Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Το τουρκικό «Γουάντα Α» κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας προσπάθησε να ξεφορτώσει, αλλά...

Η αλληλεγγύη στους απεργούς ΟΛΠ έδιωξε το πλοίο από Σκαραμαγκά

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Απρόσιτη για τα πλοία μεταφοράς conteiners έχουν καταστήσει την προβλήτα IV των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι λιμενεργάτες.

Εκπρόσωποι διεθνών μεταφορικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ προβληματίζονται για την επομένη της παραχώρησης
Το εργατικό μπλόκο έγινε μετα την απόφαση της διοίκησης του ΟΛΠ να χρησιμοποιήσει χώρους των ναυπηγείων ως αποθήκες για αποσυμφόρηση του εμπορευματικού σταθμού Ν. Ικονίου, όπου έχουν στοιβαχτεί περισσότερα από 40.000 conteiners για την εσωτερική αγορά και άλλα 5.000 προς εξαγωγή.

Με την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων στα ναυπηγεία, των συναδέλφων τους στο εμπορικό λιμάνι της Ελευσίνας και του σωματείου «Τρίαινα» οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ απέκλεισαν από την περασμένη Δευτέρα την προβλήτα των ιδιωτικών ναυπηγείων, όπου είχε καταπλεύσει, προφανώς με εντολή της διοίκησης του ΟΛΠ ή του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, το υπό τουρκική σημαία «Γουάντα Α», φορτωμένο με 500 conteiners. Κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας (ορίζει ρητά ότι οι φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων γίνονται μόνο από λιμενεργάτες των λιμανιών υποδοχής) το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου προσπάθησε να ξεφορτώσει με ίδια μέσα. Τους απέτρεψαν όμως οι λιμενεργάτες και οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, οι οποίοι χθες εμπόδισαν και τον κατάπλου άλλου πλοίου μεταφοράς conteiners, που κατευθύνθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου.

* Στο μέτωπο της αντιπαράθεσης των εργαζομένων με την κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις των δύο εμπορευματικών σταθμών -ΟΛΠ, ΟΛΘ- οι πρώτοι (2.000 υπάλληλοι και λιμενεργάτες) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους (αποχή από υπερωρίες και εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες), ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο διαγωνισμός «παραχώρησης» των ΣΕΜΠΟ θα έχει ολοκληρωθεί εντός του εξαμήνου.

Αυτό όμως θεωρούν αμφίβολο και αδύνατο, εφόσον συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, εκπρόσωποι διεθνών μεταφορικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για τα δύο εθνικά εμπορικά λιμάνια, οι οποίοι προβληματίζονται και για την επομένη της παραχώρησης, οπότε οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν με συνθήκες της αγοράς.

Αναβολή δίκης λόγω... Ασφαλιστικού

* Αναβλήθηκε η αυριανή εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Πειραιά της έφεσης του ΟΛΠ κατά της απόφασης που έκρινε νόμιμες τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, λόγω της αποχής των δικηγόρων Πειραιά (για το Ασφαλιστικό) μέχρι το τέλος του μήνα.

* Με αφορμή την απόπειρα φορτοεκφόρτωσης conteiners στον Σκαραμαγκά, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας κατήγγειλε την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΛΠ «για προσφυγή σε πρωτοφανείς και παράνομες μεθοδεύσεις».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: