Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΓΙΕ ΜΟΥ ΣΩΣΤΗ ΣΩΣΕ ΜΕ

 
 
 
Θετική και σε νέες επενδύσεις στον ΟΛΠ η κινεζική Cosco
Τι λέει στην «Κ» ο κάπτεν Φου Τσιένγκτσιοου για τα επόμενα σχέδιά του
Της Κατερινας Σωκου
Συναντήσαμε τον κάπτεν Φου Τσιένγκτσιοου στον προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, κατά την εγκατάσταση μιας εκ τις τριών καινούργιων γερανογεφυρών Super Post Panamax που παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα.
Επόπτευε την πρόοδο των εργασιών, ώστε να ολοκληρωθούν με ασφάλεια – την οποία όπως μας είπε θεωρεί τη υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), την επένδυση της COSCO που διευθύνει στην Ελλάδα.
Παράλληλα, είχε στο μυαλό του το πλοίο που περίμενε να φορτώσει, και ήθελε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση: «Είμαστε μέρος μιας αλυσίδας, γι’ αυτό το πρόγραμμα πρέπει να τηρείται ρολόι. Πρέπει να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στους πελάτες μας για να μας προτιμούν».
Οι εργασίες ανακατασκευής του προβλήτα συνεχίζονταν απρόσκοπτα λίγο παραπέρα, για την ανύψωση του κρηπιδότοιχου και την ενίσχυση της αντοχής του προβλήτα. Πρόκειται για μία εργασία που όταν ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, θα αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 30%, καθώς επιτρέπει την εγκατάσταση των πλέον εξελιγμένων γερανογεφυρών μηχανημάτων πυκνής στοιβασίας και την αποδοτικότερη αξιοποίηση του χώρου.
Παρά την ύφεση, το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά οδεύει για ιστορικό ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Ο κάπτεν Φου προβλέπει ότι θα διακινηθούν 1,5 εκατ. TEU, τα οποία είναι ήδη περισσότερα από το ρεκόρ του 2007. Η αύξηση του διαμετακομιστικού εμπορίου επιβεβαιώνει τη στρατηγική της Cosco να επενδύσει στην αύξηση της δυναμικότητας του λιμανιού – ο κάπτεν Φου μιλά για υπερτριπλασιασμό της. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την κατασκευή άμεσα ενός μέρους του προβλήτα ΙΙΙ για την εξυπηρέτηση των πλοίων με ακόμη μεγαλύτερο βύθισμα, κάτι που θεωρεί ότι θα προσδώσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον ΣΕΠ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του προβλήτα ΙΙΙ, μία συμβατική υποχρέωση της Cosco που όπως μας διαβεβαιώνει ο κάπτεν Φου σκοπεύει να τηρήσει στο ακέραιο, θα αυξήσει τη δυναμικότητα του ΣΕΠ στα 3,7 εκατ. TEU (εμπορευματοκιβώτια) ετησίως.
Η προφανής ερώτηση, λοιπόν, είναι αν θα ενδιαφερόταν και για τον προβλήτα Ι που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ. «Αν η κυβέρνησή σας έχει ξεκάθαρη πολιτική και ανοίξει τη διαδικασία, μπορώ να πω εκ μέρους της Cosco ότι υπάρχει ενδιαφέρον». Δεν κρύβει πάντως την ανησυχία του για τις αντιδράσεις κάποιων κυβερνήσεων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι ενώ όλες αναζητούν την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, διστάζουν για λόγους πολιτικής. Οπως τονίζει, αυτό είναι λάθος, κάτι που αποδεικνύει και η επένδυση στην Ελλάδα: «Η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ από την έλευση της COSCO στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Η κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία της επένδυσης και έχει αλλάξει η στάση της κοινωνίας απέναντί μας. Απασχολούμε άλλωστε περισσότερους από 700 εργαζομένους. Στην αρχή ανησυχούσαν ότι θα φέρουμε εργαζόμενους από την Κίνα, κάτι που δεν είναι αλήθεια, δεν έχουμε παρά επτά (7) Κινέζους. Επρεπε να αποδεχτούμε το δικό σας πολιτισμό, κι εγώ ως Κινέζος προσπαθώ να εξηγήσω τον δικό μας. Μπορεί η κουλτούρα μας να είναι διαφορετική, αλλά και οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία. Προκειμένου να ανταποκριθούμε όμως στο ζήτημα της αμοιβαίας αποδοχής, πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας. Κάθε χώρα που θέλει να αναπτυχθεί, να αλλάξει, πρέπει να ανοίξει την καρδιά της».
Στην αίθουσα συνεδριάσεων, μας δείχνει τις φωτογραφίες από την επίσκεψη των δύο πρωθυπουργών, του Ελληνα Γιώργου Παπανδρέου και του Κινέζου Γουέν Τζιαμπάο, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, εκτιμώντας ότι ο ΣΕΠ δεν ενώνει μόνο τις δύο κυβερνήσεις, αλλά και τους λαούς των δύο χωρών. «Είμαστε μία εταιρεία, και ενδιαφερόμαστε βέβαια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας, αλλά προκειμένου να το κάνουμε αυτό πρέπει επίσης να ενδιαφερόμαστε και για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας», τονίζει. Πίσω στις εργασίες της γερανογέφυρας, εργαζόμενοι και κάποιοι πελάτες παρακολουθούν από απόσταση το γεγονός. «Σήμερα όλοι είναι χαρούμενοι. Ρωτήστε όποιον θέλετε!», μας λέει περήφανος.
«Πώς θα ξεπεράσετε τις δυσκολίες»«Αν συνεχίσετε να επιδιώκετε τη σταθερότητα και επιμείνετε στις ιδιωτικοποιήσεις, έχω την εμπιστοσύνη ότι η χώρα σας θα εξέλθει γρήγορα ισχυρότερη από τις δυσκολίες. Διότι σήμερα το χρέος είναι υπερβολικό, και αν έχει κανείς μεγάλο χρέος πληρώνει πολλά σε τόκους, συμφωνώ λοιπόν με την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το προσωπικό και τους μισθούς στο Δημόσιο». Οπως διαπιστώνει, «δυστυχώς αυτή την περίοδο αρκετοί δεν είναι πολύ ενεργητικοί στην εργασία τους. Κάποιοι αντί να εργάζονται, απλώς κάθονται και ζητούν υψηλότερους μισθούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει, διότι προκειμένου να απολαύσει κανείς τη ζωή του θα πρέπει να εργάζεται. Λυπάμαι διότι γνωρίζω ότι αυτά ίσως να μην ακούγονται ευχάριστα σε κάποιους». Σύμφωνα με τον Κάπτεν Φου, κάθε χώρα πρέπει να ζει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, και προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες της Ελλάδας θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ιδιωτικός τομέας. Θεωρεί όμως ότι αυτό δεν είναι δύσκολο: «η χώρα σας δεν είναι μεγάλη, και ένα μικρό σκάφος είναι εύκολο να αλλάξει κατεύθυνση. Για την Ελλάδα θα είναι πολύ εύκολο, αν η πολιτική σας είναι σωστή. Και η COSCO θα είναι εδώ, θα τιμήσει τον λόγο της και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: