Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

«Μαύρο στο μνημονιακό δίδυμο Μώραλη- Μιχαλολιάκου»

 Του Αντώνη Νταλακογεώργου*

Με την ολοκλήρωση του Α΄ γύρου των Δημοτικών εκλογών στον Πειραιά αναδείχθηκαν για τον Β΄ γύρο οι δυνάμεις που είναι υποταγμένες στα επιχειρηματικά και εφοπλιστικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για την πόλη και τα προβλήματά της αλλά και για όλο το φάσμα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των αστέγων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων.

Έχοντας ως αφετηρία την θέση ότι ο Δήμος Πειραιά δεν είναι φέουδο, τσιφλίκι ή ιδιοκτησία κανενός και δεν αφορά μόνον τις πολιτικές δυνάμεις ή τις δημοτικές κινήσεις, κρίνεται αναγκαία μια τοποθέτηση από την σκοπιά του εργατικού κινήματος. Σε αυτά τα πλαίσια διατυπώνεται η παρακάτω άποψη.

Επειδή τις τελευταίες μέρες πριν την εκλογική μάχη της περασμένης Κυριακής αλλά κυρίως την εβδομάδα που διανύουμε, διαπιστώνουμε ότι δημιουργείται στην πόλη ένα σκηνικό έντασης, αντιπαράθεσης και οξύτατου ανταγωνισμού μεταξύ των διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου Μώραλη – Μιχαλολιάκου, είναι απαραίτητο να επισημανθούν ορισμένα πολιτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τους δύο. Αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο των πολιτικών δυνάμεων που οφείλουν έτσι κι αλλιώς να πάρουν σαφή θέση, ούτε μόνο των δημοτικών κινήσεων που συμμετείχαν στην εκλογική μάχη όπως λαθεμένα εκτιμούν κάποιοι.

Αναφορικά με τον εκπρόσωπο του εφοπλιστικού κεφαλαίου κι άλλων επιχειρηματιών είχαμε ασχοληθεί αναλυτικά αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς του με άρθρο που δημοσιεύτηκε σε blogs και sites στις 14/4/2014.

Μεγαλοεφοπλιστές και επιχειρηματίες όπως είναι οι Μαρινάκης – Κόκκαλης και δεκάδες ακόμη που δεν εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, θεώρησαν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και χρησιμοποίησαν τον Πειραιά για ευνόητους λόγους ως εφαλτήριο αυτού του εγχειρήματος.

Από την αρχή επισημάναμε ότι το εφοπλιστικό και επιχειρηματικό λόμπι θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο για να επιβληθεί και να επικρατήσει στην μάχη του Πειραιά. Η πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία, η προκλητική και σκανδαλώδης προβολή από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ο πακτωλός εκατομμυρίων, οι εκβιασμοί, οι πιέσεις, το ρουσφέτι και μια σειρά άλλες ανορθόδοξες ακόμη και παρακρατικές μέθοδοι ήταν και είναι στην ημερήσια διάταξη της μακιαβελικής αντίληψης «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!!!

Ο συνδυασμός αυτός που τον αποτελούσαν πολιτικά πρόσωπα ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ και στελέχη της απερχόμενης δημοτικής αρχής, εκφράζει την πολιτική, τα συμφέροντα και τις ευρύτερες επιδιώξεις ενός σημαντικού τμήματος του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας μας. Υπηρετεί πιστά το δόγμα της ελευθερίας στην δράση του μεγάλου κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας και της ελευθεριότητας της αγοράς και της επιχειρηματικής δράσης. Οι δυνάμεις του στήριξαν τις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων, της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ και της Ε.Κ.Τ που οδηγούσαν τον λαό, τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε μαζική ανεργία, στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ο Μαρινάκης μαζί με τον εκπρόσωπό του Γιάννη Μώραλη είναι κατ’ ουσία οι επικεφαλείς του επιχειρηματικού λόμπι, εκμεταλλευόμενοι τα φιλοολυμπιακά αισθήματα των δημοτών του Πειραιά κυριολεκτικά «όργωναν» σε καθημερινή βάση τις συνοικίες, τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς ακόμη και τα καφενεία και υπόσχονταν δουλειές , ευκαιρίες απασχόλησης, αντιμετώπιση της ανεργίας και ανάπτυξη για την πόλη.

Αυτή η προκλητική και απίστευτη προπαγανδιστική εκστρατεία γινόταν την στιγμή που είχαμε αποκαλύψει ότι ο εν λόγω εφοπλιστής είχε περίπου 60 πλοία, όλα με ξένη σημαία ευκολίας, δεν έχει ούτε έναν Έλληνα Ναυτικό στα καράβια του, έχει την έδρα της εταιρίας του στην Αθήνα και ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει ιδιωτική ναυτική σχολή στην Ρουμανία από την οποία παράγει χαμηλόμισθο ναυτεργατικό δυναμικό για την επάνδρωση των πλοίων του!!! Και αυτό την στιγμή που η ανεργία στον Ναυτεργατικό κλάδο ξεπερνά το 50%.

Ταυτόχρονα είναι γνωστές και δημοσιοποιημένες οι διασυνδέσεις τόσο του Μαρινάκη όσο και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών με την ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Το ψέμα, η υποκρισία και η εξαπάτηση των δημοτών μέσα από έναν καλοστημένο μηχανισμό που τον αποτελούσαν η πλειοψηφία των οργανωμένων φιλάθλων του Ολυμπιακού, πολιτικά στελέχη Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές και διάφοροι παράγοντες και παραγοντίσκοι της πόλης ανέπτυσσαν και αναπαρήγαγαν σε καθημερινή βάση τις θέσεις και απόψεις του επιχειρηματικού σχήματος για την κρίση, την ανεργία, τις νέες ιδέες, το «ακομμάτιστο» δήθεν του συνδυασμού τους και άλλα φαιδρά επιχειρήματα. Η επιχείρηση χειραγώγησης των ψηφοφόρων, όπως έδειξε το αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση  στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!!!

Δεν είναι του παρόντος σημειώματος να αναφερθούμε στον ρόλο, την θέση και την τακτική που ακολούθησαν οι δυνάμεις της αριστεράς σε αυτή την εκλογική μάχη. Αυτό θα το πράξουμε δημόσια μετά το πέρας των εκλογών.

Από την άλλη πλευρά ο απερχόμενος Δήμαρχος έχει να επιδείξει μια πλήρως αποτυχημένη δημαρχιακή θητεία σε όλους τους τομείς (οικονομικά του Δήμου, κοινωνικές δομές, ανύπαρκτο έργο στις γειτονιές του Πειραιά), Ανέδειξε ως «επιτυχία» του ότι καθάρισε τον Πειραιά, αυτό συνιστά ένα απύθμενο ψεύδος που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ταυτίστηκε απόλυτα τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του με τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές τις οποίες στήριξε με όλες του τις δυνάμεις μετατρέποντας τον Δήμο σε φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής.

Αυτοί που απαρτίζουν τον συνδυασμό του είναι κατ’ εξοχήν πρόσωπα που σε όλα τα επίπεδα στήριξαν τον παλαιοκομματισμό του Μιχαλολιάκου, τις ρουσφετολογικές του πρακτικές αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον Δήμο Πειραιά όλα τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης εκπρόσωποι ενός άλλου τμήματος εφοπλιστικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που κι αυτοί διεκδικούν ρόλο σε πολιτικό επίπεδο με αφετηρία τον Δήμο Πειραιά.

Πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ο υπονομευτικός ρόλος του Β. Μιχαλολιάκου ως δημοτική αρχή του Πειραιά σε κρίσιμους αγώνες που αναπτύχθηκαν στην πόλη στην διάρκεια της θητείας του. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους αγώνες των Ναυτεργατών ενάντια στην κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική, τους αγώνες των εργαζομένων στον ΟΛΠ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, τον πολύχρονο αγώνα των εργαζομένων στον Σκαραμαγκά, τους αγώνες των εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τον άθλιο ρόλο που διαδραμάτισε ως Δήμαρχος ενάντια στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Φρεατύδας και αλλού.

