Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ


Η άφιξη του κινέζου προέδρου της COSCO cpt. Γουέι Τζιανφού, στον Πειραιά και την Αθήνα (πιθανότατα στις 19 Ιανουαρίου), αναμένεται να σφραγίσει με πιο επίσημο τρόπο την είσοδο των κινέζων σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώνοντας έτσι πολλές αναλύσεις (όπως και του Portnet.gr) που εξ αρχής επεσήμαιναν το γεγονός πως η επιμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να υλοποιηθεί η σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ με την COSCO για τον ΟΛΠ, οφειλόταν πρωτίστως στην προσδοκία της νέας κυβέρνησης να αναπτύξει ευρύτερη συνεργασία σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς με την Λ. Δ. της Κίνας.

Ο κινέζος αξιωματούχος θα συναντηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, κ. Γ. Ανωμερίτη, και την ΥΠΟΙΑΝ, κα. Λούκα Κατσέλη, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Από μόνο του το γεγονός λέει πολλά.

Από εκεί και έπειτα οι κινέζοι, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για συμμετοχή σε επενδύσεις, κάποιες απ’ τις οποίες συνδέονται ευρύτερα με τον τομέα της λιμενικής οικονομίας, ενώ κάποιες άλλες, σαφώς τον ξεπερνούν.

Καταρχήν, σε ότι αφορά τα λιμάνια, πέρα από την συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ – COSCO και ΣΕΠ για την λειτουργία του Προβλήτα ΙΙ, οι κινέζοι είναι διατεθειμένοι να μπουν στο βαλτωμένο project της ανάπλασης των Λιπασμάτων, αλλά και στην μετατροπή της «παγόδας» σε πολυτελές ξενοδοχείο, ή ακόμη και στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θριασίου Πεδίου – Ικονίου, που επίσης έχει «παγώσει».

Επιπλέον, πληροφορίες απ’ το οικονομικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον, όπως επίσης έχει ξαναγραφτεί, για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από κρατικές τράπεζες της Κίνας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημοσίου ελλείμματος, που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ακόμη είναι πάντοτε «ανοικτό» το ζήτημα της προσέλκυσης κινέζων τουριστών, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον των κινέζων για τον χώρο του real estate με αξιοποίηση καταρχήν δημοσίων ακινήτων ή και Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, των οποίων την εκχώρηση με τον έναν ή άλλον τρόπο, φαίνεται να εξετάζει σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα.


PORTNET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: