Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ξανά στο τραπέζι των Βρυξελλών η απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών

Ξανά στο τραπέζι των Βρυξελλών η απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά, που είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων από το 2001 στα σωματεία των λιμενεργατών και η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει τελικά υλοποιηθεί, επιστρέφει και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στη συνάντηση διαβούλευσης που έγινε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των υπεύθυνων των κρατών-μελών για τις εθνικές λιμενικές πολιτικές.

Στο ζήτημα αυτό είχε αναφερθεί πριν από περίπου ένα μήνα, την ημέρα που οι λιμενεργάτες όλης της Ευρώπης απεργούσαν, ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Ν. Γεωργίου και είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επαναφέρει το θέμα.

Μια σωστή πρόβλεψη διά στόματος του συνδικαλιστή, καθώς ήδη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος επίτροπος για τις Μεταφορές, Σ. Κάλλας, έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να καταλήξει έως το 2013 σε ένα σύνολο προτάσεων που θα «επιτρέψει στους ευρωπαϊκούς λιμένες να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί ο ρόλος τους για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες, που από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Θ. Πάλλης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών προχώρησαν σε μια κατ' αρχήν αποτίμηση της προσέγγισης που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2007-2011) και σε ανταλλαγή απόψεων για τους κύριους άξονες, τους οποίους καλείται να καλύψει η Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για τις μεταφορές.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι εν λόγω άξονες, οι οποίοι πρωτοδιατυπώθηκαν στη Λευκή Βίβλο για τις μεταφορές που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβάνουν και την «ενίσχυση της πρόσβασης στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών» που παραπέμπει στην κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών που απέρριψε δύο φορές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η διαδρομή της απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών (φορτοεκφόρτωση, καβοδεσία, προβλήτες ελλιμενισμού κ.ά.) ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, όταν στις 18 Νοεμβρίου του 2003 έπειτα από μια ψηφοφορία-θρίλερ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε με ψήφους 229 κατά, 209 υπέρ και 16 αποχές την κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών. Είχαν προηγηθεί για τρία χρόνια δυναμικές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών σε όλη την Ευρώπη.

Στις 13 Οκτωβρίου 2004, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέφερε την πρόταση της οδηγίας την οποία υποστήριζαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς κοντέινερ. Στις 18 Ιανουρίου του 2006 με ψήφους 523 υπέρ, 120 κατά και 25 αποχές οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια σειρά από τροπολογίες οι οποίες καθιστούσαν ανενεργή την οδηγία.

papastat@enet।gr

Πηγή : Ελευθεροτυπία

6 σχόλια:

oceanos είπε...

Κυρ-Νίκο έχεις την εντύπωση ότι η απελευθέρωση ότεν γίνει θα μας βρει εργαζόμενους στο λιμάνι;

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να ξερα κυρ Μήτσο τι θα μπορούσε να γίνει στ αλήθεια ! Δεν ξέρουμε πως κοιμώμαστε και πως θα ξυπνήσουμε ! Θα το παλέψουμε όμως ρε αδερφάκι όπως και όσο μπορούμε. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε ρε γαμώτο ;Μακάρι αύριο να ξεσηκωνόμασταν όλοι οι εργαζόμενοι και να τρίβαμε στα μούτρα τους όλα αυτά που μας έχουν φορτώσει και μας φοτρώνουν καθημερινά...Δυστυχώς όμως μένουμε ακόμα στα ευχολόγια ενώ θα πρέπει να έχουμε ήδη περάει στις πράξεις ! Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού μκαι το πήδημα ! ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ !

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΠΗΔΗΜΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΛΑΞΤΕ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Σωστά Νικόλα μου.....Άντε λοιπόν μπροστάρης και σε ακολουθούμε!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΗ ΡΟΔΟ ΤΗ ΧΑΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα!! πολύ καλό