Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

«Τρίτη άποψη» για τον ΟΛΠ…

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014
olp limani_airphoto
• Η πρόταση του Β. Μιχαλολιάκου για το πρώτο λιμάνι
Τρεις θέσεις πλέον έχουν καταγραφεί επίσημα μετά και τη χθεσινή τοποθέτηση του Δημάρχου Πειραιά Β. Μιχαλολιάκου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου μεταξύ των άλλων ζητημάτων της πόλης εξετάστηκαν και θέματα που αφορούν στο λιμάνι.
Έτσι μετά την άρνηση ιδιωτικοποίησης που υποστηρίζει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις και τις δηλώσεις του υπεύθυνου αναπτυξιακής πολιτικής του κόμματος και βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη περί «Γαλλικού μοντέλου» στη συνεδρίαση του ΣΕΒΒΕ , ο Δήμαρχος Πειραιά διατύπωσε την άποψη-θέση ότι οι μετοχές του ΟΛΠ θα πρέπει να ανήκουν στη Δήμο ο οποίος και δεν τις πουλάει.

Ειδικότερα τόνισε τα ακόλουθα:
«Για εμάς το καθεστώς λειτουργίας του ΟΛΠ είναι επίκαιρο από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Για εμάς είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που έχει η πόλη του Πειραιά, ο Δήμος του Πειραιά και που οφείλει να λύσει.

Δήμος και λιμάνι είναι ένα, μία πόλη. Όχι δύο καθεστώτα. Το λιμάνι είναι Πειραιάς, όπως είναι η πλατεία Κοραή, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο. Η άποψή μας είναι ότι οι μετοχές πρέπει να ανήκουν στο Δήμο, στους Δήμους, στην Περιφέρεια, στην Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η άποψή μας.Ασφαλώς γνωρίζουμε να σεβόμαστε και το Σύνταγμα και τους κανόνες λειτουργίας του πολιτεύματος. Το πολίτευμα έχει και Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού και Β΄ βαθμού Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει Βουλή, έχει Κυβέρνηση. Άρα το λιμάνι είναι δικό μας, είναι της πόλης.
Θέλουμε τις μετοχές και εμείς τις μετοχές δεν τις πουλάμε. Μαζί με αυτό, αν θέλετε, είναι τι ανταποδοτικά έχει η πόλη του Πειραιά από τη λειτουργία του λιμανιού, που επιβαρύνεται από τις επισκέψεις των Ελλήνων, που θέλουν να ταξιδέψουν με την ακτοπλοΐα ή των φίλων της χώρας, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα μέσω του Πειραιά και της κρουαζιέρας.
Το νομικό καθεστώς που ισχύει είναι «μηδέν».
Και γιατί να έχει ο ΟΛΠ όλες αυτές τις εκτάσεις;
Τί θέλει να ανήκει η Παγόδα στον ΟΛΠ; Είναι λιμενική δραστηριότητα;
Τί θέλει να ανήκει η Πολιτιστική Ακτή στον ΟΛΠ; Είναι λιμενική δραστηριότητα;
Τι θέλει να ανήκει το Παλατάκι στον ΟΛΠ, σε μια πόλη που δεν έχει αθλητικές εγκαταστάσεις; Είναι λιμενική δραστηριότητα; Ασφαλώς όχι.

Αυτά τα θέματα ελπίζω ότι θα τα λύσουμε. Μετά από τρία χρόνια πολύ σκληρού αγώνα, σε κάθε συνάντηση με κάθε αρμόδιο αφού τα αναδείξαμε ίσως για πρώτη φορά. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνώριζε ποτέ ότι το 2% του τζίρου του ΟΛΠ πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Το αναδείξαμε.
Το πρώτο είναι : το έδαφος, η έκταση, η περιουσία. Το δεύτερο είναι : τα χρήματα ανά επιβάτη ή ανά όχημα που αφορά και την κρουαζιέρα. Το ποσοστό επί του ακαθαρίστου επί του τζίρου και θέλω να πιστεύω ότι με τη θέση του Δημάρχου για μη πώληση των μετοχών, να συμφωνεί στο σύνολό του το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μια ομοφωνία την οποία θέλω να την μεταφέρω και στην κυβέρνηση και στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ και στους εργαζόμενους. Αλλά λέω ότι δεν μας αρκεί αυτό. Η υγιέστερη πηγή χρηματοδότησης του Δήμου είναι το λιμάνι του, όπως είναι και η Μαρίνα Ζέας.
Πιστεύω ότι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε χωρίς κορόνες. Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πολεμάω για κάτι που πιστεύω ότι είναι δίκαιο. Αν κάτι πιστεύεις ότι είναι δίκαιο στο τέλος βγαίνεις νικητής.»

Πηγή: theseanation.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: