Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τέλος βάζει η Κομισιόν στα προνόμια της Cosco
 
Η…. αναμενόμενη «βόμβα» από τις Βρυξέλες έφτασε στον…. Πειραιά και δημιουργεί νέα δεδομένα στην παρουσία της Cosco Pacific Limited στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, την Δευτέρα, με μεγάλη καθυστέρηση, ότι η έρευνα, που είχε γίνει με αφορμή καταγγελίες της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και του πρώην νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

«Ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του φορέα εκμετάλλευσης του λιμένα,  Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (PCT) και στη μητρική της εταιρεία,  Cosco Pacific Limited (Cosco) παρέχεται στους δικαιούχους αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κανόνων  κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ».

Πηγές της ΟΜΥΛΕ έκαναν λόγο για δικαίωση ενός αγώνα, που ξεκίνησαν από το 2009 ενάντια στα προνόμια της Cosco και στην εκχώρηση της προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές και προτιμησιακή λογιστική μεταχείριση». Γι’ αυτό, σύμφωνα με την απόφαση:

•    «Οι εταιρείες πρέπει τώρα να εξοφλήσουν στο ελληνικό κράτος το πλεονέκτημα που έλαβαν.
•    Για να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, οι ελληνικές αρχές αναμένεται, επίσης, να σταματήσουν τη χορήγηση των εν λόγω πλεονεκτημάτων στη PCT από τώρα και στο εξής».

Όπως έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τα φορολογικά πλεονεκτήματα περιέχονται στο άρθρο 2 του νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε, από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η αρχική σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ στην θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες αφορούν φορολογικά πλεονεκτήματα, τα οποία  χορηγήθηκαν στην παραχωρησιούχο μετά τη διαδικασία του διαγωνισμού και συνδέονται με διάφορες φορολογικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Η Επιτροπή αξιολόγησε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

1.    Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων?

2.    ευνοϊκές διατάξεις όσον αφορά την επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ?

3.    μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό?

4.    επιλογή μεταξύ 3 μεθόδων απόσβεσης?

5.    απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος εταιρειών για αγαθά, έργα και υπηρεσίες που παρέχονται στην PCT εκτός Ελλάδος από εταιρείες ή κοινοπραξίες εκτός Ελλάδος, σε περίπτωση διμερούς φορολογικής συμφωνίας?

6.    απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου επί συμφωνιών δανειοδότησης, καθώς και οποιασδήποτε συμπληρωματικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου?

7.    απαλλαγή από φόρους, τέλη χαρτοσήμου, συνεισφορές και τυχόν δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων για τις συμβάσεις μεταξύ δανειστών των δανειακών συμβάσεων βάσει των οποίων μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές?

8.    απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου για κάθε οικονομική αντιστάθμιση που καταβάλλεται από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στην PCT, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης?

9.    προστασία που προβλέπεται στο νομοθετικό διάταγμα 2687/53 για την επένδυση της σύμβασης παραχώρησης?

10.    απαλλαγή από τους κανόνες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο.

 http://pireas2day.gr/02,33,18131,00.aspx

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Που εισαι ρε ΔΡΙΤΣΑ με τους παρατρεχαμενους σου?
Ωραια η υπουργικη καρεκλα.