Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Αγκυροβολημένο το πλοίο με τις βόμβες
29/1/2009

Το γερμανικό πλοίο Wehr Elbe που θα μεταφόρτωνε τα κοντέϊνερς με τις βόμβες προς το Ισραήλ στο λιμάνι του Αστακού, βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά σε κάποιο σημείο της Μεσογείου με κλειστά όλα τα συστήματα εντοπισμού του και υπό την άγρυπνη προστασία σκαφών του αμερικανικού ναυτικού.
Το ταξίδι του ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου 2008 από τη Β. Καρολίνα με προορισμό τον Αστακό μετά από σύμβαση ναύλωσης με την Military Sealift Command του Ναυτικού ΗΠΑ και το φορτίο των πυρομαχικών προρίζονταν για το Άσντοντ του Ισραήλ.
Η επιχείρηση μεταφόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων στον Αστακό ματαιώθηκε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από το protothema online, τις «διαψεύσεις» που ακολούθησαν και το διεθνή σάλο που προκλήθηκε.
Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Τόμας Κλερ δήλωσε μόλις χθες ότι το Wehr Elbe παραμένει αγκυροβολημένο μεσοπέλαγα αναμένοντας οδηγίες από το αμερικανικό ναυτικό που αναζητά νέο τρόπο μεταφοράς των βομβών στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία μέσα στα εμπορευματοκιβώτια υπάρχουν και οι απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου η χρήση των οποίων παραβιάζει το διεθνή νόμο.
Η εκπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος στην επιτροπή άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου, Ίνγκε Χέγκερ, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο για γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία να μεταφέρει όπλα σε χώρα που τα χρησιμοποιεί εναντίον πολιτών.
Αν και οι Αμερικανοί έχουν ισχυριστεί ότι το φορτίο θα αποθηκευτεί σε δικές τους βάσεις στο Ισραήλ, υπάρχουν διμερείς συμφωνίες που επιτρέπουν τη χρήση του και από τον Ισραηλινό στρατό.
Η Χέγκερ ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης όμως το αίτημα απερρίφθη από την επιτροπή επειδή το πλοίο δεν φέρει σημαία Γερμανίας, όμως εντύπωση προκαλεί η δήλωση του Τόμας Κλερ ότι η εταιρεία δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των κοντέϊνερς καθώς δεν διαθέτει έγγραφα λεπτομερούς περιγραφής.
ΠΗΓΗ: protothema.gr
Του Χάρη Μπότσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: