Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Η Cosco έλαβε θέση διεκδίκησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας




Η θυγατρική της Cosco, Piraeus Container Terminal (PCT), διά στόματος του εμπορικού διευθυντή της, Τάσου Βαμβακίδη, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της χθεσινής πρώτης ημέρας του συνεδρίου του Εconomist, «17th Roundtable with the Government of Greece-Overcoming Stagnation-Re-Igniting Greeces Potential», που, πραγματοποιήθηκε, με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν», ο κ. Βαμβακίδης τόνισε ότι η Cosco ενδιαφέρεται για το λιμάνι του Πειραιά και ότι θεωρεί ως καλύτερη μέθοδο για να ευνοηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη, την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ. ΟΛΠ Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η PCT προχωρά σε νέες επενδύσεις, πέρα από αυτά που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον αυξημένο ανταγωνισμό από λιμάνια όπως η Τουρκία. Ο ίδιος είπε πως θα συνεχίσουν τις επενδύσεις, μέχρι ο Πειραιάς να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.

Η απογευματινή συνεδρία ήταν αφιερωμένη στην ελληνική λιμενική βιομηχανία, εν όψει της αναδιάρθρωσης της διοίκησης του λιμενικού συστήματος, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, έδωσε στοιχεία για τους λιμένες στην Ελλάδα, οι οποίοι, με βάση την πρόσφατη καταγραφή, ανέρχονται σε 1.114. Από αυτά τα λιμάνια, 922 είναι δημόσια, 186 είναι ιδιωτικά και 6 είναι στρατιωτικά. Ο κ. Μουτζούρης μίλησε για τις τεχνικές ελλείψεις που διαπιστώνονται και, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, με βάση στοιχεία του 2011, σε 93 λιμάνια είχαν καταγραφεί ελλείψεις σε ποσοστό έως και 53%. Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με ελλείψεις στην προστασία της λιμενολεκάνης, τον εξοπλισμό του λιμένα, την εξυπηρέτηση επιβατών, την οργάνωση και αστυνόμευση του λιμένα, αλλά και την εξυπηρέτηση των πλοίων νέας τεχνολογίας. Τόνισε, επίσης, τη σημασία των master plans και της προώθησης χερσαίων ζωνών. «Πρέπει να εξορθολογήσουμε τον αριθμό των λιμένων, διότι στο παρελθόν είχαν δοθεί πολλές άδειες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα βοηθήσουν.

Ευρωπαϊκή Οδηγία

Παράλληλα, τάξη στο χάος των παραχωρήσεων της Ε.Ε. στα λιμάνια, με πρόταση οδηγίας η οποία θα βγει εντός του 2013 στον «αέρα», θα επιχειρήσει να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του τμήματος Λιμενικής Πολιτικής και Ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δημήτρης Θεολογίτης, μιλώντας για τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των λιμένων και την επέκτασή τους.

Ο κ. Θεολογίτης εξήγησε ότι ο ρόλος του είναι να τοποθετήσει το λιμενικό σύστημα στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου υπάρχουν 1.200 διεθνείς εμπορικοί λιμένες. «Εχουμε προτείνει ένα νέο σύστημα για τα ευρωπαϊκής σημασίας λιμάνια», σημείωσε. Εξήγησε ότι υπάρχουν 80 λιμάνια εισόδου και εξόδου που εξυπηρετούν το εμπόριο στην Ευρώπη, η οποία αναγνώρισε τα λιμάνια ως σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα. «Τα λιμάνια είναι κινητήρες ανάπτυξης», πρόσθεσε ο κ. Θεολογίτης, σημειώνοντας όχι έχουν δημιουργηθεί διάδρομοι. Η Ελλάδα εξυπηρετείται από δύο (κι έχει τέσσερα λιμάνια και 21 comprehensive ports).

