Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Βγαίνει και επίσημα η απόφαση της ΕΕ για Cosco
 
 
Από μέρα σε μέρα αναμένεται- και η επίσημη- ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβάλλει στην ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της Cosco, να επιστρέψει στο Δημόσιο τα χρήματα, που έχει καρπωθεί, από τις φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, τις οποίες είχε λάβει με ειδική ρύθμιση στο νόμο, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ποσό, που καλείται να καταβάλει η θυγατρική της κινέζικης εταιρείας προς το Δημόσιο υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια € για τα 5 χρόνια λειτουργίας της στον Πειραιά. Ωστόσο, ο ακριβής υπολογισμός θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έχει γράψει το Pireas2day.gr (για να διαβάσετε την ανάρτηση πατήστε εδώ) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές, που δόθηκαν στην κινέζικη εταιρεία είναι αντίθετες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρέπει άμεσα να σταματήσουν και να επιστραφούν τα χρήματα στο Δημόσιο.

Η ισχύς της απόφασης ξεκινάει από την δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Ωστόσο, μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση στο θέμα ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση εάν συζητήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην Κίνα.

Έγκυρες πηγές έλεγαν ότι η απόφαση αυτή είναι άμεσα εκτελεστή. Μπορεί να προσβληθεί με έφεση μόνο από το Δημόσιο- και όχι από την Cosco- αλλά μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της έφεσης τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν και να σταματήσει η εφαρμογή των φοροαπαλλαγών. Σε διαφορετική περίπτωση, η «καμπάνα» θα έρθει για το Δημόσιο.

Στο μεταξύ και ενώ φαίνεται ότι παράγοντες του Πειραιά προετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικό σχήμα, το οποίο θα πάρει ρόλο «την επόμενη μέρα» στην διαχείριση του λιμανιού (για να διαβάσετε την ανάρτηση του Pireas2day.gr πατήστε εδώ), οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνουν.

Ειδικότερα, την Τρίτη εξέδωσαν ανακοινώσεις η Οργάνωση Μελών Δικηγόρων Πειραιά του ΣΥΡΙΖA και η συνδικαλιστική παράταξη «ΜΕΤΑ».

Η ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Δικηγόρων Πειραιά στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Νωποί είναι ακόμα οι  πολύμηνοι αγώνες  της Πειραϊκής κοινωνίας (εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, αυτοδιοικητικά και πολιτικά σχήματα, με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λ.π.) προκειμένου να αποτραπεί η απόφαση της μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για  ιδιωτικοποίηση  του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Νωπές είναι ακόμα οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προγραμματικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τον δημόσιο χαρακτήρα των Λιμανιών της χώρας.

Ως κεραυνός λοιπόν εν αιθρία, έπεσε στην Πειραϊκή κοινωνία και στο πανελλήνιο η  δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης  Γ. Δραγασάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο, περί πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου 67,67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. αλλά και των υπόλοιπων λιμανιών. Για τη δήλωση αυτή δεν υπάρχει ακόμα επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης.

Η Ο.Μ. Δικηγόρων Πειραιά  του  ΣΥΡΙΖΑ που  έχει  πρωτοστατήσει μεταξύ των άλλων και  σε νομικές ενέργειες  κατά της πώλησης των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., συντάσσοντας την προσφυγή της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, της ΟΜ.Υ.Λ.Ε, του ?ικηγορικού Συλλόγου και των Επιμελητηρίων του Πειραιά στο ΣτΕ  κατά της πώλησης των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.,

ΔΗΛΩΝΕΙ
-      ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

-      ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΟΛΠ ,

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
-         ΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ
-         ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, και ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ».

Η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης «ΜΕΤΑ» έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε στον πυρήνα της πιο σκληρής ταξικής και πολιτικής μάχης των τελευταίων ετών, και για να βγούμε νικητές, για να διανύσουμε τον αγώνα δρόμου της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ανασυγκρότησης του λαού μας, πρέπει να τη δώσουμε αποφασιστικά.
Σε αυτό το τοπίο της πολιτικής σύγκρουσης, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα,  παραμένουν ακλόνητοι στη μάχη κατά των ιδιωτικοποιήσεων και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της χώρας.
Δεν πρόκειται να αποδεχτούν και να νομιμοποιήσουν καμία λογική ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, θα αντισταθούν σε κάθε προοπτική που ανοίγει πόρτες σε τέτοια ενδεχόμενα.
Για τους εργαζομένους και τα συνδικάτα, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο παραίτησης και απεμπόλησης των σκληρών και μεγάλων αγώνων που έδωσαν μαζί με τη κοινωνία, μετατρέποντας σε παλλαϊκό αίτημα τη μάχη κατά των ιδιωτικοποιήσεων, την  αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και στη περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.
Θα υπερασπιστούμε την απόφαση των εργαζομένων και του λαού μας, να σταματήσει η λεηλασία του ελληνικού λαού και να οικοδομήσουμε την εργασία, την οικονομία, την κοινωνία προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων, ενάντια στα μεγάλα οικονομικά αρπακτικά που καραδοκούν σαν «γύπες» να κατασπαράξουν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και τη δημόσια περιουσία του λαού μας.
Ο ΟΛΠ  ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ- ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣhttp://pireas2day.gr/02,33,19225,00.aspx 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτη φορα αριστερα ψεμματα πολλα

CooLis είπε...

''Παγκόσμια Πρωτοτυπία''

Ανώνυμος είπε...

Αυτούσιο από το σημερινό κείμενο του Υπουργείου Οικονομικών προς το Euroworking Group.
"The Government has already begun toplace privatizations on a sound basis, both legally and in terms of incorporating them into a broader development plan. HRDAF management had been revamped and the tender process that was interrupted by the elections has been re-started, e.g.in the case of Port Authority of Piraeus"
(http://s.protagon.gr/resources/toolip/doc/2015/04/02/listav.pdf)
Ζητούνται αγγλομαθείς Συριζαίοι να το μεταφράσουν.
Από ότι φαίνεται ο κ. Δρίτσας μόνο από τα τσακώνικα μπορεί να μεταφράσει...

CooLis είπε...

Πρώτη ιδιωτικοποίηση ο ΟΛΠ, με μετοχική συμμετοχή το Δημόσιο

Ανώνυμος είπε...

http://fimotro.blogspot.gr/2015/04/blog-post_295.html