Ατακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στην Cosco
«Ανοίγει»
ο δρόμος για την ανάδειξη της θυγατρικής της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ, σε κυρίαρχη
δύναμη στον χώρο του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), αφού, όπως
είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, το ΔΣ
του ΟΛΠ σε μια θυελλώδη συνεδρίαση ενέκρινε τροποποίηση του σχεδίου
«φιλικού διακανονισμού» στα… μέτρα της κινέζικης εταιρείας.
Όπως είχε γράψει το Pireas2day.gr το μεγάλο «αγκάθι» ήταν το «πάγωμα» της καταβολής του εγγυημένου τιμήματος, το οποίο απαιτούσε η κινέζικη εταιρεία αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο έθετε ως προϋπόθεση το «πάγωμα» μόνο για 7 χρόνια.
Προκειμένου, λοιπόν, να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και να μην… δυσαρεστηθεί η κινέζικη εταιρεία έγινε μια διατύπωση, η οποία προβλέπει 7ετες «πάγωμα» και από εκεί και πέρα καταβολή με όρους….
Ειδικότερα, όπως είπε προς το ΔΣ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης η σχετική διατύπωση στο τροποποιημένο συμφωνητικό θα είναι η εξής:
«4.3.2 Ορίζεται ρητά ότι, κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη της παρούσας, από την κύρωση του παρόντος συμφωνητικού Β’ τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης από τη Βουλή των Ελλήνων αναστέλλεται η καταβολή του εγγυημένου ανταλλάγματος του Πίνακα 2 του άρθρου 4.3 της σύμβασης παραχώρησης αρχικά μέχρι την ημερομηνία θέσεως σε παραγωγική λειτουργία του Δυτικού Τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ από την ΑΕΑΣ και σε κάθε περίπτωση μέχρι και το έτος 2021».
Ο κ. Ανωμερίτης εξήγησε ότι από το 2022 «η καταβολή του εγγυημένου ανταλλάγματος, εφόσον ανακύψει περίπτωση καταβολής του, αναστέλλεται για κάθε έτος κατά το οποίο το ΑΕΠ της χώρας σε σταθερές τιμές 2005 (όπως ανακοινώνεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ), είναι χαμηλότερο από το ΑΕΠ για το ίδιο έτος (ΑΕΠ 2008 σε σταθερές τιμές 2005 (€ 210.443 εκατ.) πλέον 2% ετησίως)». Δηλαδή, αυτό, ακριβώς, που ζητούσε η Cosco
Για το άλλο θέμα της καταβολής του «ενοικίου», που έθετε το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις από την πλευρά της Cosco και έγιναν τροποποιήσεις.
Αντιδράσεις
Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος και πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου, αντέδρασαν έντονα, κατήγγειλαν το κείμενο, θέτοντας θέμα νομιμότητας της απόφασης και αφού δήλωσαν ότι καταψηφίζουν αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση το κείμενο θα συζητηθεί, την Τρίτη, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, όπου αναμένεται να εγκριθεί με την πλειοψηφία του ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια θα σταλεί στο Υ.Ν.Α. προκειμένου πλέον ως Σχέδιο Νόμου να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.
Να σημειωθεί ότι από την Δευτέρα πραγματοποιείται στον Πειραιά συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Ομάδα Εργασίας του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών – International Dockworkers Council (IDC).
Το παγκόσμιας εμβέλειας συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα λιμάνια, θα ασχοληθεί με:
• Με την τρέχουσα κατάσταση στα λιμάνια των χωρών μελών του.
• Ειδικά με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση στα ελληνικά λιμάνια.
Επισημαίνουμε ότι αυτή τη διαδικασία την έχει παρακολουθήσει από τα πρώτα της στάδια και έχει προχωρήσει σε από κοινού παρεμβάσεις με τα ελληνικά συνδικάτα του χώρου, στα ευρωπαϊκά όργανα.
Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι ανακοίνωσαν, την συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 27/11 και θα πάρουν μέρος στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου