Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Μέσω Βουλής η πώληση του ΟΛΠ για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις

 
Στη Βουλή πρόκειται σύντομα να συζητηθεί η σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, και να προχωρήσει η κολλημένη επί σχεδόν ένα χρόνο ιδιωτικοποίηση.

Έπειτα από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για την πώληση του ΟΛΠ, το σχέδιο της σύμβασης είναι έτοιμο, και έχει αποσταλεί στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί πιθανώς και αυτή την εβδομάδα, ενώ είναι γνωστό ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ (σσ : όπως ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης) αντιδρούν στον προτεινόμενο τρόπο ιδιωτικοποίησής του.

Το τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης (σσ: δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσοστό διάθεσης των μετοχών του ΟΛΠ, αν θα είναι 51%, 67% ή 74%), πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κάτι που δείχνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος, αφού το Κοινοβούλιο καλείται συνήθως να εγκρίνει το αποτέλεσμα των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιρειών, όχι την προκήρυξή τους.

Στην περίπτωση ωστόσο του ΟΛΠ, θα συμβεί το δεύτερο, καθώς πολιτικά, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος διαγωνισμός.

Η στάση της Κομισιόν

Όσο για το αν η Κομισιόν έχει δώσει την έγκρισή της για την προκήρυξη του διαγωνισμού, η απάντηση που δίνουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ είναι καταφατική. Και εξηγούν πως το μόνο που δεν θέλουν οι Βρυξέλλες είναι να επεκταθεί η σύμβαση της Cosco στον ΟΛΠ, κάτι που άλλωστε έχουν πετύχει με το μπλόκο που έβαλαν τον Δεκέμβριο επί του σχεδίου του φιλικού διακανονισμού μεταξύ των δύο πλευρών.

Είχαν προηγηθεί πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες σχετικά με τη νέα σύμβαση του ΟΛΠ με την κινεζική Cosco που διαχειρίζεται τον Προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και το σχέδιο επέκτασης του Προβλήτα ΙΙΙ.

Η Κομισιόν είχε και έχει σοβαρές αντιρρήσεις για σημεία της σύμβασης μέσω της οποίας ο Πειραιάς καθίσταται λιμάνι - κόμβος εξυπηρέτησης και πλοίων νέας γενιάς, ενώ η δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ αυξάνεται από 3.700.00 TEU σε 6.200.00 TEU.

Τελικά, στα μέσα Δεκεμβρίου, οι Βρυξέλλες έβαλαν «μπλόκο» στην επιχειρούμενη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco, αρνούμενες να ανάψουν το πράσινο φώς στο σχέδιο επενδύσεων 230 εκατ. ευρώ των Κινέζων. Το σκεπτικό ήταν ότι η απόκτηση του ελέγχου της Προβλήτας ΙΙΙ από τους τελευταίους δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς η Cosco αποκτά δεσπόζουσα θέση στο λιμάνι.

Πόσο αυτό επηρεάζει ένα επικείμενο διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΠ ; Δεν τον επηρεάζει, εκτιμούν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, που υποστηρίζουν ότι έχουν πάρει το πράσινο φως της Κομισιόν, καθώς επίσης και δέσμευση της Cosco ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του φιλικού διακανονισμού, εκείνη θα διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ. Εκτός από τους Κινέζους, ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ έχει εκδηλώσει και όμιλος από τη Νέα Ζηλανδία.

Ενας πάντως λόγος που η σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ θα περάσει από τη Βουλή, είναι ακριβώς και για να δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν άλλες εναλλακτικές προτάσεις.

Η πλευρά Ανωμερίτη

Μια τέτοια μπορεί να είναι η πρόταση Ανωμερίτη, ο οποίος έχει προτείνει την πώληση του 23% των μετοχών των ΟΛΠ και ΟΛΘ είτε μέσω του χρηματιστηρίου είτε ως «πακέτου» με δικαιώματα μειοψηφίας σε επενδυτές. Σύμφωνα με την πρόταση του επικεφαλής του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να εισπράξει με το συγκεκριμένο τρόπο περί τα 160 εκατ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου το 51% των μετοχών τους.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco, και σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη θα μπορούσαν να εισπραχθούν τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ επιπλέον. Κατά τον επικεφαλής του ΟΛΠ, οι μέτοχοι μειοψηφίας θα μπορούσαν να πάρουν πρόσθετη αξία αν προχωρήσει η απορρόφηση των λιμένων Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας από τον ΟΛΠ. Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε, χωρίς μέχρι σήμερα να εφαρμοστεί.

Σε κάθε περίπτωση, το σκεπτικό της έγκρισης από τη Βουλή της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ είναι ότι έτσι μπορούν να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις βουλευτών και στελεχών, αφού θα ακουστούν και θα αξιολογηθούν εναλλακτικές προτάσεις σαν την παραπάνω.

Εφόσον, ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον ΟΛΠ, τότε μόνο θα ανοίξει το κεφάλαιο ΟΛΘ. Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφράσει και δημόσια τις αντιρρήσεις του στο σχέδιο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: