Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ποιος είναι ο νέος κάπτεν Cosco Μα Ζε Χούα, το αγαπημένο «παιδί» του κόμματος στον κινεζικό κολοσσό...

 

Με απόφαση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της Cosco Γουέι Τζιαφού, που λίγες ημέρες πριν τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και...
υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου που έχει την πλειοψηφία των μετοχών στην εισηγμένη China Cosco Holdings αποχώρησε χθες, καθώς η απόφαση του κόμματος ήταν η άμεση, εντός μιας ημέρας αντικατάσταση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και κομματικού γραμματέα του Cosco Group.

Αυτό αποτελεί έκπληξη καθώς ακόμη και στην Κίνα οι διαδοχές συνήθως γίνονται με ομαλό τρόπο και όχι μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο αντικαταστάτης στο Cosco Group, όπως ορίστηκε από το τμήμα Οργανισμών του κόμματος, θα είναι ο 60χρονος Μα Ζε Χούα καταλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του κομματικού γραμματέα, ενώ την προεδρία της εταιρείας θα αναλάβει ο Λι Γιουνπένγκ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Cosco Group.

Επισήμως, ο Γουέι Τζιαφού αποχωρεί λόγω ηλικίας, όμως οι πληρφορορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο εξαιρετικά σημαντικές «λεπτομέρειες»: Αφενός το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κερδοφορία της Cosco δεν ήταν ικανοποιητική και αφετέρου η αλλαγή των συσχετισμών στις εσωκομματικές ισορροπίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Πάντως, η επιλογή του Μα Ζε Χούα δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία καθώς θεωρείτο ο υπερκομισάριος του ΚΚΚ στην Cosco τα τελευταία δύο χρόνια.

Η εκτίμηση του επικρατεί στους παγκόσμιους ναυτιλιακούς κύκλους είναι ότι αποτελεί μόνιμη λύση, καθώς οι σχέσεις του με την ηγεσία του ΚΚΚ είναι εξαιρετικές και παράλληλα θεωρείται ένα εκ των πλέον έμπειρων στελεχών που έχει η κινεζική ποντοπόρος ναυτιλία.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της Cosco UK και της Cosco America Inc, ενώ έχει διευθύνει και τις δραστηριότητες του ομίλου στην επαρχία Γκουάνγκ Ζου και στην επαρχία ΚινγκΝτάο...
iefimerida.gr