Ο κ. Θεολογίτης αναφέρθηκε, επίσης, στα διευρωπαϊκά δίκτυα και στη διευκόλυνση που παρέχουν στη διασύνδεση της Ευρώπης. Μίλησε για την πρόταση να επενδυθούν 26 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό δίκτυο και αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη ότι, έως το 2030, η ποσότητα των διακινούμενων αγαθών να αυξηθεί κατά 50%, δηλαδή, από 3,6 δισ. τόνους σήμερα, να πάμε στα 5,8 δισ. «Θέλουμε επενδύσεις κι ένα σταθερό νομικό πλαίσιο», τόνισε κλείνοντας την παρουσίασή του.

Δημιουργία master plan

Στην ανάπτυξη των λιμένων αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γιαννόπουλος.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι αυτό που λείπει είναι το λιμάνι διαμετακόμισης. Οπως υπενθύμισε, το έργο ξεκίνησε στο Τυμπάκι της Κρήτης, αλλά σταμάτησε και, κατά την άποψή του, πρέπει να τεθεί εκ νέου κάπου στη Ν. Ελλάδα.

Ο κ. Γιαννόπουλος έστειλε ένα μήνυμα σημειώνοντας ότι «απαιτείται λιγότερο κρατικοκεντρική νοοτροπία και πιο επιχειρηματική νοοτροπία σε σχέση με την ανάπτυξη των λιμένων». Τόνισε, επίσης, ότι η συνένωση λιμένων και οι ιδιωτικοποιήσεις λιμένων είναι «το κλειδί για να προχωρήσουμε στο μέλλον». «Το καλό είναι ότι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Ενα master plan για τους λιμένες είναι χρήσιμο, ενώ πρέπει να δίνει έμφαση στα πλεονεκτήματα θέσης της χώρας. Αυτή είναι η πρόταση για το άμεσο μέλλον.

Προς την Κεντρική Ευρώπη

Ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, από την πλευρά του, μίλησε για το όραμα της εταιρείας να μετατραπεί στο βασικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης. Οπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας, στόχος τους είναι να συνδέσουν το Αιγαίο με την Κεντρική Ευρώπη και την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα.

Σήμερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει την «πολυτέλεια» να «ονειρευτεί», όπως είπε, ο κ. Ζηλιασκόπουλος γιατί για πρώτη φορά ύστερα από 140 χρόνια παρουσίασε, το 2012, κέρδη και έχει πλέον τη δυνατότητα να επιδιώξει την επέκτασή της, μέσω νέων επενδύσεων. Η σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου δύο μήνες, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Hewlett Packard Hellas, Πυθαγόρας Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία με την Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπογράμμισε πως το επόμενο βήμα για να καταστεί ο Πειραιάς ένας «πύραυλος ανάπτυξης» για τη χώρα -όπως τον χαρακτήρισε- είναι να δημιουργηθεί ένα logistics cluster, το οποίο θα δώσει επιπλέον υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, και παράλληλα χώρους αποθήκευσης μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο.

Ο ίδιος, θέλοντας να τονίσει τα σημαντικά οφέλη που θα έχει κάτι τέτοιο για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι το λιμάνι του Ρότερνταμ αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της Ολλανδίας.

Συμβολή στο ΑΕΠ

Για τη μεγάλη συμβολή των λιμένων στο ΑΕΠ μίλησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Καμπάνης, διευθύνων σύμβουλος της Global Shipping and Ports Leader, Deloitte, που έδωσε έμφαση στις υποδομές, διότι χωρίς αυτές τα λιμάνια μας είναι σε μειονεκτική θέση. «Μπορούμε να γίνουμε ο κόμβος του παγκόσμιου δικτύου λιμένων», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Λιμένος Ηρακλείου, Γιάννης Mπρας, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν υλοποιήσει προκειμένου να έχουν οι επισκέπτες την απαραίτητη πληροφόρηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κρήτη, όπως το project city info on wheels, ειδικά apps για τα έξυπνα τηλέφωνα κ.λπ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/640412