Την επιδεικτική απουσία του από τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις που αναπτύχθηκαν στον Πειραιά ενάντια στον νεοφασιμό της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, τις κινητοποιήσεις των ανέργων, τις παρεμβάσεις των συνδικάτων ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις κινήσεις και πρωτοβουλίες για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους αγώνες του Ναυτεργατικού κόσμου για να μην καταργηθεί ο Οίκος Ναύτη και το ΝΑΤ.

Ο «θεσμικός» Β. Μιχαλολιάκος αναδείχθηκε στην διάρκεια της θητείας του ένθερμος υποστηρικτής της πιο ακραίας φιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, σιώπησε πλήρως συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό στην προβλήτα 2 του ΟΛΠ διαφημίζοντας από κοινού την «σημαντική» κινέζικη επένδυση της COSCO, χωρίς ενδοιασμούς προβάλει τα «επιτεύγματα» των εφοπλιστών και τους καλεί σε στενότερη συνεργασία μαζί του προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεών τους!!!

Δεν συμμετείχε ποτέ ούτε ο ίδιος ούτε εκπρόσωπός του, τόσο στην Παμπειραϊκή   Επιτροπή κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και επομένως έλαμψε με την απουσία του από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν για τον σκοπό αυτόν στον Πειραιά.

Μώραλης και Μιχαλολιάκος αποτελούν ένα δίδυμο που εκπροσωπεί τις ίδιες αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, εκφράζουν τα ίδια συμφέροντα, έχουν τις ίδιες πολιτικές στοχεύσεις. Και οι δύο παραπλανούν και εξαπατούν τους δημότες και είναι υποχείρια των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι δημαγωγικές κορώνες που αναπτύσσουν, οι αντιπαραθέσεις, η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο ένας ως θεσμικός και ο άλλος ως αντιθεσμικός εγκλωβίζουν τους δημότες και τους εργαζόμενους σε ένα τεχνητό και ψεύτικο δίλλημα που δεν εκφράζει τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του εργατικού κινήματος, της πολιτικής και της κοινωνικής αριστεράς.

Ψήφος στον ένα ή στον άλλο σημαίνει συνενοχή στην συνέχιση της βάρβαρης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Ευθύνη, καθήκον και υποχρέωση των εργαζομένων, των συνδικάτων, των κινημάτων και των συλλογικοτήτων του Πειραιά δεν είναι να ενταχθούν με τον ένα ή τον άλλο εκπρόσωπο της οικονομικής ολιγαρχίας, να μην παγιδευτούν σε ψευτοδιλήμματα, να μην εξαπατηθούν για πολλοστή φορά, να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής σε κανένα από τα δύο σχήματα τα οποία είναι ενάντια στα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους.

Οι θέσεις που διατυπώνονται από ορισμένους για κατά συνείδηση ψήφο στον δεύτερο γύρο είναι άκρως επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν ένα τμήμα ψηφοφόρων σε ψήφο ανοχής στον ένα ή στον άλλο εκπρόσωπο των επιχειρηματικών συμφερόντων και με τον τρόπο αυτό να αμβλύνουν κάθε αριστερό και ριζοσπαστικό στοιχείο που είναι απαραίτητο να εκφραστεί στις επερχόμενες εκλογές με ψήφο καταδίκης και αποδοκιμασίας των αντιλαϊκών μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Πειραιά μετά το πέρας των εκλογών πρέπει να γίνει υπόθεση που θα απασχολήσει την κοινωνία του Πειραιά, το μαζικό οργανωμένο κίνημα. Χρειάζεται η ανάπτυξη άμεσων πρωτοβουλιών που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική για την πόλη και τους δημότες. Το εργατικό κίνημα οφείλει και θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.

* Ο Αντώνης Νταλακογεώργος είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)
και Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά  

Δεν υπάρχουν σχόλια: