Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η κλήρωση

 

Κατά καιρούς, γίνονται χιλιάδες αναλύσεις για το τι συμφέρει την Ελλάδα να συμβεί στις άλλες χώρες. Αναλύσεις για το ποιος πρόεδρος θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να εκλεγεί στις αμερικανικές εκλογές, ποιο κόμμα θα μας συνέφερε να υπερισχύσει στις γερμανικές εκλογές κλπ.
Αυτές τις ημέρες, με αφορμή την εξέγερση των Τούρκων πολιτών, έχω διαβάσει άπειρες αναλύσεις για το τι συμφέρει την Ελλάδα να συμβεί στην Τουρκία.
Οι αναλύσεις για την επικράτηση των ισλαμιστών ή των κεμαλιστών πάνε σύννεφο. Ούτε που τους περνάει από το μυαλό πως αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία μπορεί να σημαίνει πως ένα μέρος της τουρκικής κοινωνίας αμφισβητεί όλο το υπάρχον πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας.
Βέβαια, στο παρελθόν, έχουν ακουστεί τρομερά πράγματα για το τι συμφέρει την Ελλάδα, όπως τότε με τους βομβαρδισμούς στη Σερβία, όπου, ενώ οι τηλεοράσεις είχαν γεμίσει με εικόνες ανθρώπων με χυμένα μυαλά, κάποιοι έλεγαν χαρωποί πως, μετά τον πόλεμο, οι Σέρβοι θα αναθέσουν σε ελληνικές εταιρείες την ανοικοδόμηση της χώρας τους επειδή είναι αδέρφια μας.
Το περίεργο είναι πως αυτοί που με μεγάλη ευκολία σχολιάζουν αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες –και δίνουν μάλιστα και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν αυτές οι χώρες- δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τίποτα απ’ αυτά που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Και βέβαια, σοκάρονται από την βιαιότητα και την απανθρωπιά των Τούρκων αστυνομικών σε βάρος των Τούρκων διαδηλωτών αλλά, από την άλλη, θα σε μαλώσουν αν πεις μπάτσους τους μπάτσους που ανοίγανε κεφάλια στο Σύνταγμα και ψηφίζουν Χρυσή Αυγή.
Όλα αυτές οι αναλύσεις για το τι συμφέρει την Ελλάδα να συμβεί σε άλλες χώρες –και, κυρίως, τις γειτονικές χώρες- μου θυμίζουν πολύ τις κληρώσεις των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων για τα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Πριν την κλήρωση, οι υπεύθυνοι των ομάδων και οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να εντοπίσουν τον αντίπαλο που θεωρούν πιο αδύνατο, και να τον χαρακτηρίσουν ιδανικό για την ομάδα μας.
Κανείς δεν ασχολείται με το γεγονός πως η δική μας ομάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες και πως, αν δεν βελτιωθεί, είναι καταδικασμένη να αποκλειστεί.
Εύχονται από μέσα τους να πέσουν όλα τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τις ξένες ομάδες, για να κατακτήσει η ελληνική ομάδα το κύπελλο.
Δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν οι αναλύσεις για το τι συμφέρει την Ελλάδα να συμβεί σε άλλες χώρες, αφού, ούτως ή άλλως, αυτό που θα γίνει στις άλλες χώρες δεν θα το αποφασίσουμε εμείς.
Εδώ δεν αποφασίζουμε τι θα γίνει στη χώρα μας, θα αποφασίσουμε τι θα γίνει στις άλλες χώρες;
Επίσης, δεν καταλαβαίνω ποιον Έλληνα συμφέρει η μια ή η άλλη εξέλιξη σε μια άλλη χώρα ή ακόμα και στη δική μας χώρα. Δεν είμαστε το ίδιο όλοι οι Έλληνες. Δεν είμαι και πολύ σίγουρος πως αυτό που συμφέρει τον Λάτση συμφέρει και εμένα.
Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς –και έχουμε χρέος να το κάνουμε- είναι να βελτιώσουμε την δική μας χώρα.
Αντί να ψάχνουμε τι συμφέρει την Ελλάδα να συμβεί στην Τουρκία, ας δούμε επιτέλους τι συμφέρει την Ελλάδα να συμβεί στην Ελλάδα.
Γιατί έχω την υποψία πως αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα δεν μας συμφέρει. Βέβαια, δεν ξέρω τι έχει να πει και ο Λάτσης.
Δυστυχώς, πολλοί Έλληνες –αντί να προσπαθούν και να εργάζονται για την βελτίωση της δημοκρατίας μας και της ζωής μας- εύχονται να καταστραφούν και οι άλλες χώρες.
Προφανώς, αυτό οφείλεται σε κακεντρέχεια, μικροαστισμό, επαρχιωτισμό και βαριά αμορφωσιά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η λογική του ηττημένου. Που θα αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο. Και θα βλέπει μια ζωή τις άλλες ομάδες από τον καναπέ. Πριν του τον πάρουν. Μαζί με το σπίτι.

πιτσιρίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: