τμήμα).

Από την πλευρά της Cosco έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο η έγκριση του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» για να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών της, το αίτημα της κινέζικης εταιρείας και μάλιστα, όπως έχει πει ο υπουργός Ναυτιλίας προτίθεται να συμπεριλάβει τις επενδύσεις στον υπολογισμό του προσφερόμενου τιμήματος. Με δύο λόγια, η ΣΕΠ ΑΕ με μια επένδυση θα καλύψει και το εγγυημένο αντάλλαγμα αλλά και το τίμημα για την εξαγορά του ΟΛΠ…..

Να σημειωθεί ότι για το θέμα έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του το ΤΑΙΠΕΔ καθώς θεωρεί πως εάν γίνει δεκτό το αίτημα της ΣΕΠ ΑΕ η κινέζικη εταιρεία αποκτά κυριαρχικό ρόλο στο λιμάνι και δεν θα πάρει μέρος στον εν εξελίξει διαγωνισμό καμία άλλη εταιρεία.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενου του φιλικού διακανονισμού είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη έρευνα για το θέμα των προνομίων της ΣΕΠ ΑΕ κατά την εξαγορά της προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ του Πειραιά

Pireas2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια: