Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Απεφεύχθη κυβερνητική κρίση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Ανέβαλε την εισήγηση για πώληση μετοχών έχοντας απέναντί του τη διοίκηση του λιμανιού και το ΠΑΣΟΚ
 
Στο παρά πέντε απεφεύχθη νέα ενδοκυβερνητική κρίση, αυτή τη φορά με αφορμή το μέλλον του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει το μελάνι» από την κρίση της ΕΡΤ, η οποία οδήγησε σε έξοδο από την κυβέρνηση τη ΔΗΜΑΡ, και τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πρόλαβαν και αποσόβησαν νέα κρίση την τελευταία στιγμή, ενώ τα προβλήματα στις ιδιωτικοποιήσεις διογκώνονται.
Από χθες το πρωί η αγορά ανέμενε τα δύο «γεγονότα» της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, ανέμενε τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ,   Γιώργος Ανωμερίτης, κατά τη γενική συνέλευση του ΟΛΠ στην οποία θα παρίστατο για πρώτη φορά εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ ως βασικός μέτοχος της εταιρείας. Σε μια γενική συνέλευση στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει να ορίσει δύο στελέχη του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ένα υψηλόβαθμο και ένα χαμηλόβαθμο.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ανωμερίτης έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ του μοντέλου των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκφρασθεί υπέρ της συνολικής εκμετάλλευσης του μεγάλου λιμανιού της χώρας, θέση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρεσβεύει και το Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, στις 3 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την εισήγησή του στην κυβέρνηση για το μέλλον του ΟΛΠ, με το σενάριο της πρότασης πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ να είναι το επικρατέστερο.

Αλλαγή ρότας
Ωστόσο, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, επικράτησε ψυχραιμία και η άποψη που εξέφρασαν χθες στη «Ν» πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι οποίες είχαν τονίσει ότι μόλις προχωρήσει στην εισήγησή του το ΤΑΙΠΕΔ θα κάτσουν τα τρία μέρη (ΤΑΙΠΕΔ, ΥΝΑ, ΟΛΠ) να δουν τα μοντέλα, τα υπέρ και τα κατά, και στο τέλος να αποστείλουν την άποψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση από την κυβέρνηση.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, χθες, από τη μία ο κ. Ανωμερίτης να επισημάνει στη γενική συνέλευση για άλλη μια φορά ότι το μοντέλο που θεωρείται επιτυχημένο παγκοσμίως είναι το μοντέλο παραχώρησης δραστηριοτήτων.
Από την άλλη, το ΤΑΙΠΕΔ αν και είχε ζητήσει να βάλει δύο μέλη του στο δ.σ. προτίμησε να τοποθετήσει μόνο την κα Αργυροπούλου, ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση αποφάσιζε να αναβάλει την εξέταση του θέματος του ΟΛΠ κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 3 το μεσημέρι.

Παραχωρήσεις
Υπέρ του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης των λιμανιών τάχθηκε και χθες στην ομιλία του ο κ. Ανωμερίτης, τα οποία, όπως σημείωσε, είναι μηχανές ανάπτυξης της οικονομίας.
«Τα λιμάνια στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης είναι από άποψη μετοχικής σύνθεσης κατά 90% δημοσίου μεικτού χαρακτήρα, κατά 7% πλήρως κρατικά και κατά 3% πλήρως ιδιωτικά», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Στα δημοσίου χαρακτήρα λιμάνια είναι δυνατό να παραχωρούνται δραστηριότητες ή χερσαίοι χώροι σε ιδιώτες».
Προσέθεσε, δε, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αμιγώς ιδιωτικά λιμάνια είναι μόνο το 2%.
Ο πρόεδρος του ΟΛΠ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προβλέψεις που κάνει το μνημόνιο ΙΙΙ για τον ΟΛΠ. «Είναι προφανές ότι στο μνημόνιο III (Ν.4093/2012) ουδεμία συγκεκριμένη μνεία πώλησης μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. καταγράφεται, όπως με ακρίβεια είχε καταγραφεί στο μνημόνιο Ι (Ν.3845/2010). Ολως αντιθέτως, όπως το μνημόνιο ΙΙΙ επιτάσσει η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να γίνει κυρίως μέσω παραχωρήσεων. Επομένως, τυχόν απόφαση πώλησης των μετοχών συνολικά του ΟΛΠ και ΟΛΘ  απαιτεί τροποποίηση του Ν.4093/2012», σημείωσε.

Ιδιωτικό μονοπώλιο
Τέλος, ο κ. Ανωμερίτης έβαλε στο παιχνίδι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα θέματα ανταγωνισμού, αφού όπως υπογράμμισε «κάθε διαδικασία πώλησης του συνόλου των μετοχών (74,1%) που βρίσκονται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ σε έναν και μόνο αγοραστή, θα μετέτρεπε το κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό μονοπώλιο, σχήμα που βρίσκεται έξω από τις αρχές και πρακτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ESPO και θα απορριφθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα». Και κατέληξε: «Φυσικά, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση, η οποία όμως, πέρα από άλλα, θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι ούτε η τρόικα του μνημονίου ΙΙΙ έθεσε θέμα πώλησης μετοχών».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ολα αυτα για να αποδειξει ο κ.Σταυριδης [ΤΑΙΠΕΔ] οτι δεν ειναι αποτυχημενος και μονο,και οχι το δημοσιο συμφερον οπως οφειλει,ο εκνευρισμος του ειναι πλεον ορατος και κανει τα παντα για να κρατησει την θεση του και μονο,ΔΕΝ θα του περασει.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΠΤΕΝ ΓΟΥΕΙ?ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ,ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΜΕΣΩΣ...

Ανώνυμος είπε...

theloyn na dosoun ton olp se zimiogona eteria pate kala?