Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΡΙΤΣΑ

China Daily: Η νέα κυβέρνηση σταματάει τα σχέδια της Cosco στον Πειραιά -Τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση

China Daily: Η νέα κυβέρνηση σταματάει τα σχέδια της Cosco στον Πειραιά -Τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση
Μπορεί να μην υπήρξε επίσημη, κεντρική ανακοίνωση επί του θέματος, ωστόσο τα μηνύματα που έλαβαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι για τα σχέδια της Cosco στον Πειραιά δεν είναι και τα πλέον θετικά. Όπως αναφέρει η China Daily, η νέα κυβέρνηση σταματάει την πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην Κίνα.
Σημειώνει πως η πρώτη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Ναυτιλία, Θοδωρή Δρίτσα είναι ενδεικτική. Ο κ. Δρίτσας αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης είπε για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά πως «η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού».
Η εφημερίδα σημειώνει πως η συμφωνία για το λιμάνι (ήτοι η σχεδιαζόμενη πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ) θεωρείται ένα καλό παράδειγμα της συνεργασίας των δύο χωρων και είχε μπει στα σκαριά επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, με την Cosco να διατρανώνει πως η επέκτασή της στο λιμάνι θα δημιουργούσε πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, προεκλογικά ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει πως θα σταματήσει την πώληση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας και μέσα σε αυτά εντάσσονται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δύο θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους Κινέζους, καθώς εδώ και καιρό έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον τους να εμπλακούν σε περίπτωση πώλησης.
Όπως σημειώνει γι' αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την ελληνική πρωτεύουσα -και όχι μόνο- και είχε εντατικές συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά, βάζοντας σε ράγες τις επόμενες κινήσεις και των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: